lukier - 7892 przepisów (strona:168/527)

Pomarańczowe pączki z konfiturą z czarnej porzeczki 94

mleka 3,2 % 1 łyżeczka czubata startej skórki pomarańczowej drobnej w cukrze./Pomarańczo starte na tarce drobne oczka na miazgę i zasypane cukrem./ 2 łyżki jogurtu greckiego lukier: 1 szklanka cukier puder plus gorące mleko czekolada gorzka starta do posypania 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki  Wykonanie pączki : Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka dobrze jak jest(...)drugą stronę. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Żeby pączki miały obwódkę ciasto musi być dobrze wyrobione i wyrośnięte. Nie skracajcie czasu wyrastania pączków. Lukier: Cukier puder mieszam z odrobiną mleka gorącego. Pączki nadziewam konfiturą jeszcze gorące. Potem takie ciepłe lukruję.Jak ostygną posypuję czekoladą startą

wesoła kuchnia
PĄCZKI z cukrem pudrem 104

sól (szczypta) spirytus albo ocet (1 łyżka) cukier waniliowy (1 łyżka) Nadzienie: dżem truskawkowy  lub konfitura (dowolnego smaku) albo nutella  Dekoracja:  cukier puder (100 g) lub lukier  Dodatkowo:  olej do smażenia (1 litr) może być: olej rzepakowy lub smalec. Potrzebne gadżety: mikser szpryca do nadziewania pączków termometr cukierniczy waga kuchenna miarka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle(...)Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do 175 - 180*C  około 2 minutki z każdej strony.  6.) Usmażone i wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Uwagi:   Biała obwódka wokół pączka świadczy o puszystości i dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym. Z tej ilości składników powinno wyjść około 25 pączków. | TUTAJ   znajdziesz inne moje przepisy na tego

RITA food channel
Domowe pączki z różą 93

Domowe pączki z różą. Wiele osób, w tym mój mąż, uważa że najsmaczniejsze pączki, to te z nadzieniem różanym i lukrem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam młodsza miałam mieszane uczucia do takich pączków. Ale… moje uczucia zmieniły się odkąd zaczęłam sama smażyć pączki i wykorzystywać do ich nadziewania tylko wybrane, sprawdzone produkty. Jak pączki z różą, to tylko(...)drożdży instant 100 g masła lub margaryny (polecam masło) 100 g cukru 1 łyżka wódki lub spirytusu (można pominąć) do nadziania – konfitura z płatków róży Polska Róża lukier (około 1 szklanki cukru pudru i 3 łyżki gorącej wody, utrzeć, gęstość regulować dodając wody lub cukru) olej do smażenia Przygotowanie: Na początek lekko ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru

Słodkie okruszki
Sekrety udanych pączków 588

prostu wstrzykuje się w środek pączka wkuwając się od góry albo z boku. TIP 1: Nie masz szprycy? Użyj strzykawki Jak je dekorować? Pełna dowolność. Tradycja nakazuje lukier, ewentualnie cukier puder. Można posypać je jeszcze pokrojoną smażoną skórką pomarańczową, orzechami, czy kokosem. TIP 1: Wyroby lukrujemy, gdy są jeszcze nieco ciepłe,  aby lukier łatwo się rozprowadzał i przedwcześnie

365 dni dookoła kuchni
Pączki wiedeńskie 90

wody  100 g masła  szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka  opcjonalnie 2 łyżki rumu lub likieru amaretto około 1 litra oleju do smażenia Lukier do pączków 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody, rumu lub likieru amaretto Cukier puder ucieram z likierem, do czasu, aż nie będzie w nim grudek. Jeśli jest zbyt(...)góry. Po mniej więcej minucie smażenia zdejmują papier. Pączki wiedeńskie gniazdka smażę po 3-4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu układam je na papierowym ręczniku i smaruję lukrem. Skąd się wzięły pączki Nie przesadzę, jeśli napiszę że historia pączków jest taka długa jak historia chleba.  Znali je starożytni Rzymianie, którzy pączki nadziewali słoniną i objadali się nimi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 116

eczka) 30 g cukru (3  ł y ż ki) 7 g suchych drożdży 200 ml mleka Dodatkowo 30 g  masła  150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Lukier 2 łyżeczki mleka 5-6 łyżeczek cukru pudru **** INGREDIENTI  (per ca. 14 pezzi) Pasta lievitata 350 g di farina tipo 00 45 g di burro (a temperatura ambiente(...)foderata con carta forno.  Coprite le girelle e fate lievitare per circa 30 minuti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ślimaczki pieczemy ok. 20 minut. Upieczone ślimaczki dekorujemy lukrem przygotowanym na bazie mleka i cukru lub oprószamy cukrem pudrem. **** Riscaldate il forno a 180 gradi. Infornate le girelle per circa 20 minuti. Una volta cotte, sfornatele e lasciatele

La grande e la piccola cuoca
Keks żurawinowo-pistacjowy 152

łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstratu z wanilii (można pominąć) skórka starta z 1 pomarańczy 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 70 g grubo posiekanych pistacji Składniki na lukier: 1,5 -2 łyżek gorącej wody 1/3 szkl. cukru pudru starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, olej, dodajemy jajko, cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą(...)przekładamy ciasto, pieczemy w 170 stopniach C przez ok 60-70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest mokry pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Przestudzone ciasto smarujemy lukrem. Smacznego!  Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Serowe drożdżówki z malinami 99

szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 żółtka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko Dodatkowo: lukier, maliny  WYKONANIE Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko(...)ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu polewamy lukrem

słodki bratek
Domowe pączki jak u babci 113

cukru waniliowego 700ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 1 jajko 9 żółtek 150g masła 50ml wódki Dodatkowo: 1 litr smalcu lub oleju do smażenia marmolada do nadziania cukier puder lub lukier – do polania (posypania) pączków       *** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wlewamy 150ml letniego mleka, wsypujemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i wkruszamy(...)około 2,5 minut na złoty kolor *** *** Po usmażeniu pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Po wystudzeniu pączki nadziewamy marmoladą oraz posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: Ciasta z białek PRZEPIS TUTAJ (klik) POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego 326

piecz jeszcze 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche - jeśli nie to zostaw je jeszcze kilka na kilka minut w piekarniku. 13. Jeśli chcesz możesz zrobić lukier: zmiel ksylitol na puder i wymieszaj z sokiem z cytryny. W zależności od tego, ile wykorzystasz ksylitolu, tyle będziesz potrzebować soku, dodawaj więc sok powoli, aby lukier nie wyszedł zbyt rzadki

Z notatnika dietetyka
Ciastka warszawskie – aspirynki – słoneczka 234

każdą część wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy kieliszkiem (3 – 4 cm średnicy) kółka. Układamy kółka na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy lukier: białko mieszamy ze szklanką cukru pudru, aż do połączenia. Smarujemy za pomocą łyżeczki lub pędzelka każde surowe kółeczko lukrem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C (góra-dół) piekarnika

Poezja smaku
DYNIOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE 74

drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g orzechów włoskich 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: lukier, kilka łyżek mleka WYKONANIE Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą(...)odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem

słodki bratek
łatwe, smaczne ucierane ciasto z borówkami... 102

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 45-50 minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęsty lukier, posmarować ciasto i dodać na lukier borówki - szybkie, bardzo łatwe i proste ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne i smakuje wybornie, wygląda na zakalec ale nie jest, jest

W Mojej Kuchni Lubię
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 164

półtłustego 220 g cukru (ok. 1 szklanka i 3 łyżki) 5 jajek 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo - opcjonalnie: 200 g herbatników 100 g masła Cytrynowy lukier: cukier puder sok z cytryny Jak zrobić seromakowiec - krok po kroku Herbatniki pokruszyć drobno lub zmiksować blenderem. Masło roztopić i dodać do pokruszonych herbatników. Połączyć całość. Formę wyłożyć papierem do pieczenia(...)upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, wtedy piekarnik wyłączyć. Uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia.  Wystudzony seromakowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ja zrobiłam gęsty lukier cytrynowy. Wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i wymieszać go z sokiem wyciśniętym z cytryny. Konsystencja dowolna, tak jak kto lubi. Czas przygotowywania:  przygotowanie ciasta - ok. 20 minut + czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki. 151

papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania