lukier - 7892 przepisów (strona:176/527)

Pączki budyniowe z różą 246

kostki masła (150g) 2 kieliszki spirytusu 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 duże opakowanie twardej marmolady różanej Tłuszcz do smażenia- u mnie 4 kostki smalcu Lukier: ⅕ szklanki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Cukier puder- minimum jedna szklanka- do uzyskania gęstej, ale nadal lejącej konsystencji Sposób przygotowania: Proszek budyniowy mieszamy z ½ szklanki mleka i łączymy(...)pączkom. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką, a następnie smażymy w nagrzanym do max 170⁰C tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Lekko ciepłe obtaczamy w przygotowanym lukrze

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto cytrynowo-szpinakowe 150

szklanki cukru trzcinowego 100 g świeżego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1/2  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny lukier: sok z połówki cytryny ok. 1 szklankę cukru pudru Cytrynę porządnie umyć,sparzyć i zetrzeć skórkę. Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor.  Jajka(...)nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) .  Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić. Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Cynamonki- drożdżowe bułeczki 259

szklanki mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli ¼ kostki masła (50g) Dodatkowo: 20g masła 8 łyżeczek cukru 8 łyżeczek cynamonu 1 żółtko Lukier: 1 białko Kilka kropel soku z cytryny Cukier puder (do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- ok 120g) Odrobina mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy cukier, drożdże(...)formujemy w okrągły wianuszek. Cynamonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 12-15 minut. Przestudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru oraz wiórkami orzechowymi

Kuchnia w czekoladzie
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTKĄ POMARAŃCZY 117

cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko cukier do smaku skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: mąka do oprószania mleko do posmarowania lukier  WYKONANIE 1.Mleko podgrzewamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy(...)spodem drożdżówki. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ciepłym mlekiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.         #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

słodki bratek
Czarny mazurek 88

masła, 7 żółtek ugotowanych na twardo*, 90 ml cukru pudru, 90 ml mąki, 90 ml migdałów w skórkach, 10 g świeżo mielonych goździków, 10 g mielonego cynamonu, lukier: 200 g cukru pudru, sok z cytryny, Migdały wysypać na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Gdy ostygną zmiksować, ale nie na mąkę. Żółtka(...)kulę i rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować prostokąt wielkości mniej więcej 20x16 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Przygotować lukier – cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym. Udekorować według uznania. Ja proponuje skórką pomarańczową.  Ja proponuję skórką pomarańczową. Ja udekorowałam plasterkami kumkwatów w syropie własnej roboty. *gotuję jajka na twardo, wyjmuję

królestwo garów
Babka 233

przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Można podawać ją posypaną cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję. Lukier przygotujemy mieszając ze sobą cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post

Ciastkozercy
Babka grejpfrutowa z pigwą 120

połowy grejpfruta, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki budyniu waniliowego, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - marmolada z pigwy, - pigwa z syropu ( z domowej spiżarni :)) Lukier : - sok z grejpfruta, - cukier puder, - cząstki grejpfruta i pigwy do dekoracji. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać majonez i zmiksować. Grejpfruta sparzyć, zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć(...)posiekaną pigwę dodać do ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka. Gorącą polać lukrem zrobionym z soku i pudru. Udekorować obranymi z błonek cząstkami owocu i pigwą

Przepisy Mikołaja
Gniazdka – tłustoczwartkowa fantazja 79

papierze do pieczenia. 5 Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy ciasto papierem do góry. Ciasto powinno samoistnie oddzielić się od papieru. Papier należy wyciągnąć z tłuszczu szczypcami. 6 Ostudzone gniazdka oblewamy lukrem pomarańczowym. Po więcej przepisów na tłusty czwartek zapraszam na uDolores.pl/tlusty-czwartek. Na lukier potrzebujemy sok z jednej pomarańczy i około 100gr cukru pudru. Ucieramy je razem do momentu uzyskania gładkiej

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Cytrynek z makiem 138

wypiek robi się z całymi jajkami. Przygotowanie to kwestia utarcia składników mikserem – nic trudnego. Musimy tylko pamiętać, aby wyjąć wcześniej masło i jajka z lodówki. Słodko-kwaśny lukier pasuje do niego idealnie, ale piegusek jest tak smaczny, że może nie doczekać lukrowania – u mnie pierwsze kawałki poszły jeszcze gorące. Cytrynek z makiem: 1 i ½ szklanki mąki(...)jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą) ½ szklanki niebieskiego maku (suchego) 1 szklanka cukru 2 łyżki startej skórki z cytryny 2-3 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki soli lukier: niepełna szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny Miękkie masło ucieramy na puch wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym jajku, dodając kolejne dopiero po tym, jak poprzednie

Poezja smaku
Pączki przepis 109

masła 25g drożdży pòł szklanki letniego mleka 2 łyżki jogurtu 2 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżkę alkoholu olej do smażenia marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia cukier puder, lukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki wyjąć szybciej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę. Do naczyna z mąką dodać rozpuszczone w letnim mleku i cukrem drożdże Teraz dodać resztę składników : żółtka, roztopione(...)wysoka spowoduje,że mogą być jeszcze surowe w środku. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); napełnić marmoladą, czy też kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Drożdżówki z serem 100

rozpuszczonego masła 40g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 450g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń „Mój ulubiony” lub President 2 żółtka 60g cukru waniliowego Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Przygotowanie: Do miski wkładamy rozdrobione drożdże, dodajemy łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki. Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
Pączki z konfiturą 149

cukru z prawdziwą wanilią 200 ml ciepłego mleka 100 masła (roztopionego i wystudzonego) aromat rumowy (brak na zdjęciu) konfitura wieloowocowa Ponadto: olej (do smażenia) cukier puder do posypania pączków lukier Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży. Drożdże rozkruszyłam, wsypałam 1 łyżkę mąki,   1 łyżeczkę cukru, wlałam ciepłe (nie może być gorące) mleko. Wymieszałam,   przykryłam ściereczką   i odstawiłam(...)pojedynczo i tyle sztuk, aby luźno pływały w tłuszczu. Kiedy przyrumieniły się, odwróciłam na drugą stronę, następnie wyjęłam łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zrobiłam lukier z 3 łyżek wody i ok. 1 szklanki cukru pudru. Dobrze roztarłam, żeby nie było grudek i polukrowałam pączki. Najlepiej jeśli są ciepłe. A jeśli już przestygną, można je upudrować

Kuchnia u Krysi
CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI 72

Ciepła, lekko ciągnąca się, cynamonowa bułeczka prosto z pieca, dopiero co pokryta jeszcze nieco płynnym, kapiącym wszędzie lukrem.. Czy czy to nie najlepsze śniadanie w zimowy poranek? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 2 duże blachy): 900g mąki 150g masła 135g cukru 50g świeżych drożdży 500ml mleka 1/2 łyżeczki soli rozpuszczone masło lub rozbełtane jajko do posmarowania mleko lekko(...)możesz również posypać je cukrem perłowym piecz w 200°C przez ok 10 minut – aż jeszcze bardziej wyrosną i będą rumiane po wyjęciu z pieca możesz posmarować je lukrem (jeszcze gorące!). Gotowe! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
pączki a la tiramisu 118

oprószoną mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem i dekorujemy lukrem. składniki na krem: 200 g serka mascarpone 2 żółtka 40 g cukru 20 ml amaretto wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując. Na koniec(...)dodajemy stopniowo mascarpone. Krótko miksujemy. składniki na lukier kawowy: 170 g cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej kawy wykonanie: Cukier miksujemy z kawą do uzyskania jednolitej masy. dodatkowo: czekolada deserowa, rozpuszczona

Domowy Smak Jedzenia
Domowe puszyste pączki z konfiturą 144

żółtka 3 Jogurt naturalny 1/4 szklanki Masło roztopione 25 g Olej 1l lub smalec do smażenia * łyżka octu lub mocnego alkoholu do ciasta, konfitura, czekolada lub budyń do nadzienia, lukier lub cukier puder do posypania. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże. zasypać łyżką cukru, łyżką mąki oraz podgrzanym lekko mlekiem. Wszystko razem wymieszać(...)oleju. Należy wbić patyczek w pączka jeśli będzie upieczony to patyczek po wyjęciu będzie  bez kawałków surowego ciasta. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe nadziewamy i smarujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania