lukier - 7892 przepisów (strona:163/527)

Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą 77

patyczka. W połowie przykrywam babę papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekła. Babę odstawiam do wystygnięcia. Wyciskam sok z połowy pomarańczy i dodaję do niego cukier puder. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli to konieczne dodaj jeszcze trochę cukru pudru. Polewam babę lukrem i gotowe. Smacznego Artykuł Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą pochodzi z serwisu Słodki

Słodki sentyment
Rabarbarowa łąka 64

wycięte kwiatki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem (dodałam odrobinę zielonego, sypkiego barwnika spożywczego do pudru) i przygotowuję lukier (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody). Do połowy lukru dodałam barwnik zielony, a do połowy czerwony i zrobiłam kwiatki. Smacznego Artykuł Rabarbarowa łąka pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
TRUSKAWKOWA PIANKA NA JĘZYCZKACH- pyszne ciasto bez pieczenia! 157

języczki”, które równie dobrze możemy zamienić na biszkopt lub kruche ciastka herbaciane. Sam mus robi się w mgnieniu oka! Górną warstwę można wykończyć na kilka sposobów: polać słodkim lukrem, obsypać pudrem, oblać białą czekoladą lub udekorować świeżymi owocami. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 22×26 ) * galaretka malina, truskawka lub owoce leśne – 2 szt * soczyste truskawki – 500 g * woda(...)śmietanę kremówkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podłużnymi biszkoptami. Przykrywamy herbatnikami, lekko dociskamy, chłodzimy. Po schłodzeniu możemy posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub białą czekoladą. Będzie pysznie! Polecam! Zobaczcie też inne truskawkowe ciasta na blogu

Ostra na Słodko
Rogale marcińskie w drugiej odsłonie 63

Przed wstawieniem do piekarnika, rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 15-20 minut na złoty kolor. Mleko , sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach. Orzeszki arachidowe posiekać na drobne kawałki, rozgrzać patelnię wrzucić na nią orzeszki, uprażyć , kiedy nabiorą złotego koloru(...)powinien pokryć orzeszki na koniec dodać 3 łyżki wody , szybko wymieszać, zestawić z ognia, orzeszki wyłożyć na pergamin i wystudzić . Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze gorące pomalować lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami. Smacznego! Artykuł Rogale marcińskie w drugiej odsłonie pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki czekoladowe 69

Czas czytania: 2 min Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki malinowe 88

zasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki należy suto polukrować cytrynowym lukrem. Ach i dodam, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Print Drożdżówki malinowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i rozpływające się w ustach(...)się lekko zarumienić, przed wyjęciem można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone przeprowadzając * test suchego patyczka Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika i z formy przekładając je na kratkę Przygotować lukier, posmarować nim jeszcze gorące bułeczki Smacznego! Notes * Test suchego patyczka polega na wbiciu, na przykład patyczka do szaszłyków w środek drożdżówki i natychmiastowym wyjęciu go. Jeśli patyczek jest suchy

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki św. Marcina 79

batonika marcepanowego może być w czekoladzie 8 ciasteczek amaretti 1 łyżka śmietany opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki na lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo kandyzowana skórka pomarańczy lub prażone orzechy laskowe do posypania wierzchy bułek 1 średnie jajko 1 łyżka mleka Instructions Mąkę przesiać(...)jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły, jeszcze gorące pomalować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego! Notes *Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej rozczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru i maślanki. Artykuł Bułeczki św. Marcina pochodzi z serwisu Sprawdzona

SprawdzonaKuchnia.pl
Ślimaczki makowe drożdżowe 75

purdru 60 g marcepanu może być również marcepanowy batonik w czekoladzie 1 białko 6 sztuk ciasteczek amaretti lub biszkopty 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu bułek Składniki na lukier 4 łyżki soku z cytryny 8 łyżek cukru pudru lub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny Instructions Przygotowanie nadzienia makowego Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy(...)rozgrzać do temperatury 190 st C. Przed wstawieniem do piekarnika pomalować wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Drożdżówki pieczemy przez około 18-20 minut. Po upieczeniu (gorące) malujemy lukrem i przekładamy na kratkę, aby ostygły. Smacznego ! Notes *Jeśli używacie drożdży suchych/instant to dodajcie je do składników suchych. Artykuł Ślimaczki makowe drożdżowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-matcha 89

ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową. Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówka z serem – strucla serowa 187

żółtka ½ szklanki cukru 75 g masła szczypta soli 300-400 g twarogu w kostce/klinku (u mnie śmietankowy) ½ szklanki cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy opcjonalnie: lukier, kandyzowana skórka pomarańczy, podprażone płatki migdałowe, suszona żurawina lub rodzynki Przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy (aż do rozpuszczenia) wraz z połową ciepłego mleka, łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odkładamy, aż podwoją objętość(...)grzanie góra-dół), wstawiamy ciasto, nakrywamy luźno wierzch papierem do pieczenia (aby nie spiekło się na górze) i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu możemy posmarować drożdżówkę lukrem (pół szklanki cukru pudru + łyżka soku z pomarańczy lub cytryny) posypać płatkami migdałowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową lub/i żurawiną. Jest świetna także bez dodatków. Post Drożdżówka z serem – strucla serowa pochodzi

Poezja smaku
Łaciata rolada Lime 101

budyń ( będzie gęsty). Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 200 ml wody Galaretkę rozrabiamy na 200 ml wody. Zostawiamy do stężenia. Kroimy w kostki Lukier: 5 łyżek cukru pudru       1 łyżka soku z limonki Limmi kilka kropel przegotowanej wody 1 łyżeczka kakao + Dekoracja i środek: wiórki czekoladowe ( u mnie(...)pozostałości świątecznego zająca : ) ) WYKONANIE: blat łaciaty + nasączenie krem kostki galaretki + wiórki czekoladowe zwijamy ściśle lukier+ wiórki czekoladowe Najlepiej smakuje po uprzednim umieszczeniu na kilka godzin w lodówce . Smacznego

Domowe ciasta
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb Buns With Streusel Topping 88

dużych łodyg rabarbaru, na kruszonkę: ok. 60 g zimnego masła, ok. 6-8 łyżek mąki, ok. 4-5 łyżek cukru kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem na lukier: kilka łyżek mleka i kilka łyżek cukru pudru Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, przygotowanie: Przygotować kruszonkę: s kładniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt(...)wgłębieniu ułożyć obrane i pokrojony rabarbar. Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Połączyć mleko z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru, oblać gotowe drożdżówki. Chcesz być na bieżąco? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Rhubarb Buns with Streusel Topping Recipe: for 9 buns: 3 - 3 i 1/2 cup of flour

Lekcje w kuchni
Błyskawiczne rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 87

Składniki: Płat ciasta francuskiego mnie XXL 375 g Rabarbar 300 g  Cukier łyżka Lukier: 1/2 szklanki cukry pudru+ łyżka gorącej wody. Przygotowanie: Ciasto wyjąć z lodówki i zastawić w temperaturze pokojowej na około 10-15 minut.  Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułożyć rabarbar. Skleić ciasto po przekątnej tworząc(...)trójkąt. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy bez termoobiegu do ładnego zarumieniania ok. 20 minut. Gotowe ciastka polać lukrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania