Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam wersję świąteczno noworoczną ale tak naprawdę sprawdzą się świetnie w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały(...)pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu
Słodkie zapomnienieOto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia
WiszniówkaNuda i jeszcze raz nuda , więc zabieram eis za smakołyki . Tym razem głównym dodatkiem będą śliwki :) Składniki na ciasto paluch-owe słodkie: 300 g
Różowa kuchniaPulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu
Pyry na GazOstatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka! Łatwe w przygotowaniu jak każde muffiny, pachnące i smaczne. Czego chcieć więcej? Ten babeczkowy pomysł podpatrzyłam na blogu White Plate . U nas zniknęły w jedno popołudnie a jak będzie u Was? Przepis lekko zmodyfikowałam(...)pieczenia 80 g oleju roślinnego lub stopionego i ostudzonego masła 140 g cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 2 mandarynek skórka starta z jednej mandarynki lukier: 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 2 łyżek soku z mandarynki Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo, ciągle ucierając, dodajemy masło i sok z mandarynek. Wsypujemy cynamon a także
Dzieje kuchennej WiewióryRogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany. Na
Jadło i czytadłowlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać na boki wypieku. Tak przygotowany piernik wstawiamy na parę minut do ciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek. 2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek(...)minimum pół godziny do lodówki. po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy równomiernie od środka we wszystkich kierunkach. Grubość ciasta na placki wynosi ok. 1/2 cm na drobne ciastka ok 3 mm. Ciasto na placki wałkuje się w prostokąty wielkości blachy i przenosi się na wałku na blachę. Ciastka drobne można przed wykrawaniem przewałkować wałkiem rowkowym. Drobne
Ciastka - domowe słodkościmiękkną :(.Ale okazało się ,że trzeba w poszukiwaniach być wytrwałym , a znajdzie się to czego się szuka.Donoszę więc wszem i wobec , że takowoż znalazłam , a są nim przepyszne ciastka piernikowe Kujawskie , które już na drugi dzień zaczynają miękknąć.W pierwszy dzień są tak twarde , że można zęby połamać ,ale drugi ,trzeci dzień zaczynają cudownie wydobywać swój korzenny aromat(...)triMiGa i zostało tylko tyle....:( nie wiem czy doczekają tej chwili kiedy zmiękną całkowicie. Miałam je też ładnie polukrować , ale nic z tego nie wyszło ,prawdopodobnie źle lukier utarłam ( tak myślę) bo ciągle mi się zatykało ,i nie miałam już sił( na te kilka pierniczków) walczyć , więc tylko je posmarowałam lukrem i też pysznie Smakują i jako tako
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPączki z marmoladą to “must have” w każdy tłusty czwartek w moim domu. Przepis na te tradycyjne pączki wykorzystuję od wielu lat. Spora ilość
Pieguskowa KuchniaMają wiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie
Malinowo w kuchniWielkanoc się zbliża to czas na Mini Mazurki, fajna sprawa ,radość dla dzieci i dorosłych. Składniki: mąka pszenna 300 g margaryna 200 g cukier 100 g
Różowa kuchnialukrem. Są kruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek. Składniki :* szklanka wody* szklanka mąki pszennej* 1/3 kostki masła* szczypta soli* 4 jajka* olej do smażenia* lukier Przygotowanie : Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie by nie powstały grudki, tak długo aż ciasto(...)kwadraty, ciasto wyciskać ze szprycy z końcówką gwiazdki - ja nie miałam szprycy i wyciskałam z woreczka strunowego - w koła po 2-3 warstwy by powstały gniazdka. Rozgrzać olej. Wrzucać ciastka papierem do góry i smażyć na złoty kolor. Papier sam będzie odchodził od ciastka i wtedy przewracamy gniazdka na drugą stronę. Odsączyć na ręczniku papierowym. Polukrować
Magiczne Życie Martyjajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Dodatkowo: 6 kostek białej czekolady (u mnie z truskawkami - do nabycia w eSłoneczku ) cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką(...)kostce białej czekolady. Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (Posypałam cukrem pudrem
Di gotujenazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których(...)znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen
Moja smaczna kuchniaOdwzorowane na czekoladowym cieście bez jajek, mleka i masła , które znacie już doskonale! Fajny składnik w postaci cukinii, niewyczuwalny, choć nadający babeczkom trochę zdrowego akcentu. Ile
Nastoletnie Wypiekanie