lukier do ciastek - 919 przepisów (strona:45/62)

O wyższości samochodu nad transportem publicznym. I urodzinowe ciasteczka 139

miesięcy temu urodziła się mała Astrid, dostała ode mnie ręcznie dekorowane ciasteczka. Oczywiście, dla nowego maluszka też musiałam jakieś przygotować. Ponieważ jego mama przepada za marcepanem, zamiast dekorować je lukrem, użyłam właśnie migdałowej masy, zabarwionej, oczywiście, na niebiesko. Ciasteczka spotkały się z uznaniem i zachwytem, polecam więc je i Wam. Ciasto kruche rozwałkowałam cieniutko, ciasteczka więc dość szybko łapią wilgoć(...)zrumienienia. Ostudzić na kratce. Dżem zmiksować  blenderem na gładko. Marcepan zabarwić na niebiesko, rozwałkować na grubość 2-2,5 mm. Wykrawać kółeczka i serduszka o rozmiar mniejsze od ciastek, wycisnąć na nich napisy stempelkami. Ciastka smarować cienką warstwą dżemu, układać marcepan, delikatnie dociskając. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Za pasem weekend, u mnie, niestety, pracujący

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 134

mogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz bajeczne. Z podanych ilości wyszły mi 4 blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru(...)termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy ciacha do puszek.  uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Brak tytułu 135

Wesołego Alleluja !   Z okazji Świąt Wielkanocnych Z okazji Świąt Wielkanocnych:miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.Pracy, która pomaga żyć

kolorowotorcikowo
Pierniczki 169

400 g mąki pszennej Reszelskiej Młynomag 100 dag masła 150 g   miodu 70 g cukru 1 op cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki sody

Gotowanie jest łatwe
Pączki 148

Moje pierwsze w życiu pączki. Zabierałam się do nich jak pies do jeża. Ponad tydzień chodziłam obok przepisu,aż w końcu zrobiłam. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie

Blondynka Gotuje
pierniczenie w kuchni:) 142

im bliżej świąt tym coraz intensywniejsze stają się ataki zdjęć i przepisów na piernik. Oczywiście nie chcąc zostać daleko w tyle również i ja

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasteczka migdałowe 208

Ciasteczka do kawy? Łasuchów kruchych ciasteczek z migdałami zapraszam :) Czas przygotowania to ok 15-20, a efekt....cóż warto, tak , tak - grzechu warte :)Zaczynamy:) Składniki

Smaki Edyty
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 168

zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe. Składniki. 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 1łyżeczka skórki cytrynowej(...)odbiega techniką  od  smażenia faworków i pączków, czyli tradycji stanie się za dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą  ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam  tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory.  Ciasteczka są lekkie, chrupiące

Kulinarny karnet Christophera
Pierniczki ekspresowe z bakaliami 145

Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g mąki pełnoziarnistej 125 g miodu 1 olejek spirytusowy rumowy 75 g rozpuszczonej margaryny 75 g cukru trzcinowego 2 jajka

Ciastka - domowe słodkości
Rogaliki z ciasta twarogowego z nadzieniem ze śliwkami lub jabłkami 119

Bardzo dobre rogaliki. Można je zrobić ze śliwkami lub jabłkami. Porcja ta nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić z podwójnej porcji. Śliwki przekroić na pół

Kuchnia Pokoleń
pierniki norymberskie 132

Bardzo smaczne, mocno bakaliowe pierniki , mięciutkie, od razu nadają się do jedzenia. Pierniki norymberskie zwykle piecze się na okrągłych waflach ale można wafle pominąć i upiec ciastka bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na którym narysować należy kółka o średnicy 7 cm (w sporych odstępach). Przepis znalazłam w Domowej kuchni Aniki . składniki: (na około 30 pierniczków(...)wafla) nakładam łyżką ciasto i lekko spłaszczam łyżką nadając mu odpowiedni kształt. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę pierniki około 20 minut. Po wystudzeniu dekoruję lukrem królewskim lub roztopioną czekoladą

babka w formie
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 154

wyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie.. Czy Ty, czytając ten postzdajesz sobie sprawę, kim jestem? Z kim masz do czynienia. Ile mam lat. Czym sięzajmuję, prócz gotowania i prowadzenia bloga. Zapewne nie. To właśnie(...)rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego!  ************************************* PS: Muszę, muszę się pochwalić! Pamiętacie konkurs organizowany przez Chantel na blogu "http://przykubkukawy.blox.pl/html" ? No, a ja pamiętałam xd Wzięłam udział i los tak chciał, że... zwyciężyłam

W kuchni Karmel-itki
Pierniczki 134

Te pierniczki piekę zawsze na święta Bożego Narodzenia,są bardzo smaczne,po kilku dniach są już miękkie .Można je upiec zaledwie kilka dni przed świętami.Zawsze

Bajeczna Kuchnia
Marcepanowe precelki 102

Składniki na około 40 szt.:225 g mąki50 g cukru75 g marcepanustarta skórka z 1/2 cytryny1 jajko125 g masłaDodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka100 g cukru pudrutrochę

Świat Ciasta