Składniki na około 40 szt.:225 g mąki50 g cukru75 g marcepanustarta skórka z 1/2 cytryny1 jajko125 g masłaDodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka100 g cukru pudrutrochę
Świat CiastaOkres wielkanocny pochłonął mnie tak bardzo, że zapomniałem o blogu i oddałem się innym sprawom. Całe szczęście, niektóre potrawy wielkanocne można przygotowywać również poza tym świętami
Taste of imaginationW ramach przygotowań do moich ukochanych Świąt Bożego Narodzenia, chciałam sprawdzić kilka przepisów na ciasteczka, które chyba najbardziej kojarzą mi się z tym miłym okresem. Nie
Świat CiastaPrawdziwe, zgodne z certyfikatami unijnymi. A tak po prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale marcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych
Pociąg Do KuchniPrzyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka.Składniki (na ok 25 gniazdek):100 g margaryny1 i 1/3 szklanki mąki1
Kuchnia domowa Aniaksamitny rozpuszcza się w ustach sam :) Wykonanie spodu nie wymaga wielkich umiejętności. Składniki; spód: 70 g masła, roztopionego 140 g ciastek pokruszonych Ciastka rozdrobnić na piasek, dodać roztopione masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół(...)pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można pokryć polewą, lukrem lub sosem
Wypieki UliPolecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła
chleba naszegoMoje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia
Słodkie okruszkiOpis: Donut (donat) to rodzaj wysmażanego na głębokim oleju wyrobu cukierniczego w kształcie zbliżonym do „oponki”. Wyrabiany jest często z polewą czekoladową lub lukrową
Ciastka i ciastaOstatni raz taką chatkę robiłam chyba z 15 lat temu, jeszcze w rodzinnym domu. Pamiętam, że kiedy zapaliliśmy w środku świeczki w całym pokoju pachniało świętami
Kulinarne InspiracjelukierWczoraj mieliśmy "tłusty czwartek". Rozpoczął się więc ostatni tydzień karnawału. Żeby uczcić to małe święto - konieczne było objadanie się pączkami :) Cudowny przepis na pączki znalazłam na blogu mojewypieki. Ciastka bardzo ładnie rosną i co najważniejsze nie chłoną tłuszczu. Mąkę przesiać. Jeżeli ciasto przygotowujemy z drożdży świeżych, to zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru(...)odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor (fot.3). Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przygotować lukier z cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody. Posmarować nim pączki (fot.4).Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Smacznego
Świat CiastaNa osłodę tego tygodnia, przepis na coś słodkiego z nutką kawy - przepis na muffiny :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1,5
Taste Of My DayCiasteczka w przysłowiowe 5 minut. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Podzielne i zaskakująco smaczne. Przepis na nie długo zalegał w domowym zeszycie. Aż w końcu
Made By Mom And SonKolejna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Na ulicach, mimo niesprzyjającej pogody, pełno ludzi, choć w moim miasteczku nie jest tłoczno. Oficjalne obchody już się zakończyły. My
W mojej kuchniMiękkie, rozpływające się w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego. Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie
cool and minty