szpinak mrożony liście HORTEX - 450 g czosnek - 3 ząbki gałka muszkatałowa - szczypta sól i pieprz masło - 1 łyżka Farsz : serek śmietankowy z ziołami - 2 opak chrzan - 1 łyżeczka łosoś w plastrach - 200 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, przesmażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać(...)prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok.10-15 minut. Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem, ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiSkładniki 1-2 sztuki awokado jajko opakowanie łososia wędzonego ząbek czosnku sok z cytryny - do smaku sól, pieprz mix sałat lub liście szpinaku sos vinegrette Przygotowanie Miękkie awokado rozdrobnić blenderem, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę skropić sosem vinegrette, ułożyć na niej awokado, a na nim wędzonego łososia. Podać z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem..oprószyć pieprzem
Gaździnka warzyzdrowych, wartościowych produktów takich jak mąka pełnoziarnista, oliwa z oliwek, siemię lniane. Możemy przygotować własny sos oraz użyć wysokiej jakości składniki jako dodatki do pizzy np. biała mozzarella oraz łosoś (dodatkowy bonus spożywania ryb, których w Polsce je się stanowczo za mało). Fakt jest taki, że przygotowanie jest trochę pracochłonne (wyrabianie ciasta, czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, pieczenie) ale jeżeli(...)łyżeczki cukru spora szczypta gałki muszkatołowej Składniki na sos: mała cebulka 250g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku łyżka oregano sól i cukier do smaku Dodatkowo: 100g wędzonego łososia 2 kulki mozzarelli (250g) szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier, sól, gałkę muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe
wysmienitypasujących. Tak powstał nasz dzisiejszy brunch, przepyszne, wytrawne gofry z pozostałej z obiadu kaszy jaglanej, świeżej i aromatycznej salsy warzywnej z dodatkiem pomidorów suszonych i świeżej zieleniny, sporą ilością łososia i rukoli, którą uwielbiam! Takie fajne, smaczne i tak banalnie proste danie, które nas bardzo zaskoczyło smakiem, i żałowaliśmy, że tylko tak mało wyszło hehehe Jestem pewna, że do tego(...)pomidorów suszonych w paseczkach - 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami - posiekana natka pietruszki W/w składniki wymieszaj ze sobą. PONADTO: - garść świeżej rukoli - 2 duże grube plastry wędzonego łososia dodatkowo możesz użyć sosu czosnkowego, do wzmocnienia smaku gofrów, bądź posypać je posiekanymi orzechami
SMYKWKUCHNIwraz z pożywieniem. To wcale nie jest trudne, ponieważ wystarczy zjadać porcję ryby zaledwie 2 razy w tygodniu. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot oraz śledź. Oprócz tego ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka , które jest podobne do białka zwierzęcego, ale nasz organizm łatwiej je przyswaja. Dodatkowo ryby są niskokaloryczne(...)być stare lub przekarmione. I najlepiej, aby kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci ograniczyły spożycie ryb bałtyckich (niestety nasze morze nie należy do najczystszych), takich jak szproty, czy łososie. Poza tym tuńczyki także powinny być jadane w mniejszych ilościach. Ryby świeże, w puszkach, wędzone... Nie wszyscy przepadają za świeżymi rybami i chętniej sięgają po te w puszkach
Di gotujeKolejna sałatka tym razem rybna. Składniki: mix salat, wędzony łosoś, zielone pesto, pomidor, pestki słonecznika i dyni, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznika. Do miski przełożyć sałaty, łososia, pokrojonego pomidora, pesto, ostudzone pestki dyni i słonecznika, sól, pieprz i wymieszać
Państwo Wojtczuk gotująSzaleństwo sosikowe, bo od nich dużo zależy i najbardziej potrafią zmienić smak. Dziś w roli głównej koperek :) Składniki: makaron, łosoś wędzony, mozzarella, brokuł, papryka, pomidor, sól, pieprz. Sos: jogurt, koperek, sok z cytryny. Przygotowanie: Makaron i brokuła ugotować al dente i ostudzić. makaron przełożyć do miski dodać łososia pokrojonego w mniejsze kawałki, paprykę, pomidora, brokuła, mozzarelle porwać na kawałki, popieprzyć
Państwo Wojtczuk gotująZainspirowana kupnym sosem, który był dodany do łososia postanowiłam sama zrobić sos musztardowo miodowy. sos jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Idealny zarówno do sałatek jak i do mięsa. W przepisie nie podaję proporcji, bo smak będzie zależał od produktów które dodamy, jeden miód będzie słodszy inny mniej, musztardy tez mają różne smaki ostrości i kwasowości, więc najlepiej samemu dorobić(...)oliwek (ja dałam z orzechów włoskich). Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos ten był wykorzystany do sałatka z makaronu fety łososia wedzonego
Państwo Wojtczuk gotująTaka zapiekanka jest bardzo w moim guście. Bardzo! Zniknęła równie szybko jak pojawił się pomysł na nią. Makaron, łosoś, brokuły, sos beszamelowy i posypka migdałowa. Wszystko do siebie pasuje. Poszczególne składniki możemy przygotować wcześniej, a całość podpiec tuż przed podaniem. To bardzo wygodne rozwiązanie, kiedy w czasie spotkania towarzyskiego planujemy podać ciepły posiłek, a nie chcemy zbyt wiele z niego(...)stracić (ze spotkania, oczywiście ;)). Migdały miały być uprażone, ale siłą rozpędu dodałam je potrawy, zapominając o swoim wcześniejszym zamiarze. Cóż, i tak bywa ;) Składniki: 300 g łososia (świeżego) 100 g makaronu (u mnie świderki) 250 g mrożonych różyczek brokułów 4 łyżki tartej mozzarelli sól pieprz ulubiona przyprawa do ryb (opcjonalnie) 4 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny
zadanie-gotowanieUwielbiam ryby pod każdą postacią, mogłabym jeść codziennie. Są bardzo zdrowe polecane przez dietetyków. Dziś przyszła pora przygotować wędzonego łososia w dwóch wersjach: bez dodatku ziół z koperkiem. Ważne by zachować zasady wędzenia ryb,zaś dodatki możemy komponować według własnego gustu. Staram się ograniczać sól stąd mniej soli w zalewie.Łosoś wyszedł pyszny podany na gorąco poezja
Kulinarne pyszności MolkiLubicie szaszłyki ? Bo ja uwielbiam. Ostatnio bawię się w wędzenie, przygotowałam wędzone szaszłyki z łososiem i ananasem. Muszę przyznać są to najlepsze jakie do tej pory jadłam szaszłyki rybne. Moje zostały przygotowanie w wędzarni elektrycznej. Jak ktoś nie ma wędzarni, myślę ze domowym sposobem może przygotować w domu np uwędzić w garnku lub w beczce. Składniki 2 filety z łososia
Kulinarne pyszności Molkiulubionych mięs mojej córki. Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze(...)SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso i odstawić do lodówki
Kuchnia w opałachSkładniki 1 awokado pół limonki 200 g łososia wędzonego pół pęczka pietruszki kilka suszonych pomidorów Przygotowanie Awokado (musi być dojrzałe), łososia i czosnek bardzo drobno posiekajcie, możecie nawet lekko zmiksować. Dodajcie sok z połowy limonki, pokrojone pomidory oraz pietruszkę. Całość doprawcie solą, pieprzem i dobrze wymieszajcie. Teraz możecie zajadać
OliveandThymeSkładniki 1 płat ciasta francuskiego ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju) sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia
OliveandThymeSkładniki ok 400 g świeżego łososia 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 ml białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie(...)rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie go do szpinaku, smażcie delikatnie mieszając (jeśli robicie wersję z suszonymi pomidorami teraz możecie je pokroić w paseczki i dodać do reszty). Po kilku minutach dosypcie pokruszone sery, chwilę
OliveandThyme