Cudownie proste i smaczne. Smakują idealnie zarówno na wytrawnie, np. z łososiem, jak i na słodko z konfiturą lub owocami. Po dodaniu kakao robią się cudownie czekoladowe. Uniwersalne placki z serka wiejskiego :) Na 4 porcje: 500 g serka wiejskiego 1 szt jajko 1-3 łyżki mąki (dowolnej) Serek mieszamy z jajkiem i dodajemy tyle mąki, aby ciasto było gęste(...)racuchy. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu lub dodając go bardzo mało. Dużo tłuszczu sprawia, że placki momentalnie się rozlewają i przypalają. Można podawać wytrawnie z łososiem lub wędliną i warzywami albo na słodko – z owocami, konfiturą itp. Można dodać też kakao do ciasta i usmażyć placki kakaowe :) Smacznego
Kucharzycanajlepszej jakości. Pomysł na obiad podsunął mi znajomy z FB Tomek. Jak tylko miałam mało czasu i składniki w lodówce danie zrobiłam. Jest tutaj wszystko to co lubimy, wędzony łosoś, zioła i makaron. Polecam serdecznie, zjedzcie pyszny obiad. Tagiatelle z wędzonym łososiem i bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebezpieczny. Podstawową obserwacją Hillenbranda jest coś, co zauważyłam na własnym przykładzie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i są to często te same gatunki jak łosoś czy tuńczyk. Popyt z roku na rok rośnie, a przecież ryb nie przybywa. Jestem jedną właśnie z tych osób, które na skutek przemian cywilizacyjnych zaczęły jeść ryby. Kiedy 10 lat temu(...)zamiennikiem mięsa i że jedzenie jej wyjdzie mi na dobre. I bynajmniej nie zaczęłam jeść ryb słodkowodnych, czy śledzia, które tradycyjnie je się w Polsce, tylko właśnie tuńczyka i łososia, czyli dokładnie tak samo jak kilka milionów ludzi na całym świecie. Hillenbrand w swoim kryminale zwraca uwagę na ukryty koszt tej powszechnej zmiany upodobań. A wszystko to w dobrej atmosferze
Ugotowane pozamiataneRolada szpinakowa z szynką to pyszna alternatywa dla rolady szpinakowej z łososiem :) Tak więc jeśli nie lubicie zbytnio wędzonego łososia, a macie ochotę na taką właśnie szpinakową roladę, to polecam wersję z szynką, na którą przepis znajdziecie poniżej :) Rolada szpinakowa z szynką – Składniki: 450g szpinaku mrożonego 4 ząbki czosnku 4 czubate łyżki […] The post Rolada szpinakowa z szynką
Kulinarne PrzebojeJest piątek i jest rybka. Tym razem przepyszny łosoś w sosie słodko-kwaśnym. Uwielbiam takie błyskawiczne obiady. Kwestia wcześniejszego przygotowania sosu bądź kupienia gotowego. Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia * pół cytryny * sól, pieprz * 3 łyżki oleju do smażenia Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego * kolorowe papryki * mała marchewka * ananas
Magiczne Życie Martynami na dłużej. Co z tej książki na pewno ugotuję? Dobrze wyglądają: dietetyczne jajko sadzone z fasolką szparagową, jajko w koszulce na sałacie, awokado zapiekane z jajkiem i łososiem. Wypróbuję też zupę tajską, paprykę faszerowaną pstrągiem, zupę szpinakową z łososiem, zupę gryczaną z malinami, czy cukiniową z miętą oraz koktajl z kiwi i ogórka. Mam nadzieję że schudnę cudnie! Zupy
Ugotowane pozamiataneboskie małe co nie co! Kiedy nasi goście oczekują dań głównych, nie tylko rozmawiają, ale również raczą się przekąskami. Składniki wytrawne ciasteczka o ziołowych smakach ser mascarpone wędzony łosoś twarożek szczypiorek czosnek sól himalajska różowa żurawina czarny sezam, opcjonalnie czarnuszka Kiedy mamy mało czasu, ta przekąska uratuje nam życie. Jest smaczna i estetyczna. Zdrowa! Najpierw przygotowujemy pasty. Mascarpone ucieramy(...)łososiem na krem,najlepiej w robocie. Twarożek ucieramy z pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pasty wkładamy do szpryc i dekorujemy nimi wytrawne ciastka. Posypujemy na koniec szczypiorkiem, pieprzem i dodajemy żurawiny, posypujemy czarnuszka lub czarnym sezamem. Szybka, pyszna i pięknie podana przekąska, gotowa! Taki mały szczegół spotkania, ale niezwykle pożądany przez każdego! Smacznego! UWAGA! Dla moich czytelników na hasło
Z Kuchni Do KuchniPewnie zauważyliście, że ostatnio szaleję z soczewicą. Dziś znowu potrawa z jej dodatkiem. Jest to pasta z łososia wędzonego ( miałam takie wędzone kawałki od strony ogona łososia ), świetnie nadają się właśnie na pastę z dodatkiem soczewicy. Do tego kilka składników i pasta na śniadanie lub kolację idealna. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniniczym od tych tradycyjnych naleśników, są smaczne, elastyczne to czemu mam nie zaoszczędzić na jajkach i wykorzystać je do innych potraw 😉 Polecam też roladki z naleśników z wędzonym łososiem, roladki z łososiem , sosem tatarskim i sałatą, majonezowe roladki z botwinką i kaczką, naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami, Jak przygotować wytrawny rolls bez jajek? Przepis na wytrawne naleśniki z szynką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia z pomidorami Pekińska ze śliwką Kalarepkowa Porowa ze śliwką Oczyszczająca warzywno- owocowa
Tradycyjna Kuchniabiałą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka
Codziennik KuchennyGott(D) Składniki 50 ml oliwy z oliwek 2 pory (białe części) 300 g obranych ziemniaków 1 l bulionu drobiowego 100 ml słodkiej śmietany pęczek koperku 100 g wędzonego łososia z Alaski sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory, podsmażamy 5-6 min. Następnie dodajemy pokrojone w drobną(...)Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do zupy dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z wędzonym łososiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenPrzepyszna i zdrowa przystawka lub kolacja dla wielbicieli buraczków i łososia :) Z podanych składników powinno wyjść 3 takie porcje. 2 nieduże buraczki 125 g łososia wędzonego na gorąco 100 g kaszy jaglanej op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska z młynka pieprz czarny z młynka Buraczki wyszorować i upiec (zawinięte
Smakołyki Asijabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce. Rozdział siódmy to krakersy(...)pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję
kruche babeczkifantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby maślanej czy łososia) 1 szklanka ryżu basmati (200 g) 1 liść laurowy 1 duża cebula 300 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki zimnego masła 1 łyżka oliwy(...)cytryna pokrojona na ćwiartki – do podania świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby maślanej czy łososia) 1 szklanka ryżu basmati (200 g) 1 liść laurowy 1 duża cebula 300 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki zimnego masła 1 łyżka
Poezja smaku