farsz 500 g białych szparagów 180 g łososia wędzonego na ciepło 1 białko ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą(...)wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Farsz: b iałe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać łososia i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać
królestwo garówPotrzebujesz garść rukoli kilka zielonych oliwek kilka suszonych pomidorów 3 rzodkiewki sezam do posypania wędzony lub pieczony łosoś 1 szklanka ugotowanej cieciorki Sos do polania 3 łyżki oliwy,1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny,pieprz Przygotowanie Rukole umyj. Oliwki,suszone pomidory i rzodkiewkę pokrój na mniejsze kawałki. Całość wymieszaj(...)Dodaj cieciorkę,oraz łososia. Skrop sosem. Posyp sezamem
Kukuleczkinajbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka 3 plastry wędzonego łososia na porcję Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu bo nie trzeba ich obierać. Jak są bardzo świeże można tylko odłamać zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać 1/3 długości(...)patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte szparagi. Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia, oprószyłam solą i pieprzem. Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy
Jemy Pijemypęczek zielonych szparagów 500 g łososia 300 g makaronu tagliatelle 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka masła sól pieprz Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odstawiamy. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy do połowy wysokości. Związujemy sznurkiem i wstawiamy na ''stojąco'' do wrzącej osolonej wody ( pamiętając aby użyć wysokiego garnka ) Gotujemy 3 minuty(...)ostygnięcia. Odcinamy główki i odkładamy do miseczki. Pozostałą część blenderujemy. Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucamy szpinak na 2 następnie wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę osolonego i popieprzonego łososia. Smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Dodajemy mascarpone, sól i pieprz oraz pure ze szparagów. Wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy główki szparagów i delikatnie mieszamy
KuchcikoweLovewięcej okazji do wypadów za miasto i urządzania sobie spontanicznych pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki Ulubiony sos wlewamy do słoika, potem układamy w nim kolejno: pokrojone ziemniaki, fasolkę(...)szparagową, oliwki, roszponkę, łososia oraz ćwiartki jajka. Sałatkę szczelnie zamykamy wieczkiem. Przed spożyciem energicznie potrząsamy słoik, żeby wymieszać składniki ze sosem
Bon Appetit MałgorzatyBardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku. 350 g dzikiego łososia Sól Pieprz 2 plastry cytryny 2 łyżeczki suszonego lubczyku 5 ziemniaków Sól morska z młynka Oliwa z oliwek Różyczki brokuła Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzenieświetne danie, które tak jak frytki zupełnie nie kojarzy się z dietą i na pewno ją ułatwi:) Pizza ziemniaczana z pomidorami, cebulą i pieczarkami. Kolejną propozycją jest łosoś pieczony z batata, na który przepis znajduje się tutaj . Wystarczy do marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem
wegujemycoś pokroję, posiekam i doprawię tym czy owym i sałatka pyszna na talerzu. Tym razem proponuje roszponkę, ja ją uwielbiam ale wiem że nie wszyscy. W tej sałatce z łososiem smakuje wybornie, polecam. Roszponka, łosoś, awokado w lekkiej sałatce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiększych posiłków. Idealnie sprawdzą się także na różnych imprezach, w tym - w plenerze. (około 14 sztuk) płat ciasta francuskiego (ok 300g) Farsz: ( klik ) 220g ricotty 100g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko papryka słodka do posypania płatki(...)migdałowe do posypania Przygotować farsz . Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić, a cebulę i szczypiorek - posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać oliwę, miętę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję nadzienia i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem). (Ja użyłam specjalnego gadżetu
Di gotujefarsz do naleśników, bułeczek, pierożków - czy dodatek do potraw z grilla. Nuta mięty nadaje jej wyjątkowego smaku, ale jeśli jej nie lubicie - nie musicie dodawać. 220g ricotty 100g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna) Dodatkowo: 2 łyżki oliwy sól, pieprz Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić, a cebulę
Di gotujewyśmienicie. Spróbujcie! Składniki : * makaron spaghetti * mała cukinia * duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego * oliwa z oliwek * 3-4 łyżki śmietany kremówki * ząbek czosnku * sok z połowy cytryny * świeży łosoś - filet * sól, pieprz Przygotowanie : Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić(...)Dodać śmietanę i wymieszać całość z makaronem. Podawać z łososiem
Magiczne Życie Martyzachwyceni taką formą podania ptysia. 20 porcji Składniki: ciasto 250 ml wody 200 g mąki 60 g masła szczypta soli 4 jajka farsz 150 g wędzonego łososia 250 g pułtłustego twarogu pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: w garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy(...)pergaminowym. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 220 C, aż ptysie lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe ptysie przecinamy na pół i ostudzamy. W naczyniu miksującym umieszczamy łososia, twaróg, szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko miksujmy na gładką masę. Farszem łososiowym napełniamy ptysie. Smacznego
Niezły Młynekczyli łosoś w salsie pietruszkowo - szpinakowej Bo zmysły są ważne... dziś coś dla coś dla nich... Przygotowanie : 15 - 20 min Porcja dla : 2 osoby Składniki: 350 g świeżego łososia 8 szt szparagów (4 szt na porcję) 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji sól pieprz cytrynowy parę kropli oliwy
Lajtkraft food intoleranceajvar i wodę, doprawić do smaku solą. Zagotować, wrzucić makaron i gotować tak długo aż makaron będzie prawie miękki. Na koniec wrzucić oczyszczone krewetki i pokrojony w kostkę filet łososia. Delikatnie wymieszać i gotować minutę, może chwilkę dłużej. Obsypać drobno posiekaną pietruszką. Jeśli będzie trochę za gęste, dolać trochę wody i zagotować. Z piwkiem to smakowało wybornie. Polecam
Kuchnia PokoleńZupa, niektórzy jej nie lubią, niektórzy mówią że jest mało treściwa i że się nie najadają, to oczywiście rzecz gustu. Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco. Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam. Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie