odmiany żeby coś zrobić a się za dużo nie narobić, postanowiłam zamiast roladek z tortilli z łososiem zrobić roladę szpinakową z łososiem, zawsze jakaś odmiana :) Składniki na ciasto szpinakowe 4 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku sól, pieprz Składniki na farsz 200 g serka śmietanowego 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego skórka z 1 cytryny (opcjonalnie) 1 pęczek koperku(...)cytryny sól, pieprz 200 g wędzonego łososia w plastrach Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, jak już się rozmrozi przyprawiamy go solą i pieprzem i przekładamy go na sitko i odstawiamy żeby odsączył się z nadmiaru wody (możemy kilka razy zamieszać żeby dokładnie się odsączył) i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka
Piekielna Kuchnia Patitrochę też, ale obejrzałem dokładnie film Pascala Brodnickiego jak zrobić sushi i stwierdziłem, że chyba sobie poradzę ;) Składniki : 180g ryżu do sushi 3 płaty nori 100g łososia wędzonego 1/2 awokado 1/2 ogórka 4 paluszki krabowe surimi szczypiorek pasta wasabi Zalewa do ryżu : 4 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)cukier i dokładnie mieszamy. Ogórka i awokado myjemy. Z ogórka wyjmujemy łyżeczką pestki i kroimy w słupki. Z awokado zdejmujemy skórkę i również kroimy w paski, tak samo kroimy łososia. Szczypiorek myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Paluszki krabowe kroimy na pół. Po wyłączeniu parowaru zostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po czym dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę, delikatnie mieszamy
Parowar FacetaKilka dni temu pokazałam Wam przepis na peklowanego łososia (gravlax). Dzisiaj zaprezentuje przepis na wykorzystanie takiej rybki. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. Składniki na 1 małą miseczkę: 100 g peklowanego łososia (przepis tutaj ) 1/2 czerwonej cebuli 2 ogórki konserwowe 1 łyżka brandy sok z cytryny pieprz cytrynowy ewent. sól Łososia
Ugotowaćrybich odpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę. On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu . Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam! Składniki: 1 l bulionu rybnego kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu(...)natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj ponownie coś dla łososiolubnych, gdyż to kolejna propozycja na kotleciki z łososiem. Ostatnio przedstawiałam Wam łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem , które cieszyły się dość sporą popularnością, więc mam nadzieję, że i te Wam zasmakują. Mimo, że nie jem mięsa, to szanuję wybory żywieniowe moich domowników i serwuję im takie oto frykasy :). Przepi(...)kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją
Be Fit Be Strongogromna ilość nauki lub pracy przed świętami? Pamiętajcie, wszystko jest do zrobienia, ale ważne jest to, by umiejętnie rozplanować plan działania! :) Dzisiaj coś, co przygotowałam dla moich domowych miłośników łososia. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, także taki obiad świetnie sprawdza się wtedy, kiedy mamy mało czasu. Można jeść je jako zwykłe kotleciki, ale również w prawdziwej, burger'owej bułce(...)przepisu wychodzi ok. 10 mniejszych kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia (ewentualnie pstrąga łososiowego) - 150g szpinaku baby - 100g ryżu Basmati (może być inny) - 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO (lub innej, do sklejenia kotlecików, może być potrzebna większa ilość) - pół pęczka koperku - 1 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz *opcjonalnie: olej
Be Fit Be StrongDziś przedstawiam kolejny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Szybka, łatwa i bardzo przyjemna jajecznica z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i pieczarkami, podana z chrupiącym pieczywem jest świetnym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia. Polecam! Scroll down for recipe in English Jajecznica z łososiem (1 porcja) Składniki: 2 jajka, roztrzepane 1 pomidor, najlepiej ze zdjętą skórka i pokrojony w kostkę garść groszku(...)cukrowego lyb zwykłego zielonego groszku 20 g wędzonego łososia, lub więcej jeżeli lubisz 3 pieczarki pokrojone w plasterki 2 łyżki śmietanki 36 % sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia chrupiący chleb do podania Przygotowanie: Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem
karmelowyEksperymentów ciąg dalszy. :-) Był już uwielbiany przez nas łosoś pod serową kołderką, tutaj dodaliśmy jeszcze jeden element: sos tatarski. Sos jest łatwy w wykonaniu, lecz na pewno trzeba liczyć się z faktem, że dodaje naszej rybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-) 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego 2 łyżki majonezu(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 5 marynowanych podgrzybków 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz 1. Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut. 2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety. 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. 4. Kiedy łosoś się
Szefowa kuchniŚniadanie gotowe. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem postawiła mnie na nogi. Śniadania uwielbiam. Zawsze staram się je urozmaicać. Tradycyjną kanapkę z żółtym serem dekoruję rukolą i włoskimi orzechami. Cienko pokrojoną fetę na kromce chleba smaruję pesto i posypuję płatkami migdałów…Takiemu śniadaniu nie można się oprzeć. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem Składniki: 2 porcje 1 mini ciabata(...)mini bagietki 2 duże plastry wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego kopru 2 jajka 1 łyżeczka sosu chili, tutaj przepis Wydrąż ciabatę wzdłuż nacięcia. Posyp szczypiorkiem, koperkiem, nadziej kawałkami łososia. Na koniec wbij dwa jajka, zrób kleksy z sosu chili i włóż kanapkę do piekarnika na około 15 minut. Piekarnik nastaw na 150ºC
codojedzeniapomocą Wilsona Chunga przybliżyć jedną z popularnych potraw japońskich - Temari sushi . Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300 ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sweet chilli (lub/i sojowy) - do wyboru Zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski(...)się nie kleił do rąk należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich) zanim przygotujemy kulkę z ryżu. Plasterki łososia kroimy na kwadraty. Układamy na kawałku folii spożywczej. Z ryżu robimy kulkę (wielkości do zjedzenia „na raz”), kładziemy na kawałku łososia. Zbieramy rogi folii, zwijamy je i ściskając formujemy zgrabną kulę
mojewypiekiinietylkoJest to danie nawet dla tych którzy liczą kalorie i chcą stracić kilka kilogramów. A co najważniejsze nie trzeba głodować Zdjąć skórę z łososia, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować minutkę, odcedzić . Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wyłożyć makaron na dno naczynie. Jogurt lub śmietanę wymieszać z pesto i dokładnie wymieszać . Część masy(...)pesto wlać na makaron, wlać również wodę. Położyć łososia na makaron i przykryć do warstwą masy z pesto. Na makaronie rozłożyć przekrojone na pół pomidorki. Przykryć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, 30- 35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. Danie jest pyszne ,polecam
Kuchnia Pokoleńjednej patelni, gotowe w pół godzinki - to moja propozycja na naprawdę ciekawy posiłek dla całej Rodziny. Pożywna kasza jęczmienna z aromatycznymi i rozpadającymi się w ustach kawałkami łososia, którego zamarynowałam w czosnku , imbirze i odrobinie sosu sojowego. Do tego dodałam czerwoną cebulkę, zielony groszek, chrupiący seler naciowy, pomidorki koktajlowe, garść kolendry i ... soczyste ziarenka granatu, które są "kropka(...)papryczki chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka z 1 granatu pieprz do smaku 4 łyżki siekanej kolendry WYKONANIE: Filet z łososia pokrój
Słodko-Słony Świat IlonyChoć w sumie to chyba taki jednorazowy incydent. nie wiem kiedy znów wpadnę tu z kolejnym przepisem. Mam nadzieje, że mi to wybaczycie i nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka(...)wodą, solimy. Wody powinno być razy więcej niż soczewicy. Dokładamy marchewkę, całą, obraną cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między
Przysmaki KarolkiKrótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy(...)szklanki białego i dzikiego ryżu 1 łyżka oliwy z oliwek sól 1 małe opakowanie świeżych malin cukier garść borówek 1 cytryna świeża bazylia do dekoracji Sposób przygotowania: Łososia dokładnie myjemy, solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: 4 dzwonki łososia 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu olej do smażenia(...)połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz do smaku Dzwonki łososia umyłam. Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około
potrawyregionalne