oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas chłodzenia Ilość porcji: 16 plastrów Składniki: Ciasto szpinakowe: 450 g szpinaku mrożonego 4 jajka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczkę soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 100 g łososia wędzonego 150 g serka kanapkowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku ½ pęczka koperku Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Białka oddzielić(...)kroku: 1. Ubić białka 2. Szpinak wymieszać z resztą składników 3. Delikatnie wymieszać szpinak z białkami 4. Ciasto przełożyć do formy i upiec z obu stron 5. Wymieszać wszystkie składniki na masę 6. Rozsmarować serem i wyłożyć łososia 7. Zawinąć roladę Pobierz wersję do druku: Pobierz Rolada szpinakowa z łososiem Artykuł
KuchniaWeDwoje.plaromatyczne, mają w sobie coś chrupiącego i często wiążą się z miłym dla nas wydarzeniem. Dzisiaj właśnie chciałabym podzielić się z Wami, takim przepysznym przepisem na carpaccio z łososia, na szpinaku, podane z dużą porcją greckiej, najwyższej jakości oliwy z oliwek, uzyskanej bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, z prażonymi na patelni płatkami migdałów, gęstym sosem Aceto(...)podałam z bagietką pszenną na zakwasie. Smakowałam całej ekipie gości i zniknęło z talerzy w kilka chwil, więc tym bardziej polecam! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 250 g łososia wędzonego - 4 garście świeżego szpinaku - 13 łyżek greckiej oliwy z oliwek DELUXE- dostępna w sklepie LIDL - 4 łyżeczki sosu DELUXE Crema Con Aceto Balsamico di Modena J.G.P- dostępnego sklepie LIDL
SMYKWKUCHNIpieczony w piekarniu jest obłędnie wilgotny i lekki. Do tego trochę ryżu sushi (czyli z octem ryżowym) i przepyszny lekko orzechowy szpinak podsmażany krótko na oleju sezamowym. Całości dopełniają prażone ziarna sezamu. Lekkie, sycące i uzależniające danie. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi na chwilę zabierze Was na Daleki Wschód. Składniki: ok. 800 g fileta z łososia podzielonego(...)czasie szpinak powinien prawie zupełnie zmięknać. Odkryć szpinak i podsmażać dalej mieszając aż zupełnie zmięknie; zdjąć z ognia. W miseczkach układać doprawiony ryż sushi, na niego pieczonego łososia teriyaki oraz szpinak. Dekorować świeżym awokado, prażonym sezamem i siekanym szczypiorem. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi najlepiej smakuje podawany na ciepło, jako danie główne. Post Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi
Pociąg Do KuchniWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naszej reprezentacji. Przyznaję, jest to zajęcie dość stresujące ;) A jak człowiek się denerwuje, to lubi coś przekąsić. I w tym miejscu chciałabym Was namówić do przygotowania tarty z łososiem i szpinakiem. To jedna z moich ulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca(...)drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz. Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec
zadanie-gotowanieprzekąski sama nie wierzyłam, że to może się udać. Okazało się jednak że taką roladkę bardzo szybko się przygotowuje i jest naprawdę smaczna. Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem Składniki: 450g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego) 4 jajka 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz 150 g serka chrzanowego 100 g łososia wędzonego PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy na sitku(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i mieszamy łyżką. Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (u mnie miała wymiary 24 na 28 cm), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem, następnie z jednej strony (węższej) układamy łososia i zaczynając od tej strony zwijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimakaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo-porowy: ½ dużego pora 3 ząbki(...)plasterki cukinii tak aby lekko zachodziły na siebie, wylać trochę sosu beszamelowego, rozprowadzić łyżką na to ułożyć jedną warstwę suchego (bez obgotowania) makaronu lasagne na to połowę szpinaku i łososia oraz cukinii przykryć sosem beszamelowym i znów czynność powtórzyć czyli makaron i warzywa całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego sera camembert oraz pomidorki koktajlowe
Wanilia i Kardamonmrożonego szpinaku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki pszennej sól do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego ponadto: liście sałaty masłowej 200 g wędzonego łososia 300 g serka kremowego chrzanowego Szpinak rozmrozić,osączyć i rozdrobnić blenderem. Jajka zmiksować z mlekiem,wodą,mąką,olejem i solą. Dodać papkę szpinakową i zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć kolejno
Kolorowa kuchnia Elkitrudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka białego balsamicznego octu(...)minuty na ogniu. 2. Zdejmujemy z patelni (jeśli wytworzył się sok, szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wybijamy do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto
Kuchnia PrezydentowejDziękuję siostrzyczko :-) Składniki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1 łyżka mąki 2 opakowania serków Almette śmietankowych 400 g łososia w plastrach Sposób wykonania: Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak, czosnek, sól, pieprz podsmażyć na maśle. Po podsmażeniu przełożyć na sitko, żeby się odcedził nadmiar tłuszczu. Po wystudzeniu do masy szpinakowej dodać żółtka. Białka ubić(...)piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu placek szpinakowy wystudzić i przełożyć na folię spożywczą. Wierzch placka posmarować serkiem i na to ułożyć równo płaty łososia. Całość wzdłuż rolujemy i zawijamy w folię spożywczą mocno dociskając. Gotową roladę włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby stężała i można było ją kroić. Smacznego :-) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Na słodko lub wytrawnieostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam do domu na wakacje. Przepis Mama znalazła w jakiejś gazecie(...)mnie połączenie takich smaków… Teraz sama przygotowuję ją na specjalne okazje bo po prostu… palce lizać! A oto moja wersja… Rolada szpinakowa z łososiem – składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg) 4 jajka – oddzielam białka i żółtka 300 g serka kremowego 300 g łososia wędzonego ok. pół szklanki mąki 3-4 ząbki czosnku
UgotujmyTo.pllubię proste potrawy:)). Składniki na 1 porcję: makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego makaronu, panuje dowolność) 1/3 awokado garść szpinaku jogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżki łosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smaku papryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawy Makaron gotujemy al dente w dużej(...)ilości soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte awokado, liście szpinaku, papryczkę i jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy na patelni/w rondlu, możemy wymieszać od razu z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz, dorzucamy łososia. Mniam
Powiedz dietom nieDanie szybkie i łatwe w przygotowaniu-a zarazem smaczne i lekkie. Łososia skropiłam cytryną,posypałam pieprzem cytrynowym, solą i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam do lodówki. W międzyczasie rozmroziłam szpinak i dotąd mieszałam(...)gotowałam go w garnku aż odparowała z niego woda. Dodałam sól, pieprz,czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i łyżkę śmietany. Łososia wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po jego upieczeniu nałożyłam na niego szpinak i podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Polecam! Smacznego
potrawyregionalneJedną z ulubionych form podania łososia to własnie ten zapiekany w cieście francuskim. Zawsze delikatny, a z ulubionymi dodatkami, tworzy harmonijną formę obiadu. Spróbujcie :) Składniki: płat łososia 500g szpinaku 6 pomidorów suszonych 2 zżbki czosnku płat ciasta francuskiego garść sałaty pomidor 3 rzodkiewki pęczek szcypiorku dymka 2 łyżki oliwy bazylia pieprz czerwony sól Przygotowanie: Czosnek obieramy(...)rozgrzana patelnię i smażymy delikatnie ok pół minuty. Dodajemy szpinak i dusimy przez ok 5 minut. Pod koniec duszenia ( po wyparowaniu wody ze szpinaku) dodajemy pokrojone w plastry pomidory suszone. Solimy i pieprzymy do skamu. Z łososia usuwamy skórkę. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie wyłożonym na blaszce ( nie musimy smarować tłuszczem). Rozsmarowujemy szpinak dokładnie po całym płacie zachowując
ChilliJemyZmierzyłam się z tym zadaniem choć sama za łososiem nie przepadam. Bardzo proste w wykonaniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia 1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak(...)chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego
Jemy Pijemy