zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty. Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając. Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut. Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe
Mechanik w kuchniswoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem(...)Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno
W kuchni Karmel-itkimacie pomysłu jak podać łososia to polecam Wam ten oto przepis. Już nigdy nie będziecie w kropce ; ) Do przygotowania potrzebujemy (2 porcje): filet z łososia (ok 200 g na osobę) szpinak (liściasty lub zmielony) czosnek wg uznania sól, pieprz 1 kulkę mozarelli Przygotowania zaczynamy od przyrządzenia szpinaku. Ja kupiłam mrożony i okazało się, że jest niestety rozdrobniony(...)patelni, doprawiamy czosnkiem i odrobiną soli. Gotujemy aż cała woda odparuje. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki łososia. Przykrywamy je sporą ilością szpinaku a na wierzchu układamy plastry mozarelli (u mnie były to dwa plastry, tak aby pokryły prawie całą powierzchnię ryby). Całość zapiekałam ok 15-20 minut. Zjadamy gorące. Pyszności
Szybko Tanio Smaczniewiem wiem że zdania będą podzielone.Do tej rolady użyłam świeżego szpinaku,po zblęderowaniu idealnie się nadaję. Składniki: 250 g świeżego szpinaku 4 duże jajka sól, pieprz maka pszenna 1 łyżka czosnek sprasowany 4 ząbki 200 g łososia wędzonego 250 g serka śmietankowego z czosnkiem 100 g serka typu sałatkowego( słonego) Wykonanie: Roladę robi się niebanalnie prosto(...)Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.Ja zrobiłam wieczorem
Różowa kuchniaZajebisty obiad dla dwóch osób: - 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - sól do smaku - pieprz czarny mielony pół łyżeczki - gałka muszkatołowa szczyptę - łyżka oleju do smażenia - filet z łososia 300 - 350 g - łyżka masła klarowanego - sól - 6-8 ziemniaków młodych(...)łyżki posiekanego koperku Wstaw ziemniaki, gdy zaczną się gotować zeszklij na patelni posiekaną cebulę z czosnkiem. dodaj sól i pieprz, szpinak odciśnięty jeżeli jest mrożony oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj razem, podduś około 5 minut i odstaw. Łososia posól i smaż na maśle klarowanym skórką do dołu około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz
Pasje JolkiSzybkie i smaczne danie z makaronu. Dzisiaj proponuję fusilli ze szpinakiem i wędzonym łososiem. SKŁADNIKI: makaron fusilli ugotowany al dente 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku(...)papryczka chili świeży szpinak (2 garści) 2 łyżki suszonych pomidorów wędzony łosoś A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę z posiekanym czosnkiem i papryczką, całość chwilkę smażyć.Dodać szpinak i lekko poddusić.Następnie suszone pomidory i ugotowany wcześniej makaron.Dzieło wieńczy wędzony łosoś
Kuchnia w opałachprzyznać, że danie wyszło mi perfekcyjnie (skromność to podstawa J ). Jest przepyszne a sos – rewelacja. Nic więcej nie dodam, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 1 młoda cukinia 2-3 kawałki łososia ½ opakowania mrożonego szpinaku ( liście ) 2-3 ząbki czosnku Oliwa 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Ziołowa przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak i po chwili(...)najlepiej kroić obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinię ( tak aby była elastyczna ). Łososia grillujemy kilka minut. Do szpinaku dodajemy jogurt, ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Na talerz wykładamy cukinię, sos i łososia ( przed położeniem usuwamy skórę ). SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyłososiem SKŁADNIKI: 450g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 g serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry. Smacznego
MarciochaKucharzy250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony na szpinaku, z fetą (ja miałam niebywale ogromny kawał łososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku(...)pieprz, paprykę (wg uznania) mieszamy i czekamy. II farsz : w garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy 2 pokrojone ząbki czosnku (uważajmy, by go nie przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem
Kitchens AlphabetTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!twardo :) Sprawdźcie… a będziecie zaskoczeni… przepis znajduje się poniżej. Tosty z łososiem – składniki 4 kromki pieczywa razowego 50g łososia serek śmietankowy do smarowania koperek odrobina mleka jajko masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – składniki 100g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 50g sera żółtego szczypiorek sól pieprz masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – przepis Szpinak(...)solą i pieprzem. Następnie przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do kokilek przekładamy trochę szpinaku , wbijamy jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Tosty z łososiem – przepis W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym , posypujemy posiekanym koperkiem. Na jedną kromkę układamy łososia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!takim topniu jak i w Irlandii, ale np. w kuchniach można dostrzec dużo więcej zielonych przysmaków! Ja dziś zapraszam Was na pyszne zielone risotto – ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Idealne nie tylko w tym dniu! Pyszne! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż arborio – 200 g * bulion – 500 ml * szpinak- 300 g * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek(...)ugotowanego ryżu dodajemy śmietanę, mieszamy, odstawiamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz szpinak, przesmażamy. Ps. w tym momencie możemy dodać jeszcze kawałki pokruszonej fety! Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, dodajemy masło, doprawimy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z wędzonym łososiem. Pycha
Ostra na SłodkoŁosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)walory smakowe potrawy) i pieprzem. Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem. Łososia podajemy ze szpinakiem i papryczkami czereśniowymi . Smacznego
Moniki SmakołykiUwielbiam wytrawne tarty , a tarta z łososiem i brokułami to jedna z ulubionych. Na ogół piekę tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy ją na 15 minut. Wtedy też lepiej się
codojedzeniafrittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym. Składniki 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych 50 ml mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy(...)czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
My Chcemy Jeść