pomidory - sałata rzymska - szczypior - czerwona cebula Przygotowujemy kotlety siekane z łososia ( z podanego przepisu ), pieczemy bułki pełnoziarniste (przepis wkrótce, ale można też wykorzystać TEN , który już jest na blogu lub na pszenne bułki do hamburgerów ). Zrobienie majonezu zajmie nam najmniej czasu, gdy skorzystamy z TEGO przepisu. Warzywa myjemy. Pomidory i cebulę kroimy w plasterki. Bułkę kroimy na pół – podpiekamy
mojewypiekiinietylkodrobno posiekanej natki, przeciśniętego czosnku przez praskę, utartej skórce z cytryny, rozgniecionych ziarenek pieprzu, przyprawie do ryb zalanych oliwą. Łososia odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Grillujemy z każdej strony po około 8-10 minut. Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego
ClauditteMissCookingzamyśle miała smakować jak ta, którą kiedyś poczęstowała nas nasza Kierowniczka, a moja osobista Teściowa w jednej osobie :) czy wyszło tak samo smacznie? Przeczytajcie. Składniki: 100-150 gram łososia wędzonego na ciepło 2 garście mieszanki sałat garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren słonecznika prażonego Sos wg Teściowej(...)prowansalskich oraz koperku suszonego. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawy i aksamitny sos gotowy. Przygotowanie: Warzywa wrzucamy po kolei do misy. Pomidorki kroimy na pół (chyba, że są malutkie), ogórka w półplasterki, paprykę w paski a cebule w pióra. Dodajemy kawałki łososia. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka po 15 minutach się przegryzie i można spożywać. Czy było tak pysznie
Kuchnia po mojemupowodzeniem możemy ją trzymać w lodówce. Jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem. Inne rodzaje tego warzywa wymagają rwania na kawałki w rękach. Jej świeże i chrupiące listki idealnie komponują w różnego rodzaju sałatkach i kanapkach. Sałatka z łososia i sałaty lodowej. Składniki: - ½ sałaty lodowej - ok. 150 g łososia wędzonego na zimno - ½ czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałek czerwonej
mojewypiekiinietylkocienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy w jednej linii szparagi i podgrzewamy 2-3 min, mają być al dente. Na koniec dodajemy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżymi igiełkami
Moniki SmakołykiJedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa
Słodko-Słony Świat Ilonyarborio -1 szklanka białego wytrawnego wina -2 średnie pory (tylko biała cześć) -1 szklanka groszku (może być mrożony) -1 litr bulionu (gorącego) -300g filetów z łososia -1 pęczek pietruszki -100g tartego parmezanu -sok z połowy cytryny -1 łyżka masełka ziołowego (lub zwykłego masła) -sól i pieprz -łyżka oleju do smażenia Wykonanie(...)być ciagle gorący, dlatego trzymamy go na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy jedną chochlę wywaru do ryżu z warzywami i delikatnie mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy czynność aż ryż zacznie robić się miękki. Na ostatnie dziesięć minut wkładamy całego łososia do bulionu. I wciąż dodajemy bulion do risotta. Następnie wykładamy mięso do ryżu i delikatnie rozdrabniamy drewnianą
Smakuj życie!W menu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek
kuchnia doskiprzez ok 20-25 minut (buraczki powinny być miękkie). W tym czasie obieramy cebulę i siekamy ją drobno razem z łososiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Na półmisek wykładamy rukolę, pieczone buraczki. Z ryby formujemy łyżką kulki i układamy na warzywach. Do miseczki wykładamy jogurt i maliny. Miksujemy je i doprawiamy cukrem i cytryną. Podajemy z tatarem z ryby oraz ćwiartkami
ChilliJemynieco zmniejszyć ilość obu czyli sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych dodatków.Miseczka sałaty lub rukoli z prostym winegretem na oliwie dopełni(...)każdym razem mieszając.Do risotto nie dolewa się całego bulionu na raz! Na 2-3 minuty przed zdjęciem patelni z ognia dodać groszek i bób lub cukinię.Młode warzywa powinny nabrać tylko temperatury,pozostać kruche i nie muszą się gotować. Po 15 minutach podlewania i duszenia na małym ogniu bez przykrycia ryż powinien być gotowy.Ziarenka nie mogą być absolutnie rozgotowane
Sztuka gotowania w/g SamiryEfekt główkowania nad smaczną i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele
Eat me! Fit me!minutę a następnie wrzuć pokrojone bataty i dynię. Wlej pół szklanki wody i duś warzywa do miękkości. Dodaj gruszkę i smaż danie kilka minut. Dodaj ugotowaną kaszę, namoczone jagody goji i dopraw ponownie całość do smaku. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę filet z łososia. Podaj porcję dania na talerzu posypaną czarnym sezamem lub innymi pestkami razem z kiełkami jarmużu
Mango Papajastrony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% )2 liście laurowe3 -4 gałązki tymiankułyżka masła1 łyżeczka mąkipieprz1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowejświeży szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić(...)dołożyć seler i por, mieszać i smażyć przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć
Stare Garypora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany lub jogurtu 2 łyżki siekanego koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego woda do gotowania warzyw sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki(...)ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać bulion, 1 szkl. soku z kiszonych ogórków (lub połowę przecieru z ogórków) i zagotować na wolnym ogniu. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodać pozostały sok lub przecier z ogórków. Dodać łososia pokrojonego w kostkę oraz śmietanę, gotować jeszcze 5 minut. Zupę doprawić solą
Codziennik KuchennyA dziś mnie naszła chęć na sałatkę z łososiem...A jak naszła to przegonić się jej nie da, trzeba robić ;) Składniki ogólnodostępne, szybko, smacznie, zdrowo...Polecam
Z Majeczką w kuchni