łosoś z warzywami - 1050 przepisów (strona:10/70)

Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 236

cała ta kwota nie trafia do operatora lecz wspiera Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym pomocy.  A dzisiaj zapraszamy Was na zdrowy obiad - pieczone pulpeciki z łososia, z chrupiącymi warzywami i makaronem soba! Pyszne, świeże, szybkie i aromatyczne danie! Inspiracja z książki - The Bowler's Meatball Cookbook. Polecamy :) Składniki : (dla 2-3 osób) 350 g łososia, 1 duże(...)groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki

Plate of Joy
Łosoś w galarecie 147

przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa i dodać umyte, osuszone oraz pokrojone na mniejsze kawałki filety z łososia. Delikatnie włożyć je do garnka i gotować kilka minut na małym ogniu. Wbrew pozorom łosoś bardzo szybko się ugotuje. Ugotowane  filety delikatnie wyjąć(...)zgęstnieje ponownie polewać wywarem z żelatyną. Dzięki temu, galaretka będzie równomiernie położona. Danie podawać dopiero wtedy, gdy cała galaretka stężeje. Warto dodać, że galaretka musi pokryć wszystkie warzywa i filety z łososia

Ugotować
Grillowane steki z łososia na desce cedrowej 187

która była moczona w wodzie przez co najmniej 30 minut. Umieścić steki z deską na ruszcie i grillować w średniej temperaturze 20-30 minut. Grillowane steki z łososia polecamy podawać z grillowanymi warzywami. The post Grillowane steki z łososia na desce cedrowej appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  195

siebie pasowały i są ulubionymi przez moich najbliższych. A potem to już poszło jak z płatka. Przekonajcie się i Wy .... Składniki: 500 g fileta z ryby   (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól Ponadto: oliwa z oliwek Składniki nas marynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny(...)Wystudzone ziemniaki pokroiłam w plasterki. Dno naczynia do zapiekana posmarowałam łyżeczką oliwy z oliwek. Na spód naczynia ułożyłam plasterki ziemniaków, oprószyłam delikatnie pieprzem. Następnie rozłożyłam różyczki brokuła. Pomiędzy warzywa wkładałam kawałki łososia a na końcu rozłożyłam pieczarki. Jeśli są większe, to można je przekroić na połówki. Zrobiłam sos Czosnek przecisnęłam przez praskę. W garnuszku wymieszałam jogurt z czosnkiem i dodałam

Kuchnia u Krysi
Pytt i panna obiad po szwedzku 166

wszystkiego. Na danie składają się pokrojone w kostkę warzywa i mięso, uwieńczone sadzonym jajkiem i buraczkami. Można również przygotować to danie w wersji wegetariańskiej z batatami i jarmużem .Najbardziej jednak popularne jest pytt i panna z kiełbasą, tak zwaną falukorv . Dla odmiany przyrządziłam dzisiaj pytt i panna z łososiem. Muszę przyznać, że równie smaczne danie jak w wersja mięsna(...)cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Obierz ziemniaki i batata, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż mieszając od czasu do czasu, tak aby warzywa równomiernie się zrumieniły. Pokrój łososia w kostkę i usmaż na drugiej patelni. Dodaj do warzyw wraz z koprem i wymieszaj. Na oddzielnej patelni usmaż jajka sadzone. Podaj danie z jajkiem, posypane szczypiorkiem

codojedzenia
Risotto z łososiem 192

usmażyć warzywa, gdy będą miękkie wrzucić do ryżu. Łososia pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni (na odrobinie masła lub oliwy), około 10 minut. Gotowego łososia dodać do ryżu i warzyw. Wszystko razem wymieszać, podgrzewać około 5 minut i podawać

Jadło i czytadło
Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką 195

dzień zjeść przynajmniej jednego pączka. A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz kawałek łososia (400 g) olej Przygotowanie: Myjemy warzywa. Suszymy.  Kroimy za pomocą zwykłej obieraczki do gniazda nasiennego, a każdy pasek przecinamy nożykiem na 4 części. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski(...)solimy, pieprzymy. Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 - 6 minut w zależności od grubości ryby. Podajemy i jemy! Smacznego! Zapraszamy do dzielenia się z nami wrażeniami po przygotowania

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Łosoś po szwedzku – Gravlax 229

położenia na kromce chleba w towarzystwie sosu, jest pyszny z ugotowanymi ziemniakami i z koprem. Idealnie smakuje położony na orzeźwiającym ogórku, a także w sałatce ze świeżych warzyw. Smacznego ! Artykuł Łosoś po szwedzku – Gravlax pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 422

pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać olej z trzema rodzajami suszonej papryki oraz jednym ząbkiem czosnku, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę. Filety ryby posolić(...)się resztką oleju (w razie potrzeby dodać kilka kropel oleju więcej). Wyjąć z piekarnika naczynie, temperaturę pieczenia zwiększyć do 175°C. Do papryki dodać pozostałe warzywa – wymieszać. Na warzywach ułożyć filety łososia, całość ponownie wstawić do piekarnika i piec zależnie od grubości ryby, około 8 – 13 minut. Smacznego! Łosoś nie powinien być wypieczony nadmiernie, by nie stał się suchy. Lepiej

Even Better Food
Sałatka z łososiem i suszonymi pomidorami 134

pomidorów w oleju - 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów - szczyptę soli, pieprzu oraz tymianku do smaku - szczyptę przyprawy do pomidorów 1. Do dużej miski przekładamy sałatę, pokrojone warzywa oraz odsączonego łososia. 2. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. 3. Całość polewamy olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy i gotowe. Spróbujcie również pikantnej

Bez Cebuli
Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 250

Ostatnio lubimy tego typu jedzenie - mieszanka pieczonych warzyw, ze świeżą sałatą, koniecznie z czymś gotowanym - tu soczewica i kuskus, z kawałkiem pieczonego łososia! Rany jakie to było pyszne! Pobudza kolorem, smakiem i aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu(...)wyłożonej papierem do pieczenia i polać przygotowaną mieszaniną przypraw. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut, po tym czasie warzywa lekko przesuwamy robiąc miejsce na łososia. Łososia należy umyć i osuszyć, następnie wyłożyć na blaszkę i polać marynatą - w miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny, dodać za'atar, sól

Plate of Joy
Muffiny wypiekane na śniadanie 142

cheddar) sól i pieprz 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka pesto ( bazylia suszona) 1 jajko 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: łosoś wędzony (łosoś duszony w warzywach) serek śmietankowy pesto kiełki (rzodkiewki) Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów w misce i za pomocą łyżki zamieszaj delikatnie tylko tyle, by składniki(...)nich ciasto, po czym do każdej foremki włóż pomidorka. Piecz przez około 20-25 minut. Gotowe ostudź i podawaj przekrojone z ułożonymi w środku serkiem, pesto (listkami bazylii) , łososiem i kiełkami. Wypiekali ze mną: Małgosia z " Smaki Alzacji " Kasia z  "Mia Cucina" Ania z  Everyday flavours" POSTY

Gotuj Sam!
Sushi: Maki z pieczonym łososiem 366

morskich Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli Do maków z pieczonym łososiem: 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu(...)opakowanie (6 szt.) suszonych alg morskich Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam

Poezja smaku
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy 234

pomidorków cherryDo miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia. Odstawić na minimum 2 godzinki do lodówki. Z folii aluminiowej uformować dwa gniazdka na rybę. Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą z pieprzem i ułożyć w folii aluminiowej. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut(...)obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw ułożyć pieczonego łososia razem z folią i jogurtowy sos w pojemniczku

Monia miesza i gotuje
Rozmarynowy łosoś w papilotach 168

danie dietetyczne. Ostry, musztardowy sos świetnie dopełnia całości. Nam bardzo smakowało, nawet Sławek zjadł szpinak. Składniki: • 4 porcje z filetu łososia bez skóry • sok z 1 cytryny • sól, pieprz cytrynowy • 4 gałązki rozmarynu • 4 wiórki masła Warzywa • 100 g szpinaku – 4 garści • 2 małe cukinie • 1/2 opakowania mrożonych mini marchewek • 1/2 opakowania mrożonego groszku • 2 łyżki masła(...)groszek. • Podlać winem i poddusić ok. 2 minut. Doprawić. • Rozłożyć 4 prostokąty pergaminu, posmarować je olejem. • Na każdym położyć szpinak, na to warzywa i na wierzch łososia. • Pergamin zawinąć i skręcić na bokach jak cukierek. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 15 minut. • Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić. • Podawać łososia

To co kocham