minimum i gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień, kaszę wykładamy na duży talerz, lekko solimy i delikatnie mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia. ŁOSOSIA kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy z 1 łyżką oliwy. WARZYWA :Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki. Odłamujemy końce szparagów (same pękną w odpowiednim(...)minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i sosem sojowym. Smażymy 2-3 minuty. Podsmażone warzywa przesuwamy na bok, a na wolne miejsce wrzucamy łososia. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Mieszamy z warzywami. Dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku dodając więcej sosu sojowego
cool and mintyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka, która zachwyciła nasze podniebienia. Sałata lodowa podana z dodatkiem warzyw, kulek sera mozzarella, łososia z puszki i prażonych ziaren. Smakuje wyśmienicie, a dodatek ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek
Marta GotujeWędzony łosoś z jarmużem. Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie
Kulinarny karnet Christopheraprogram biedronkowy pt "Smaki Portugalii". Dlatego postanowiłam wyczarować coś nowego, z czym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. Wybór padł na mięso żarłacza błękitnego w zestawieniu z łososiem, owocami morza i warzywami. Wpierw miała być zupa ale zależało mi na czymś bardziej treściwym aby w Dniu Kobiet nie spędzić całego dnia w kuchni ;) Suma summarum wyszła potrawka
upichconadrugą stronę Wisły. Cudny wystrój i fajna szama mówią same za siebie, że warto tam zajrzeć, bo jest po prostu bosko. ;) Oliwki marynowane Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem z koperkiem, warzywami, pomidorem i oliwkami Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką
Food SquareKiedyś bałam się przyrządzania ryby i wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba
Sagneska - gotowanie i lifestylewspółpracę z firmą Ballarini , która powierzyła mi do testów kolejną patelnię. Tym razem, zgodnie z wiosennym trendem fit – granitową patelnię grillową z serii LUCCA . Przygotowałam na niej delikatnego łososia i podałam go z kremowym sosem z porami, szparagami i pieczarkami, razem z młodymi ziemniaczkami z indyjską nutą . Danie wyszło przepyszne! Wracając do patelni, miałam co do niej bardzo wysokie(...)powrotem na średnim ogniu, dodaj śmietanę i szparagi. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z łososia z sosem i warzywami. Smacznego! English version Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce (4 servings) Ingredients: 4 salmon pieces (150 g each), with skin 2 teaspoons fresh thyme leaves
karmelowyZiemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce(...)tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją
Kuchnia Ellieoknem jest naprawdę niezaciekawa.. Ale bohaterem dzisiejszego postu nie są zimni ogrodnicy, lecz szparagi! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym
Symfonia SmakówDziś się to zmieni! Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić(...)duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli
bastalenaTata zamówił te ze szpinakiem, więc wymieniliśmy się jednym pierożkiem. Przemysław poprosił o gnocchi z szynką tyrolską. Mama tagliatelle z prawdziwkami. Dziadkowie zdecydowali się na łososia z grilla z warzywami. Wszystkie dania były pięknie podane i bardzo smaczne. Były nad nimi ochy i achy, niebo w gębie! Spróbowałam od każdego po trochu, ale moje ravioli pobiły wszystkie dania
Trufelkowoniektórych warzyw. Pomidorów które teraz uwielbiam, kiedyś nie lubiłam, nie wiem jak to możliwe. Teraz dużo więcej warzyw jem i staram się bazować moje posiłki na warzywach właśnie. Dzisiaj przygotowałam łososia w sosie Teriyaki, którego podałam z kaszą bulgur i z brokułem, na którego kiedyś pewnie bym nawet nie spojrzała ;) Składniki: filet z łososia 1/2 czerwonej cebuli garstka natki pietruszki
Delusional Trinesól krystaliczna, pieprz czarny ziarnisty, kawa ziarnista, syrop klonowy i wiele innych! Bardzo dziękuję za tak smaczną przedświąteczną niespodziankę. Na pierwszy ogień poszedł oczywiście mój ulubiony wędzony łosoś. Z ryżem i warzywami smakował wybornie! Kilka dni później zrobiłam makowe pancakes z otrzymanym w paczuszce syropem klonowym (przepis poniżej). Tutaj szczególnie zwracam się do łasuchów... z przepisu otrzymujemy zaledwie
Nastoletnie Wypiekanieracuchy. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu lub dodając go bardzo mało. Dużo tłuszczu sprawia, że placki momentalnie się rozlewają i przypalają. Można podawać wytrawnie z łososiem lub wędliną i warzywami albo na słodko – z owocami, konfiturą itp. Można dodać też kakao do ciasta i usmażyć placki kakaowe :) Smacznego
KucharzycaMakaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się
Oryginalny smak