drugą stronę Wisły. Cudny wystrój i fajna szama mówią same za siebie, że warto tam zajrzeć, bo jest po prostu bosko. ;) Oliwki marynowane Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem z koperkiem, warzywami, pomidorem i oliwkami Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką
Food SquareKiedyś bałam się przyrządzania ryby i wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba
Sagneska - gotowanie i lifestylewspółpracę z firmą Ballarini , która powierzyła mi do testów kolejną patelnię. Tym razem, zgodnie z wiosennym trendem fit – granitową patelnię grillową z serii LUCCA . Przygotowałam na niej delikatnego łososia i podałam go z kremowym sosem z porami, szparagami i pieczarkami, razem z młodymi ziemniaczkami z indyjską nutą . Danie wyszło przepyszne! Wracając do patelni, miałam co do niej bardzo wysokie(...)powrotem na średnim ogniu, dodaj śmietanę i szparagi. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z łososia z sosem i warzywami. Smacznego! English version Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce (4 servings) Ingredients: 4 salmon pieces (150 g each), with skin 2 teaspoons fresh thyme leaves
karmelowyZiemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce(...)tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją
Kuchnia Ellieoknem jest naprawdę niezaciekawa.. Ale bohaterem dzisiejszego postu nie są zimni ogrodnicy, lecz szparagi! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym
Symfonia SmakówDziś się to zmieni! Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić(...)duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli
bastalenaTata zamówił te ze szpinakiem, więc wymieniliśmy się jednym pierożkiem. Przemysław poprosił o gnocchi z szynką tyrolską. Mama tagliatelle z prawdziwkami. Dziadkowie zdecydowali się na łososia z grilla z warzywami. Wszystkie dania były pięknie podane i bardzo smaczne. Były nad nimi ochy i achy, niebo w gębie! Spróbowałam od każdego po trochu, ale moje ravioli pobiły wszystkie dania
Trufelkowoniektórych warzyw. Pomidorów które teraz uwielbiam, kiedyś nie lubiłam, nie wiem jak to możliwe. Teraz dużo więcej warzyw jem i staram się bazować moje posiłki na warzywach właśnie. Dzisiaj przygotowałam łososia w sosie Teriyaki, którego podałam z kaszą bulgur i z brokułem, na którego kiedyś pewnie bym nawet nie spojrzała ;) Składniki: filet z łososia 1/2 czerwonej cebuli garstka natki pietruszki
Delusional Trineracuchy. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu lub dodając go bardzo mało. Dużo tłuszczu sprawia, że placki momentalnie się rozlewają i przypalają. Można podawać wytrawnie z łososiem lub wędliną i warzywami albo na słodko – z owocami, konfiturą itp. Można dodać też kakao do ciasta i usmażyć placki kakaowe :) Smacznego
KucharzycaMakaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się
Oryginalny smakZbliża się wielki tydzień, dla wielu to czas postu szczególnie w Wielki Piątek. Dlatego proponuje upiec na ten dzień dla całej rodziny łososia, w całości z warzywami. To będzie pyszny obiad i zapowiedź nadchodzących pysznych Świąt Wielkiej Nocy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w
Oryginalny smakPrzyszedł czas upałów, więc lekkie sałatki na bazie sosu winegret, są doskonałym pomysłem na posiłek w taki dzień. Dzisiaj polecam połączenie warzyw, owoców i wędzonego łososia. Składniki: 1 duży grapefruit 4 plastry wędzonego łososia 8 liści sałaty maślanej 1/3 papryczki chili 10 cm świeżego ogórka miąższ z połowy grapefruita kilka listków pietruszki i tymianku Sos winegret: 1 dymka
Gosia gotujesiły na pisanie posta. Cały dzień bardzo aktywny ;) Dziś jest podobnie ale wyłuskałam dłuższą chwilę dla Was i dla bloga :) A więc dziś na salony wkracza Łosoś z trójkolorowym ryżem i paletą warzyw :) Tak wygląda mój lunch box, który zabrałam wczoraj ze sobą jako posiłek po treningowy :) Z tego miejsca całuję moją przyjaciółkę i partnerkę treningową Emilię, którą możecie śledzić(...)wybieracie opcję numer dwa, posólcie odrobinę brokuł przed podaniem. Możecie również oprószyć się rozmarynem). Pamiętajcie, że warzywo to nie potrzebuje długiej obróbki termicznej i jest gotowe dosłownie w kilka minut. :) Pomidorki kroimy na ćwiartki, układamy na dywaniku z roszponki i oliwek. Obok zapraszamy łososia, brokuły i ryż. Aby ryż nie był suchy, polewam go przed podaniem łyżeczką oliwy, w której
Spektrum SmakuPyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze(...)łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie
Moja Delicja