W związku z faktem, że z przyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z
Bernika - moj kulinarny pamietnikW związku z faktem, że z przyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z
Bernika - moj kulinarny pamietnikA do pracy coś szybkiego, pożywnego a i lekkiego!
upichconaSpring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie
Bernika - moj kulinarny pamietnikO tym jak oraz z czego robić sushi samemu w zaciszu własnego mieszkania już pisaliśmy TU ( domowe sushi ). Tym razem podzielę się z
Taste Of My DayDanie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze wyobraźni, a na pewno wyczarujecie kolejną, nową, a zarazem pyszną potrawę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Kurczak w cieście francuskim appeared first
mojewypiekiinietylkoJuż kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.Tak na czarną godzinę ;)No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie
Ostra na SłodkoŁososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi ze wszystkich stron po kilka minut. Od razu podajemy - szparagi posypujemy parmezanem. Pyszne, zdrowe danie gotowe :) Smacznego :) Do tego dania wyśmienicie pasują inne grillowane(...)warzywa - cukinia, papryka, pomidorki koktajlowe :) 1 porcja łososia ze szparagami i parmezanem - ok. 375 kcal w tym: białko - 33,1 g, tłuszcz - 26.5 g, węglowodany - 3g, błonnik
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI: 6 tortilli (to podstawa, reszta jest dowolna :)) 2 opakowania (ok. 300 g) serka naturalnego do smarowania kilka suszonych pomidorów chrzan musztarda (najlepiej Dijon) 200 g wędzonego łososia kilka liści sałaty 50 g cienko krojonego salami 150 g wyrazistego żółtego sera (u mnie Ementaler) 150 g chudej szynki garść rukoli 1 średnia papryka kilka ogórków konserwowych INGREDIENTS: 6 tortillas (this(...)najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką i rukolą, a szynkę i ser z rukolą i korniszonami, ale łączenie produktów jest ABSOLUTNIE dowolne – wszystko zależy od Twojego smaku
Martyna Cooksusunąć skórę. Doprawić solą, białym pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natrzeć olejem o smaku czosnku lub jeśli nie macie to zwykłym. Płaty łososia wyłożyć na dno naczynia. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą pieprzem i oregano. W miseczce rozmieszać bułkę tartą, musztardę, parmezan, zmiażdżony czosnek, koperek i natkę pietruszki
Kuchnia Pokoleńrolada ze szpinakiem i łososiem (tu przepis) lub po prostu kanapeczki z łososiem na naturalnym serku chrzanowym. Na przyjęcie wybierz raczej jedną z tych trzech pozycji. Obie rolady z łososiem idealnie smakują przygotowane dzień wcześniej. Przekąski te są niewielkie, poręczne, łatwe w konsumpcji. Bardzo często goszczą na naszym stole. Sałatka z brokułów i fety (tu przepis). Przygotowana dzień wcześniej sałatka(...)kolejności. Możesz przygotować je w wersji tradycyjnej na maśle, z dodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem i ogórkiem kiszonym również
Mojewlasne.plpołączone w całość dają bardzo oryginalny smak. Zachęcamy do zabawy w kuchni i łączenia zarówno pokazanego łososia z innymi produktami, jak i eksperymentowania z faszerowanymi warzywami. Przepis Składniki: 500 g filetu z łososia 2 średniej cukinie ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna(...)się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie
KasiaiKrzysiu.plDopiero mając rybkę, zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby, w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :)Składniki (dla 2 osób):2 dzwonka łososiasok z połowy cytrynykoperekpieprz2 plasterki cytryny2(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.4. Piec w temperaturze 200 st.C przez 40 min.Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku.Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby
Pasja Smakuprzepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny i jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw(...)Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony na masełku na małym ogniu. Dodajemy warzywa. Dusimy na małym ogniu
Passion of Cookingrazem dosyć banalny przepis na łososia na banalnych warzywach sezonowych. Natomiast smak jak zapewniam jest nie banalny. Przygotowanie całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem ogórka zielonego, pomidora, paprykę i szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły. Naszego łososia
Full Smaku