Obiad idealny na piątek i upalne dni - makaron w sosie jogurtowym z pieczonym łososiem. Poniższe danie jest lekkie, sycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim . Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży(...)spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (trochę szczypiorku pozostawić do dekoracji) i całość przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Polać sosem jogurtowym, a na samym wierzchu ułożyć kawałki upieczonego łososia. Od razu podawać
UgotowaćUwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki, obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori, a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami
Food SquareLetnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony na zimno łosoś. Całość bliska jest oryginalnemu smakowi i konsystencji – ale lżejsza, bardziej wysublimowana. I odchudzona o kilka kalorii. Makaronowi zostaje 7-8 minut do czasu, aż ugotuje się do stanu al dente(...)łyżkę wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z zeszkloną cebulą i czosnkiem, wlewamy wazową łyżkę wody po gotowaniu i śmietanę z jajkami, wsypujemy mięso łososia. Całość na małym ogniu mieszamy, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron ale zostanie jeszcze minimalnie płynny. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy odrobiną startej cytrynowej skórki, tartego sera – i podajemy od razu. SKŁADNIKI 150g
Karo in the Kitchensmak potrawy. Bardzo lubię to danie, gdyż jest proste, smaczne i bardzo zdrowe. Składniki (na 2-3 porcje): 7-8 arkuszy papieru ryżowego 100 gram łososia marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 limonki, szczypta chili 1 marchew 1/2 mango garść ulubionej sałaty 1/2 ogórka zielonego Sos do Spring Rolls: 10 łyżek sosu(...)przez kilka sekund, wyciągam z wody i rozkładam go na desce. Przy jednej krawędzi układam pokrojone warzywa, łososia i sałatę. Zawijam do połowy, następnie składam boki do środka i zawijam do końca (jak krokiety). Postępuję tak samo z resztą składników. Składniki sosu mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Sos powinien być odrobinę bardziej gęsty. Gotowe Spring
Mango Papajawędzonego łososia na zimno 2 łyżki kaparów 1 średni kiszony ogórek pęczek koperku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 awokado sok z cytryny sól pieprz sos winegret Przygotowanie Łososia i ogórka pokroiłem w kostkę. Kapary posiekałem na cząstki. Koperek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, skropiłem sokiem z cytryny. Przygotowałem sos vinaigrette. Wszystkie składniki połączyłem
R'n'G Kitchennori jedynie raz. Sushi standardowo podaję z marynowanym imbirem, którego jestem ogromną fanką, sosem sojowym i wasabi. Przygotowałam dla Was dwie różne propozycje hosomaków, obie z łososiem. Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Hosomaki z łososiem, serkiem Philadelphia, ogórkiem, sezamem i dymką Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków): 1/2 szklanki(...)poprzednio, jedynie zmieniają się składniki. Mango, tykwę i marynowaną rzepę kroimy w słupki. Łososia w plastry. Układamy składniki tak jak poprzednio na wodoroście, łapiemy za dłuższą krawędź i zwijamy. Kroimy na 6-7 kawałków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą
Mango Papajarybę w panierce z kapustą kiszoną i ziemniakami albo pierogi. Lubię zjeść te dania, nawet bardzo, ale nie co tydzień. Dlatego u nas wczoraj gościł makaron z łososiem i cukinią w sosie śmietanowym. Trochę miałam zabawy z łososiem, bo jednak ciągle uczę się niektórych rzeczy, ale o tym zaraz... Składniki (porcja dla 3 osób) ~ 25 dag makaronu - u mnie penne
Justa próbuje gotowaćDawno nie było żadnej ryby na blogu. Trzeba więc to naprawić. Dzisiaj prosty łosoś z piekarnika. ładny kawałek łososia marynata : 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirinu lub innego japońskiego wina do gotowania 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku dodatkowo : sezam
Polska ZupaPlastry łososia dzielimy na drobne części, a pomidory na połówki. Liście szpinaku układamy na talerzu, a na nich jajka, łososia i pomidorki, a całość dekorujemy sosem. Jako sos do sałatki z łososiem proponuję jogurt naturalny z dodatkiem soku z cytryny, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i czerwonym pieprzem. Smacznego ! Artykuł SAŁATKA Z ŁOSOSIEM pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakProsty, szybki i smaczny obiadek! Smażony łosoś z ryżem i sosem porowym z żurawiną. Paluchy lizać! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szt dzwonka z łososia - 3 łyżki mąki pszennej do panierki, sól morska - ryż jaśminowy NA SOS: - 1/2 pora - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki świeżej żurawiny - 1 chlust białego wina - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - sól morska - świeży rozmaryn
SMYKWKUCHNISzybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.Składniki na 3 porcje:250 g makaronu pappardelle2 cebule200 g wędzonego łososia200 g śmietany 18%2 łyżki whisky (niekoniecznie)2 łyżki oliwy lub oleju2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzMakaron ugotować al dente, cebulę pokroić w kostkę, a łososia na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić
wyzwania kuchennesoli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały"Przepis z książki Jamie(...)cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego!Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!Przepis dodaję do akcji Kuchnia skandynawska
Stare Garykawałek świeżego imbiru, okrojonego na grubsze plasterki 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 200-250 g łososia, pokrojonego na niewielkie kawałki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 szalotka, bardzo drobno posiekana 1 suszona papryczka chili, pokruszona (nasiona odrzucone!) lub 1/3 jeśli ktoś nie lubi ostrego(...)wrzątkiem, również odstawiam. Pomidory pozbawione skórek i pestek kroję na ósemki. 3. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam szalotkę, chili, podsmażam lekko, wlewam łyżkę sosu sojowego, smażę przez 1 minutę, dodaję łososia, podduszam do odparowania soków ok. 3 minuty. delikatnie mieszając. Następnie dodaję do bulionu zawartość patelni, pomidory, ananasa (jeśli mam) i cukier do bulionu. Gotuję na lekkim
Kuchnia PrezydentowejPojawiły się w sklepach świeże figi, więc trzeba to wykorzystać 😉 Na pierwszy rzut idzie sałatka... z mieszanki sałat z łososiem wędzonym, świeżymi figami, mozzarellą oraz granatem, polana sosem z dodatkiem octu balsamicznego. Jest to bardzo prosta sałatka z kilku składników, niewymagająca dużo naszego czasu i wysiłku, a w smaku rewelacyjna! Wystarczy zaledwie 10 minut czasu, aby ją przygotować. Dla mnie(...)rozrywamy na mniejsze kawałki (gdy mamy mieszankę sałat umytą i gotową do spożycia to pomijamy ten punkt). Sałatkę wykładamy na talerz lub duży półmisek. Dodajemy łososia wędzonego, mozzarellę, figi i posypujemy ziarenkami granatu. Przygotowujemy sos: W kubku mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenywynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495 kcal): około 250g świeżego szpinaku 60g makaronu błonnikowego 200g koncentratu pomidorowego ząbek czosnku kilka kropel oleju ryżowego firmy Oleofarm puszka łososia we własnym sosie (około 90g) sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropek oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy(...)się zezłoci dodajemy makaron, koncentrat, łososia, smażymy klika minut, co jakiś czas mieszając liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię wszystko podsmażamy chwilę, aż sos oblepi szpinak, przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość