łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:7/161)

Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 123

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami. Z dodatkiem kaszy gryczanej i ogórka kiszonego smakuje przepysznie. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej ok 150 g groszku mrożonego duża marchew cebula kilka ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych papryka ostra lubczyk, czosnek niedźwiedzi sól, pieprz łyżka masła czubata łyżeczka mąki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ze wszystkich

e-PrzepisyKulinarne
Grillowe kiełbaski z majerankiem 154

piknik w parku, czy wypad za miasto. Do takich kiełbasek można również dodać oprócz majeranku, czosnek niedźwiedzi, który dodatkowo podniesie walory smakowe grillowych kiełbasek. Polecam! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ½ kg przerośniętego boczku lub podgardla sól 2 łyżki suszonego majeranku pieprz młotkowany z kolendrą 4 duże ząbki czosnku jelita baranie cienkie do kiełbas ok 1,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie(...)Jelita baranie moczymy w ciepłej wodzie. Mięso wieprzowe: łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia. Do zmielonego mięsa wieprzowego dodajemy sól, majeranek, pieprz młotkowany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy dodajemy w takiej ilości jak lubimy, lepiej dać początkowo mniej, (szczególnie uważamy z solą), potem możemy jeszcze doprawić do smaku. Wyrabiamy dokładnie masę ręką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 336

Aromatyczny, lekko słodki gulasz wieprzowy z marchewką i cebulką w sosie pomidorowym. Poniższy gulasz podałam z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem - uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło(...)dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na sam koniec wsypać 1 łyżkę mąki

Ugotować
Rolada ślaska z wieprzowiny 188

robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony  cebula sól, pieprz  2-3 łyżki mąki margaryna i olej do smażenia Przygotowanie : Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem kierunku

Mechanik w kuchni
Pieczona łopatka 137

Pyszna pieczona łopatka wieprzowa z chrupiącą, wypieczoną skórką i soczystym środkiem. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonna ale za to bajecznie proste. Obiadowy „samograj” wystarczy zamarynować i upiec. Składniki: łopatka wieprzowa ok 1kg łyżka majonezu łyżka ketchupu pikantnego łyżka majeranku łyżka soli 5-6 liści laurowych 6 kulek ziela angielskiego 6-8 kulek czarnego pieprzu łyżka miodu Sposób przygotowania: Majonez

Pyry na Gaz
Wieprzowina duszona w cebuli 158

przygotowania tego dania świetnie nadaje się łopatka wieprzowa. Podsmażony kawałek mięsa, podlany bulionem i duszony z zarumienioną cebulą. Idealna prostota. Pycha. Polecam. Składniki: Łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg Sól Pieprz 1 łyżka smalcu Bulion 1 cebula czerwona 1 cebula żółta/ zwykła Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni wykładamy

Smaki Ewy
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 97

Gulasz wieprzowy z kluseczkami jest to danie węgierskie. Potrawa jest bardzo prosta, czasochłonna ale za to rezultat naszego wysiłku wyszedł zniewalająco smakowity. Gulasz najczęściej jest przygotowywany z łopatki wieprzowej. Najważniejszym składnikiem w gulaszu jest papryka w proszku w dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy(...)zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć

Smaczne Potrawy
Pieczeń boczkiem wędzonym otulona z paprykową salsą 148

musi być nudny. Nie lubimy się powtarzać, a i wymagający domownicy też nie lubią jeść dwa razy tego samego :) Jeśli zabraknie Wam pomysłów, spróbujcie mojej pieczeni z mielonej łopatki wieprzowej - jak na zimę przystało - otulonej w płaszczyk z boczku. Tylko gdzie ta zima??? :) Składniki na pieczeń: 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :) 1 lub 2 bułki(...)łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do mleka. Zostawiamy na kilka minut, aż nasiąkną. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego  mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z mleka bułkę i mieszamy (30 razy w prawo + 30 razy w lewo :) Naczynie żaroodporne smarujemy cienko oliwą

Delicious Titbits
Kociołek z soczewicą 145

mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda listonic_name = "Kociołek(...)soczewicą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej

CoolinarniePL
Łopatka wieprzowa zapiekana z warzywami 160

600dag – 1kg łopatki wieprzowej ( wg upodobań ) 1 puszka pomidorów krojonych 1 papryka 1 cebula kilka ogórków kiszonych przyprawy: papryka, czosnek, sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego olej lub oliwa z oliwek   Przygotowanie: W misce łączymy pokrojone wcześniej warzywa: pomidory, papryke, cebulę, ogórki. Doprawiamy. Łopatkę nacinamy w kratkę, polewamy oliwą i doprawiamy wmasowując przyprawy w mięso. Tak przygotowaną łopatkę

Moje Wyroby
Zrazy z łopatki w sosie własnym 598

Pychota " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Łopatka wieprzowa , to wspaniały kawałek mięsa , kruchy i delikatny , a do tego jak widać bardzo wszechstronny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 zrazów : 1 kg wieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki

Ogrodnik w podróży
Łopatka mielona ze słoika 2729

łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki. 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki majeranku 1 łyżka soli 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 szklanka zimnej wody 1 łyżka żelatyny spożywczej ½ łyżki czarnego pieprz mielonego Łopatkę wieprzową mielimy(...)nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Smacznego! The post Łopatka mielona ze słoika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą 125

Przejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z szafki pudełka z przyprawami. Uwielbiam sama komponować marynaty - dopiero po skosztowaniu upieczonego mięsa można się przekonać, czy dobór jej składników był trafny. I tym razem udało mi się trafić w dziesiątkę, mięsko wyszło rewelacyjnie(...)Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Składniki: 1 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej w jednym ładnym kawałku MARYNATA: 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej 1 łyżeczka czerwonej czubrycy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Wykonanie: Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam

Kuchenne zapiski Edyty
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 211

słoika, dlatego zachęcamy byście zrobili ją sami w domu, gdyż to nic trudnego, a przyprawy dobierzcie sobie sami według preferencji smakowych. Mielonka w osłonkach wędliniarskich 1,5 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka soli 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka majeranku 5 łyżeczek żelatyny osłonka białkowa wędliniarska(...)stopni C, średnica 55 mm, ok. 2 mb Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę posypujemy solą i cukrem, peklujemy w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia mięso mielimy w maszynce na grubym sitku ok. 8 mm. Przyprawy mieszamy w 100 ml wody, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy wędliny przyprawami w ilości swoich preferencji smakowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka wieprzowa duszona z młodą kapustą i marchewką 84

potrzeba: 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 duża marchewka, ¼ główki młodej kapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość(...)pieprzem, na tym układamy obsmażone plastry łopatki, przykrywamy szczelnie folią aluminiową podginając ją pod krawędzią blachy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy na termoobiegu 50 minut, następnie delikatnie zdejmujemy folię, odwracamy mięso, przykrywamy szczelnie folią i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być kruche i upieczone. Smacznego :)) Łopatka wieprzowa, wieprzowina, marchewka, młoda biała kapusta

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania