Czekam słonecznego czasu i ciepłych chwil. Wiosną też zazwyczaj częściej w tygodniu przygotowuję owocowe koktajle. Ten, który prezentuję Wam dzisiaj, jest słodki i po prostu…wyśmienity! Na zdrowie! Lody? Mamo, koniecznie truskawkowe! Są wyśmienite! Szukamy wiosny w Rzeszowie i w Krakowie. Składniki na 2 porcje 1 małe mango 1 kiwi 1 banan Obrane owoce kroimy na kawałki
Raj dla PodniebieniaResturacja “Panorama” w Pławniowicach – niebanalne miejsce z dobrym jedzeniem. Na deser obowiązkowo lody – dla najmłodszej – smerfowe! Lubię creme brulee, jednak w lipcu miałam okazję wypróbować aż dwa jego nowe warianty – lawendowy i z zielona herbatą matcha. Nasz mały rodzinny wyjazd do miejsca, które uwielbiam od dzieciństwa, za Krosnem na Podkarpaciu. Z Magdaleną
Raj dla Podniebieniadopisała nam tego dnia wyśmienicie! Było przyjemnie i tak wakacyjnie! W restauracji “Panorama” wszyscy zamówiliśmy dania z rybą w roli głównej. Po obiedzie obowiązkowo trzeba było zakupić lody! Dla najmłodszej – smerfowe! W ramach “spalenia” obiadowych kalorii wybraliśmy się wszyscy na spacer do parku w pobliżu pałacu w Pławniowicach, który uważany jest
Raj dla Podniebienianiej świetne naleśniki, ale tym razem akurat zatrzymaliśmy się na przystawkę i zupę. Mało nas w domu. Słoneczne i ciepłe dnie staramy się spędzać na powietrzu, w pobliżu wody. Lody z herbatą earl grey z cytrynowymi herbatnikami i otarta skórką z limonki – raj dla podniebienia! Ulubiona pizza mojej pociechy w Pizzerii Paolo w Kryspinowie. W drodze
Raj dla Podniebieniakilka kropel wody różanej i sporą szczyptę cynamonu. Jest niezawodna. Latem jest wprost zakochana w kawach mrożonych! Piję je na bazie wzmocnionego espresso, tylko ze schłodzonym mlekiem i kostkami lodu. Za syropy, czekolady, gałki lodów i bitą śmietanę, zawsze dziękuję. Moment! Z bitą śmietaną wypiję, owszem, gdy czuję, że jestem mocno, ale to mocno zmęczona lub…zła! Przechodzi
Raj dla Podniebieniaudało. Urugwaj twierdził, że należy je przypisać Río de la Plata, regionowi, który obejmuje swoim zasięgiem zarówno Argentynę jaki i Urugwaj. Początki temu przysmakowi, który jest spożywany z grzankami, lodami, deserami, sięgają XIX wieku. Ale…bo zawsze jest jakieś, jedna z teorii mów, że w 1804 roku, kucharz Napoleona, zbyt długo podgrzewam mleko i cukier
RafalCooknastępnie strzepując nadmiar mąki formuj okrągłe placuszki Smaż na złoto brązowy kolor z obu stron Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem Podawaj z konfiturą, jogurtem lub kwaśną śmietaną, lodami oraz świeżymi owocami * Syrniki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tuż po usmażeniu
Słodki BlogPrzede wszystkim musimy przygotować składniki Rum Buraki ugotowane 2 sztuki Miód 120 ml Woda 60 ml Sok z czarnej porzeczki Sok z cytryny Białko jajka Proszek buraczany Mięta Porzeczki Lód Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Buraka pod Wpływem Przede wszystkim jeśli chcesz wypić tegoż drinka 😉 zacznij go robić dzień wcześniej lub rano, by wieczorem się(...)wlej połowę butelki rumu. Pozostaw na noc lub na minimum 7-9 godzin w temperaturze pokojowej. Po drugie miód wymieszaj z wodą. Teraz to już z górki 😉 Kieliszek wypełnij lodem. Proporcje na jednego drinka Rum z burakiem 30 ml Rum 20 ml Sok z czarnej porzeczki 5 ml Sok z cytryny 10 ml Syrop miodowy 30 ml Białko jajka
RafalCookciasto i z powrotem włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Po wyjęciu od razu podajemy na ciepło. Dodać ulubione owoce i oprószyć cukrem pudrem. Świetnym dodatkiem są również lody
Ala piecze i gotujesię zasadą 80:20. Niech 80% kalorii (w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca) pochodzi z niskoprzetworzonych, zdrowych, pełnowartościowych produktów. Reszta czyli 20% (może, lecz nie musi) pochodzić z produktów rekreacyjnych jak lody z dziećmi w weekend czy ciasto z okazji urodzin kolegi w pracy. Zdrowy rozsądek to podstawa! Podsumowanie Aktywni zawodowo mogą też jeść zdrowo a brak czasu to często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rzodkiewki, młoda kapusta, szparagi, botwinka czy młody szczaw. Dla kucharza to istny raj, więc przygotujemy zupę z sałaty masłowej, wiosenny bigos, szczawiową z naleśnikiem po rusku lub botwinkową z lodami z maślanki i chrzanu. Lato , czyli czas relaksu i podróży, tym razem kamperem. Co proponuje na Polan na polanie? Rosół z ogniska, łososia marynowanego w soku z rabarbaru
Tajemnice Smakuktóry umili ten wyjątkowy wieczór. Możesz postawić na ciasto w kształcie serca lub pokusić się o upieczenie ciasteczek. Dobrym pomysłem są również wszelkie desery z truskawkami i czekoladą, zwłaszcza lody czy np. gofry. Taki deser będzie miłym zakończeniem wieczoru i z pewnością wywoła uśmiech na twarzy drugiej połowy. Nie wyobrażamy sobie przecież walentynkowego wieczoru bez słodkiej pokusy! Przez
Słodkie okruszki