dołożyć syrop z agawy, barwnik spożywczy oraz wkropić 10 kropel aromatu kokosowego. Dolać rozpuszczoną żelatynę z drugiego kubeczka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego koloru. Pucharki do lodów oprzeć w lodówce pod skosem. Przelać do nich mus truskawkowy - robić to delikatnie, tak aby nie pobrudzić ścianek naczynek . Odczekać 30 minut do stężenia. Następnie pucharki ustawić pionowo(...)truskawkami http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2017/07/deser-na-zimno-z-truskawkami.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Domowe batoniki Bounty https://www.facebook.com/dorotalapacz/photos/a.637104603094740.1073741831.637096433095557/914478325357365/?type=3&theater TERESA WALCZAK [FB] - Deser "jagodowa róża" https://www.facebook.com/photo.php?fbid=655343207995586&set=p.655343207995586&type=3&theater DOROTA LEGEC [FB] - Domowe lody o smaku owoców lesnych https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1498956096838883&set=p.1498956096838883&type=3&theater KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Torcik straciatella z malinami http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2017/07/torcik-straciatella-z-malinami.html c.d.n
Grunt to przepis!truskawek 120 g błyskawicznych płatków owsianych 200 g mąki szczypta soli 200 g masła, zimnego 4 łyżki + 5 łyżek cukru 3 łyżki ziemniaczanej mąki 50 g białej czekolady lody do podania Nastaw piekarnik na 225ºC. Posiekaj mąkę i 4 łyżki cukru z zimnym masłem. Kiedy już się zrobi kruszonka dodaj owsiane płatki i połącz. Wstaw do lodówki. Oczyść(...)nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Wyjmij crumble z piekarnika i odstaw na 10 minut i odstaw do odparowania. Nałóż ciasto do miseczek, na wierzchu ułóż porcję lodów. Smacznego! Spara Spara Spara Spara The post Crumble z truskawkami na szybkiego appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajest równie pyszny i godny polecenia. Koniecznie spróbujcie! (1 porcja) 1 banan (duży; najlepiej dojrzały) 200 ml mleka (zimnego) 3 gałki lodów waniliowych (polecam Bracia Koral - Lody Jak Dawniej ) Opcjonalnie: 2 plastry banana do dekoracji Banana - pokrojonego w kawałki i resztę składników umieścić w blenderze. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, opcjonalnie dosłodzić
Di gotujektóry je zrobiłam. Nie jest to trudne, zajmuje maksymalnie pół godziny i w sumie to wychodzi dużo taniej niż w sklepie. *na 15 sztuk Składniki: 15 wafelków do lodów (najlepiej tych z płaską nóżką) 3 duże białka (lub 4 mniejsze) 1 i 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody łyżka soku z cytryny 2 tabliczki czekolady deserowej 4-5 łyżek(...)znaczy, że temperatura ubijania jest za wysoka. Trzeba zmniejszyć płomień pod garnkiem z woda lub odlać trochę wody. Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Ciepłe lody polewać lub zamaczać w czekoladzie i od razy dekorować posypką cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie lody na patykach zrobione z kiwi i czekolady. Bardzo szybkie, bardzo proste i najlepiej smakują schłodzone wprost z lodówki. Dla kogo: dla łasuchów dla posiadających dużą ilość kiwi do wykorzystania(...)chcących zrobić dzieciom niespodziankę Składniki: kiwi (ok. 3-4 sztuk) czekolada gorzka 100g łyżka masła Wykonanie: Kiwi pokroić na grube plastry. Wbić do nich patyczek do lodów. Jeśli są bardzo soczyste to lekko odsączyć nadmiar soku. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Oblać "lody" z jednej strony i poczekać, aż zastygną. Oblać
Mania WypiekaniaMangan 0.16 mg Jod 2.3 mg Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki(...)Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Karmelizowany rabarbar Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny
Kulinarne przygody GatitySmak tych lodów jest rewelacyjny, a wykonanie banalne łatwe. Lody te smakują jak prawdziwe lody z lodziarni - są cudownie masne, aksamitne i kremowe. I co ważne, na prawdę są szybkie i proste w przygotowaniu. SKŁADNIKI: - 1 kubeczek jogurtu naturalnego - 2 duże, pełne łyżki masła orzechowego - 1 dojrzały banan - dodatkowo garść orzechów włoskich i kilka
WielopokoleniowoJeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe lody, możecie samodzielnie przygotować je w domu. To naprawdę proste! Co potrzebujemy? 0,5l dobrze schłodzonej(...)śmietanki 30 lub 36% 0,5 szklanki śmietanki 12% 6 łyżek cukru pudru 6 łyżek kakao 2 łyżki rumu (zapobiega tworzeniu się kryształków podczas zamarzania) 2 łyżki oleju (konsystencja lodów będzie bardziej kremowa) 2 łyżki […] Artykuł Domowe lody czekoladowe pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plzakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające Składniki: 8 żółtek 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 200 g truskawek 100 g truskawek drobno pokrojonych Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać(...)ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy. Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito. Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin
Pysznie & Piękniezbożowa INKA Bio klasyczna – 3 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 125 ml * mascarpone – 6 łyżek * gorzka czekolada – 50 g * biała czekolada – 50 g * lody waniliowe – 1 gałka + solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% ) + orzechy arachidowe prażone – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę cukru, do roztopionego dodajemy łyżkę(...)łyżki serka mascarpone, miksujemy. Na dno szklanki wykładamy masę ciemną, potem jasną. Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku ( drobinę słodzimy jeśli chcemy ) i zalewamy czekoladowe masy. Na górę układamy gałkę lodów i polewamy solonym karmelem i posypujemy prażonymi orzeszkami arachidowymi. Smacznego
Ostra na SłodkoTruskawek już niewiele ... niestety kończy się sezon :( Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, by zjeść porządne lody truskawkowe z moją ulubioną polewą truskawkową. Nadszarpnęłam trochę zapas zamrożonych już na zimę truskawek. Ale co tam! Deser lodowy podwójnie truskawkowy 400 g zamrożonych truskawek 250 g świeżych truskawek 250 ml jogurtu syropu z agawy do smaku(...)dodaj jogurt i syrop z agawy, jeśli truskawki nie sa słodkie. Zmiksuj truskawki z jogurtem i od razu wyłóż do pucharków. Jeśli chcesz podać deser później wstaw lody w pojemniku do zamrażalnika. Porcje lodów polej musem truskawkowym i posyp pokruszonymi bezami. Udekoruj całymi truskawkami
Gotuj Sam!przeczytania przepisu. Składniki: • 50 dkg śliwek bez pestek lub 1 opakowanie mrożonych • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 50 ml białego rumu lub winiaku • ulubione lody – 4 gałki Wykonanie: • Rozpuścić masło, dodać cukier i gotować, aż się skarmelizuje. • Wrzucić połówki śliwek, dokładnie wymieszać. • Flambirowanie: wlać na powierzchnię(...)śliwek rum i podpalić. Uważać na grzywkę! • Potrząsając patelnią odczekać, aż się alkohol wypali. • Rozłożyć śliwki do 4 miseczek, na wierzch nałożyć po gałce lodów. • Podawać od razu, zanim się lody rozpuszczą. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień
To co kochamodrobinę okruchów lub powinien być suchy) Po wyjęciu ciasto studzimy w foremkach. Możemy wyjąć je z formy i podać jeszcze ciepłe po ok. 30 minutach z lodami i sosem. Możecie także pozostawić je w foremkach. Jeśli przygotujecie je w tortownicy, to dajcie mu przestygnąć ok. godzinę przed jej otwarciem. Sos karmelowy: 3/4 szklanki brązowego cukru (może(...)był rzadszy. Swoją szarlotkę zjadłam jeszcze na ciepło polewając ją przy tym solidną porcją sosu karmelowego - było nieziemsko pysznie, a co to byłaby dopiero za rozpusta gdybym dodała jeszcze lody waniliowe. <3 Polecam
Cooking Monstersię na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem, nowością i wspaniałym wydarzeniem był niewątpliwie wyjazd do Bułgarii - było pięknie, smacznie i cieplutko - a takie połączenie kocham najbardziej
Cooking Monstersię na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem, nowością i wspaniałym wydarzeniem był niewątpliwie wyjazd do Bułgarii - było pięknie, smacznie i cieplutko - a takie połączenie kocham najbardziej
Cooking Monster