Lody, lody dla ochłody! Świetnym zamiennikiem tradycyjnych lodów, są te domowe! Wiadomo smak zdecydowanie odbiega od tych sprzedawanych na stoiskach, ale chcemy zdrowe i smaczne, a przede wszystkich wiemy co jemy. Składniki: 250ml (1 szklanka) kefiru 2 łyżki erytrytolu 3/4 szklanki świeżych lub mrożonych malin Sposób przygotowania: Jeśli maliny są świeże to dokładnie myjemy
Truskawkowa Fiestapieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopniach C. czas u mnie 45 minut. Tartę studzimy i gotowe. Możecie zjeść z kulka lodów. Znacie przepis na najprostsze lody domowe bez laktozy? ;-) Użyj czterech na maxa(...)dojrzałych bananów, pokrój w plastry włóż do torebeczki i zamroź. Przełóż do misy blendera zmiksuj, masę przelej do pojemnika i wstaw na 30 minut do 1 godziny do zamrażalnika. Lody gotowe! Bez laktozy, bez cukru i bez całego możliwego E w składzie
SMYKWKUCHNIOobaha Butlera. Danie to spokojnie mógłby wymyślić ktoś, kto chciałby się ponapieprzać z fine diningu. Kalarepa była wydrążona w środku i wypełniona ostrygą z sosem jabłkowo-estragonowym. Spoczywała na lodzie, żeby łatwiej można było domyśleć się, co jest w środku. Nie dostawało się do niej nawet talerza. Bardzo hmm… ciekawe. Oczywiście na Instagramie od razu danie to zdobyło serca(...)porcje, z czego jedną na nielegalu. Na deser było japońskie składane ciasteczko monaka. Bardzo podobało mi się szczególnie opakowanie ze specjalną inspirowaną polską banderą nalepką. Pyszne były też lody pietruszkowe z zabaione z wyczuwalnym aksamitnym pyłkiem pszczelim od Jonathana Berntsena. Przyjemnie było też popatrzeć na skandynawskich ekipę, która je przygotowywała. Nie żeby szef od brukwi był jakiś gorszy
Ugotowane pozamiatanełyżka mąki kruszonka: 110 g masła roztopionego 80 g brązowego cukru lub 80 g ksylitolu 180 g mąki do podania: ubita śmietana kremówka lub lody przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 C. Świeżą żurawinę umyć, osuszyć, mrożonej nie rozmrażać, jabłka i gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę - ok 1,5 cm. Owoce włożyć(...)będą całkiem miękkie i bulgoczące. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Nie wyjmować z formy. Przekładać na talerzyki prosto z naczynia. Podawać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego
Stare Garyjajka 3 łyżki cukru pudru 2 kopiate łyżki mąki szczypta chili (opcjonalnie) szczypta soli Dodatkowo: masło (do wysmarowania kokilek) kakao (do obsypania kokilek) Do podania: cukier puder, bita śmietana, lody lub owoce Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą(...)być ścięte po bokach i u góry oraz lekko odchodzić z boku od naczynka. Gotowe od razu przekładamy na talerz. Najlepiej smakują lekko oprószone cukrem pudrem z bitą śmietaną, lodami i owocami. Masę możemy przygotować trochę wcześniej i włożyć do lodówki. Jednak wtedy należy piec je trochę dłużej. Smacznego Artykuł Lava Cake, czyli fondant czekoladowy pochodzi z serwisu
PatiGotujelepsze) 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 szklanka drobnego cukru 1 puszka mieszanych owoców (fruit cocktail) z sokiem owocowym dodatkowo: odrobina masła, do posmarowania foremki lody waniliowe albo ubita śmietana, do podania Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - wysmaruj dokładnie masłem. W sporej misce wymieszaj dokładnie składniki deseru. Gotowa masę wlej do foremki(...)Piecz około 20-25 minut, lub do czasu, aż będzie złotawo-brazowe i sprężyste w dotyku. Podawaj na ciepło z lodami i/lub bita śmietana
Lejdi of the housesiebie, którą uda mi się wyrwać tu i ówdzie. W tym roku urodziny spędziłam w trzech krajach: obudziłam się w Marsylii, żeby po kilkugodzinnej przejażdżce schłodzić się lodami w Monako, a kolację zjadłam na włoskim już wybrzeżu, z widokiem niemal rozdzierającym serce swą urodą. Muszę przyznać, że takie świętowanie zdecydowanie zapada w pamięć, choć gorące, duszne Monako(...)większym gronie. Z tej okazji przygotowałam serniczek; jego pomysłodawcą był C., który połączenie kawy i whisky upodobał sobie przy okazji lodów , które przygotowałam tak naprawdę trochę przypadkiem. Wtedy to Tato zaoferował whisky, gdy czułam, że moim kawowym lodom brakuje kropki nad i . C. tak się tym połączeniem zachwycił, że później robiłam takie specjały jeszcze niejednokrotnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzestopniach C termoobieg lub 170 stopni C ustawienie góra dół. Po wystudzeniu ściągamy papier a formę po brzegi wykładamy folią lub papierem do pieczenia i umieszczamy biszkopt. Ciepłe lody przekrawamy na pół. Układamy przekrojoną częścią na biszkopcie w małych odstępach. (wafelek zostawiłam, ale można go delikatnie zdjąć) MASA SEROWA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody(...)podgrzewam na małym ogniu) Odstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną galaretkę. Masa szybko wiąże i od razu wlewamy na biszkopt z lodami. Równo rozprowadzamy. Ciasto chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do przestudzenia. Śnieżki ubijamy razem z mlekiem na sztywno. Dolewamy zimną galaretkę
Pani na deserUlubiony smak lodów? Czekoladowy!!! Tradycyjne na krowim mleku można znaleźć w każdym sklepie spożywczym i cukierni. Wersja wegańska jest mniej dostępna, a w zasadzie prawie niemożliwa do zdobycia. A jeśli już, to kosztuje majątek. Udało mi się rozkoszować przepysznymi wegańskimi lodami czekoladowymi na wczasach na Malcie i w Rzymie. Po prostu rozpływałam się z rozkoszy smaku(...)okazały się jeszcze lepsze niż te wcześniej uznane za najwspanialsze na świecie. Nie trzeba nigdzie wyjeżdżać, ba!, nie trzeba nawet wychodzić z domu, by móc rozkoszować się najpyszniejszymi lodami czekoladowym. Są wyraźnie kakaowe, delikatnie kremowe o perfekcyjnie wyważonej słodkości. Po zjedzeniu takich z tego przepisu już na pewno nigdy nie zatęsknię za tymi tradycyjnymi z cukierni
Jeść, by żyć w zdrowiunakładać porcje ciasta do miseczek lub też piec bezpośrednio w małych kokilkach/miseczkach. Serwowanie deseru, zależy już od Waszych upodobań. Można jeść go sam, można dodać bitą śmietanę lub gałkę lodów. Jak byście nie podawali tego przysmaku, to i tak będzie rewelacyjne. Muszę zgłębić, czym różni się zachodni cobler od crumble czy w końcu od naszej staropolskiej kruszonki(...)kruszonki mieszamy w misce.\r","Posypujemy owoce kruszonk\u0105.\r","\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia wierzchu - ok 20-30 min.\r","Podajemy z bit\u0105 \u015bmietan\u0105, lodami lub osobno."]} Drukuj Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser Składniki 1 kg soczystych, dojrzałych owoców Kruszonka 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej
Mieszam w Garnkuprzekraczać więcej niż 50 ml wody kokosowej. Im więcej jej dodasz tym twardsze będą lody i gorzej będzie ci je nabrać. 3. Umieścić lody w zamrażarce na kilka minut, aż stwardnieją wystarczająco aby je nabrać. 4. Podawać bezpośrednio po sporządzeniu lub przechowywać w zamrażarce przez okres nie dłuższy niż 2 tygodnie. Możesz
Better Life By Auntie Jukalorii. Dlatego znalazłam inną wersję lodowego deseru – „dietetyczną”, w moim ulubionym, bananowo – kawowym smaku. Jeśli nie przepadacie za kawą, dodajcie owoce: truskawki, poziomki, wiśnie, maliny. Wówczas powstanie owocowa wersja lodów. No to do dzieła. Składniki: • 3 duże, dojrzałe, słodkie banany • 2, 5 łyżeczki kawy • 4 tabletki stewii (można użyć ksylitolu lub innego zdrowego słodzika) • 120 g jogurtu naturalnego Sposób(...)Thermomixie zmiksować banany na gładką masę. Jeśli robimy to w Thermomixie, ustawiamy obroty 15s/obr.8. 4. Dodać rozpuszczoną kawę i jogurt. Zmiksować. (W Thermomixie 30s/ obr. 5) 5. Lody przełożyć do pojemnika, przykryć i zmrozić przez 2 godziny. 6. Podawać w wafelkach lub pucharkach. Smacznego
W mojej kuchniJaponii - foto skrót z podróży, cz. 2. Desery i japońska herbata Kioto – lody z prażoną mąką sojową kinako. Restauracja Ume no Hana. Shizuoka – lody z herbatą Matcha, najbardziej intensywny wariant. Lodziarnia Nanaya. Shizuoka – lodziarnia i wybór lodów o różnej intensywności herbaty Matcha. Lodziarnia Nanaya. Tokio – deser
Kuchcik gotujeblendujemy z dodatkiem masła orzechowego. 3. Do lodów dodajemy tartą na tarce o grubych oczkach czekoladę. 4. Lody możemy jeszcze wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Lody bananowe z masłem orzechowym i czekoladą są bogate w: - potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 145 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnajróżniejsze napoje. Polecam Wam zamienić kupne słodzone napoje na domowe wody smakowe. Wystarczy kilka składników i… można się cieszyć pysznym i zdrowym orzeźwieniem. Co nam będzie potrzebne? kostki lodu świeżo owoce zioła jak mięta czy rozmaryn wysokie szklanki kolorowe słomki i… najważniejsze – dobrej jakości woda! Polecam Wam wodę mineralną Jaworowy Zdrój . Pisałam Wam o niej już przy(...)około 2 godzinach, do smaku można również dodawać np. do wody laski cynamonu. Osobiście najbardziej lubię 3 proste przepisy: Nektarynkowo-cytrynowa woda smakowa Składniki: 1/2 nektarynki 1/2 cytryny kostki lodu dobrej jakości woda niegazowana – wodę mineralną Jaworowy Zdrój Przygotowanie: Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki. Nektarynkę również kroimy w plasterki. Do wysokiej szklanki / pucharka nakładamy naprzemiennie – plasterek cytryny
Słodkie okruszki