proszku do pieczenia 1/2 szkl wody 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao masa michałkowa: 500 g serka mascaropne 100 ml śmietany 30% 250 g cukierków Michałki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki likieru kawowego wierzch: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowych, z dużymi kawałkami owoców) orzechy do posypania wierzchu
Bon appetit mon amieLubicie kukułki? Mają bardzo smaczne karmelowo – kakaowe nadzienie. Dawno ich nie jadłam, ponieważ od jakiegoś czasu nie jem cukierków. Ale... ten smak pozostał. A skąd pomysł na likier z kukułek? Otóż, moja znajoma robi nalewki, likiery, wina... Ja ją podziwiam za to, że z taką pieczołowitością do tego podchodzi. Zna się na tym jak mało kto (nie chcę nikogo
Kuchnia u Krysipowrocie z wakacji zabralam sie za porzadkowanie szafek i w barku znalazlam zapasy spirytusu. Postanowilam wiec przerobic je na cytrynowke, lekki likier o smaku cytryny. Niektorzy mowia, ze smakuje jak cukierek z dodatkiem alkoholu, ot taka landrynka.Mysle, ze jest doskanala na jesienne spotkania z przyjaciolmi. Smutne i szare wieczory pod znakiem zoltego, slodkiego napoju. A ze u mnie jesien zagoscila
Przysmaki KarolkiMałgosi i pewnie dlatego dorzuciła go do paczuszki dla mnie 😊 Zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam podzielić się z Wami jej przepisem. Mój likier jeszcze się "przegryza", ale przepis już sprawdzony. Składniki: 1 kg cukierków "Kukułki" 500 ml spirytusu 500 ml wody + 100 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej Cukierki odwinąć z papierków i przełożyć(...)Spirytus rozmieszać ze 100 ml wody i przelać do słoika z kukułkami. Dokładnie wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić na 2 miesiące w chłodne miejsce. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Likier jest wystarczająco słodki i dość mocny. Dlaczego spirytus mieszałam z wodą przed dolaniem go do kukułek? Małgosia pisze tak: dodając spirytus do nalewek z zawiesin gdzie owoce są gotowane
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć :) Cukierki - małe słodkie kolorowe kuleczki, które kojarzą się nam z dzieciństwem. Dziś, dla nas, trochę starszych, ale zawsze dzieci przedstawiam je w nieco innej
Pora coś zjeśćChoć papierków po cukierkach tu i ówdzie ślad, marzy ci się bombonierka taka jak ja. Niby nic, a jednak zerkasz jak się dostać do pudełka
Wiszniówkawygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa III: 1/2 szkl śmietanki 20 lub 36 % 1 cukierek trufla do ozdoby 1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia (na kilka godzin, ja zalałam rano(...)się mleko, mieszać aż mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki, wlać likier i dokładnie rozmieszać (najlepiej trzepaczką ręczną). Wylać do 2 szklanek. Odstawić do ostygnięcia. 3. Śmietankę ubić, można osłodzić do smaku. 4. Na ostudzony (może być lekko ciepły) budyń wyłożyć warstwę z chia, na to bitą śmietanę i pokruszony cukierek
Kto ugości moich gości?Następnie wkładamy je do foliowego woreczka i rozbijamy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Następnie cukierki gotujemy z mlekiem skondensowanym niesłodzonym w rondelku. Cały czas mieszamy. Gdy kukułki już nam się całkowicie rozpuszczą to odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wolnym strumieniem wlewamy spirytus, cały czas mieszamy. Likier przelewamy do karafki i odstawiamy. Można pić już na następny dzień
Aga w kuchniSkładniki:125 g czekolady deserowejgrudka masła100 g herbatnikówspora garść żurawinyłyżka kremówki2 łyżki likieru kokosowegoPolewa:(wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna100 g mlecznej6 łyżek kremówki17
Moje pyszne gotowanieWspaniały sernik o intensywnym smaku cukierków kukułka. Jeden z moich ulubionych serników, zaraz po serniku idealnym . Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobry także z całego serca polecam ten przepis. Składniki: spód biszkoptowy kakaowy ( przepis tutaj ) 1,5kg sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 400g jogurtu naturalnego 100ml likieru czekoladowego 400g masy kukułka (dostępna
Gotowanie i blogowaniektóryś tak Was urzeknie, że postanowicie przygotować go sami w domu i sprawić nim komuś odrobinę radości. Cukier i ekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich(...)minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny do małych słoiczków i zalewamy syropem. Garnek Loremis+ od Ambition ma przezroczystą pokrywkę, dlatego można podglądać cytryny. Likier piernikowy Prosty i szybki likier piernikowy to typowy alkohol deserowy – jest gęsty, aromatyczny i korzenno-słodki. Nie musi leżakować – nadaje się do picia już na drugi dzień. Nasza porcja znikła w ciągu doby
Poezja smakuserka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe.Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie(...)oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy cukierniczej dekorujemy babeczki czekoladą. Ja użyłam jako oczu cukierków
Mania GotowaniaWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 170st. C. Wodę zagotować razem z masłem,cukrem
Maślane ciasteczkokoniecznie wypróbujcie ten przepis Słodki, domowy likier, długo się za niego zabierałam ale warto było - od teraz mój ulubiony :) Mój likier to wersja skrócona bo na ogół we wszystkich przepisach jest napisane aby czekać, aż cukierki same się rozpuszczą w spirytusie. ma też jedną wadę ... za szybko znika ;) Składniki : 600g kukułek 500ml spirytusu 530ml zagęszczonego mleka słodzonego (1 puszka
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...