likier z cukierków - 106 przepisów (strona:2/8)

Likier Kukułeczka 185

Idealna dla miłośników likierów i cukierków kukułek. Przepyszna i uzależniająca :) Najprostsza w przygotowaniu! Składniki: 0,5 l wódki 30 dag cukierków kukułek Sposób przygotowania: Kukułki miażdżymy tłuczkiem i wkładamy do słoja lub dużej butelki. Zalewamy alkoholem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 miesiące. Przez pierwsze dni należy raz po raz wstrząsać słoikiem tak aby kukułki się rozpuściły

Pyry na Gaz
Tort migdałowy 166

mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 2 łyżki cukru pudrudodatkowo* barwniki spożywcze* cukierki perełki* likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia

Mix smaku
Likier KUKUŁKA 603

nadzieję, że jeszcze nie zanudziłam Was cyklem "Jadalne prezenty", bo mam kolejną, mocniejszą propozycję :) Pyszny, słodki likier przygotowany z popularnych cukierków "kukułek", wódki i zagęszczonego mleka. Mega prosty do przygotowania. Idealny na babskie wieczory ;) Składniki: 300 g cukierków kukułek 500 ml wódki 250-400 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego (w zależności od tego, jak mocny likier chcemy uzyskać) Przygotowanie(...)słoju umieścić posiekane cukierki, zalać wódką i odstawić na 2-3 dni, aż cukierki się rozpuszczą (co jakiś czas potrząsnąć słojem). Gdy kukułki całkowicie się rozpuszczą dolać mleko zagęszczone (dolałam 250 ml) , wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić na 2 dni, żeby likier się przegryzł

Domowa Cookierenka Agi
Likier orzechowo – korzenny 147

pyszny w smaku, przypomina troszeczkę znany niemiecki likier Jägermeister. W każdym razie polecam każdemu smakoszowi :) a zrobienie większej porcji jest o tyle dobre, że na dłużej wystarczy, a niestety likier ten można zrobić jedynie w czerwcu i lipcu, gdy orzechy włoskie są jeszcze zielone, więc trzeba się od razu postarać o całoroczne zapasy. Składniki: 10 sztuk zielonych orzechów włoskich (czerwcowych(...)litrowym słoju lub innym szczelnym, szklanym naczyniu. Całość zalewamy wódką pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 6 do 8 tygodni. Najlepiej na początku potrząsać co pewien czas likierem, by cukier i cukierki miętowe dobrze się rozpuściły. Po kilku dniach likier stanie się ciemniejszy. Po upływie 6 – 8 tygodni, likier przecedzamy przez gazę lub bardzo gęste sito i wlewamy do mniejszych

Smakowy Raj
Likier na kukułkach 6599

zrobieniu. Nie wiem czym różni się likier od nalewki, ale Madzia twierdzi, że to nie nalewka tylko właśnie likier. W porządku, niech jej będzie. Zatem zrobiłem pyszny likier na kukułkach. Cukierkach takich. Prosta rzecz, a jaka smaczna. Mocno wyczuwalny smak kukułek połączony ze smakiem alkoholu. Świetne na spotkanie z przyjaciółmi. Zresztą nawet teraz, w tym momencie jak to piszę(...)likier chłodzi się w lodówce, a my czekamy na znajomych, mają być lada moment. 500 ml spirytusu 95% 500 ml wody 800 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 600 g kukułek Wszystkie przepisy w internecie, które znalazłem, mówią o tym żebym pokruszyć kukułki, wrzucić je do słoja i zalać spirytusem. I potrząsać kilka razy dziennie, aż kukułki się rozpuszczą. I ten proces

Marder&Marder Manufacture
likier kukułka 157

Pyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki. składniki:   1 szklanka wody   500 g cukierków kukułek 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka spirytusu wykonanie:   Wodę zagotowałam w rondelku, dodałam cukierki, gotowałam, stale mieszając(...)całkowitego rozpuszczenia.  Wlałam mleko i całość doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlałam spirytus, dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki, szczelnie ją zamknęłam i wstawiłam alkohol do lodówki. W tym momencie likier kukułkowy jest już gotowy  ale warto uzbroić się w cierpliwość i pozwolić by jeszcze przez dzień

babka w formie
Likier krówkowy (z masy kajmakowej) 433

Parę dni temu opublikowaliśmy przepis na likier krówkowy z cukierków . Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki

Marder&Marder Manufacture
Likier "Kukułeczka" 188

czego zacząć. Jak się okazało to połowa sukcesu (przynajmniej w mojej wersji). Poszperałam, popytałam i się udało. Co prawda wyszedł bardziej likier, niż nalewka, ale czy to ważne? Najważniejszy jest przecież smak... Składniki dla 4 osób: 500 g cukierków "Kukułka" 500 ml wódki 40% 1 puszka słodzonego zagęszczonego mleka Cukierki odwinąć z papierków, wrzucić do dużego słoika. Zalać

Pełny talerz
Ekspresowa cytrynówka z miodem - wódka cytrynowa 1145

Mieszamy i przelewamy przez sito, tak tylko żeby oddzielić skórki i ewentualne inne grubsze elementy. Butelkujemy i zostawiamy na dobę do przegryzienia. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na likier krówkowy (z cukierków

Marder&Marder Manufacture
Babka czekoladowo pomarańczowa 120

stopniach.  Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy.  Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort Garfield 139

szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej(...)wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można

Mix smaku
Liryczne babeczki 212

Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie.Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekaok. 6 sztuk cukierków Liryków2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować

Moje pyszne gotowanie
Domowy likier kukułka 140

cukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy. Domowy likier kukułka Czas przygotowania: 60 minut + siedem dni Składniki: 200 ml mleka 200 g cukierków kukułek 150 ml spirytusu Wykonanie: Cukierki wysupłujemy z papierków, oczywiście starając się nie podjadać przy okazji, wrzucamy(...)małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier

Kulinarne przygody Gatity
Tort słony karmel w truskawkami 108

śmietanki kremówki 36 % 2 łyżeczki żelatyny 1/2 porcji sosu karmelowego   pozostałe: 100 g orzechów laskowych prażonych 20 dkg truskawek truskawki liofilizowane 5 cukierków krówki dekoracja karmelowa  250 ml likieru słony karmel Bocian   Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą(...)hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem.  Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu. Orzechy mieszam z drugą połową karmelu. Wykładam na krem. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu, układam plasterki truskawek które wduszam w krem. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Boków tortu nie smaruję. Tort

wesoła kuchnia