lemon - 733 przepisów (strona:39/49)

Dyniowy curd na Festiwal dyni 224

nazwy, ta wydaje mi się nieprzetłumaczna. Curd bowiem to coś pomiędzy kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
497. Placuszki walijskie. 172

Placuszki walijskie z żurawiną podane z lemon curd i cukrem pudrem Słyszeliście kiedyś o takich placuszkach? Ja na nie natknęłam się stosunkowo dawno, trafiły na moją listę "do zrobienia" i gdzieś się tam zaplatały (ta lista zamiast się  kurczyć, cały czas rośnie :O ) Łyżwy? Poproszę więcej takich wypadów. Nie wiem jak to u was jest

More food, love and dreams
499. Makowy omlet. 152

makowy omlet owsiany* z jogurtem naturalnym, lemon curd, prażonymi płatkami migdałów i miodem *z masą makową No tak, to nic, że przewracając go cześć wyleciała za patelnię, a omlet wyglądał jakby po nim przebiegło stado słoni i w sumie niewiele mu brakowało do jajecznicy, a to tylko dlatego(tak myślę) że ubiłam białko, no, albo dlatego, że smażenie czegokolwiek

More food, love and dreams
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 305

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 192

Lemon salmon from the oven. Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika  20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i  soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni. Składniki na 6 osób. 6 filet z łososia 1 cytryna

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią. 216

Lemon  meatballs with saffron zucchini. Klopsiki-składniki.   40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w cytrynie i śmietanie. 211

Pasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy biszkopt. 237

Lemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.   Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 100g cukru na syrop 200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowa kostka z żurawiną. 198

Lemon and cranberry cube. Składniki. 20 dag mąki pszennej 5 dag cukru 1 cukier waniliowy 100 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kwaśnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 30 dag marmolady cytrynowej 1 szklanka żurawiny suszonej Wierzch. 3 jajka 5 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Maliny w jogurtowej piance cytrynowej 156

Raspberries in yogurt lemon foam Składniki. 250 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 4 nektarynki 250 g malin 2 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody gorącej. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie stopniowo wlewać jogurt i miksować do uzyskania jednolitej pianki. Na dno pucharków nałożyć po łyżce dżemu pomarańczowego. Obrane nektarynki pokroić w kostkę. Część nałożyć

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w folii z cytryną 209

Salmon in foil with lemon Składniki 25 dag filet z łososia 0,5 łyżeczki  sól morska 1 łyżeczka natka pietruszki 1 łyżeczka koperek 0,5 cytryna 1 łyżeczka oliwa z oliwek przyprawa do ryb Wykonanie Rozłożyć folię aluminiową, przesmarować oliwką, posypać solą morską. Z łososia zdjąć  skórę, oczyścić z ości, położyć na przygotowanej folii, częścią od strony zdjętej

Kulinarny karnet Christophera
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 353

Bread lemon-pepper Składniki. 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 5 dag masła 1 łyżka cebuli suszonej 9 dag sera cheddar 2 łyżeczki octu 180 ml mleko Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Dodać zmielony pieprz cytrynowy lub jeżeli takiego brakuje, to 1 łyżeczkę otartej skórki cytrynowej

Kulinarny karnet Christophera
Testuję herbaty Richmont 159

róży dodają jej delikatności. 4. Rooibos Sunrise Ta herbata to subtelny smak ostrokrzewu afrykańskiego w połączeniu z orzeźwiającym działaniem owoców tropikalnych i smakowitą nutką płatków słonecznika. 5. Yerba Mate Lemon Orzeźwiające zestawienie wytrawnego ostrokrzewu paragwajskiego z trawą cytrynową.Łączy w sobie dobrze wyczuwalną, łagodną goryczkę Yerba Mate z rześkością cytrusów. Daje złocistozielone, połyskliwe napary o urzekającym smaku. Wspaniale smakuje

Aga w kuchni
Herbata Sir Williams 143

  Ostatnio dostałam do testowania wspaniałe herbatki. Herbata Sir Williams cechuje się wspaniałym aromatem, zapachem i kompozycją wielu smaków. Ceylon Gold-Ekskluzywna mieszanka złotych pąków i

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania