lekki sernik - 2000 przepisów (strona:112/134)

Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 286

jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno. Biszkopt czyli ciasto mistrzów! Biszkopt charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą pozazdrość(...)temperaturze pokojowej. Dzięki temu cukier szybciej rozpuści się ucierany z masłem czy jajkami. Masa ucierana do białości mikserem lub ręcznie powinna być bardzo gęsta i jednolita. Jeżeli chcemy uzyskać lekkie i puszyste ciasto, oddzielamy białka od żółtek i ubijamy sztywną pianę dodatkiem szczypty soli, a żółtka ucieramy osobno z cukrem, bądź z cukrem i tłuszczem.  Mąkę powinno się przesiewać

Pyry na Gaz
Mazurek chałwowy 183

poradzić już nie mogę. Choć pasztet, rolada z indyka, żurek i schab ze śliwką to wspaniałe świąteczne potrawy, to jednak zdecydowanie w tej chwili marzę o pożarciu kawałka sernika albo mazurka. Taka jestem słodka dziewczyna :) Co jednak zrobić z takim małym człowiekiem, któremu większa ilość cukru nie służy (nie czarujmy się, rafinowany cukier nikomu nie służy)? Też by przecież chciał(...)tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele razy, żeby się nie uszkodziło. Masa: 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki płynnego miodu lub syropu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 167

problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien ich unikać. Pozostałe osoby natomiast powinny spożywać je w ograniczonych ilościach - podczas świątecznej rozpusty nasz układ pokarmowy i tak nie ma lekko, nie dokładajmy mu :)   Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować(...)należy z nimi przesadzać. Wiele jednak zależy od rodzaju ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne

Powiedz dietom nie
Gruszkowe Love 159

mojprzepisna.pl | Gruszkowe Love Jak obiecałam na Facebooku, spróbowałam upiec ciasto z połówek jabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem

moj przepis na
Mini makowce z serem i karmelem. 169

Święta już tuż tuż ... mam kolejny przepis który spokojnie możecie przygotować ostatniego dnia. Nie ma za dużo pracy a smak naprawdę rewelacyjny... Zapraszam! Składniki na masę

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 379

chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów.Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej własnie, zmodyfikowanej formie.Składniki ciasta:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka(...)połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu przestygnąć.Po wyjęciu z piekarnika można ciasto udekorować polewą czekoladową, ja jednak posypałam delikatnie cukrem pudrem.Smacznego!Ciasto wykonałam z pomocą

Codzienna kuchnia niecodzienna
DYNIOWE SERNIKOBROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM 416

Wspaniały, kremowy i wilgotny sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie brownie.  Z warstwą gęstego śliwkowego purée na wierzchu.   Dzięki pieczeniu z parą wodną spód czekoladowy jest delikatny i nieprzesuszony, a kremowa masa serowa nie pęka i nie zapada się po upieczeniu.  Sernikobrownie ma świetną konsystencję, pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo podzielne.   Wszystkie(...)ŚLIWOKOWY : Śliwki gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać (ok 10 minut). W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Lekko studzimy, blendujemy lub przecieramy przez sitko. SPÓD BROWNIE : Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół

cool and minty
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 143

mojprzepisna.pl | Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami Jako że jestem czasem przekorna, na przekór pogodzie przekazuję Wam przepis na świetny torcik czekoladowy z owocami, mój torcik robiony

moj przepis na
Serniczki z żurawiną z patelni 167

To mój przedostatni weekend w Poznaniu, później czeka mnie wyprowadzka.. hmmm.. troszkę smutne, ale od końca czerwca zacznę szukać nowego lokum. Wiele wyzwań przede

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na zimno z truskawkami 199

składnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru

Mix smaku
Ciasto serowe Japońska wiśnia 612

Wprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym

To co kocham
Miękkie ciastka a’la pierniczki 196

mojprzepisna.pl | Miękkie ciastka a’la pierniczki Wiem, wiem nie czas na pierniki, ale ja muszę Wam ten przepis dać, bo pewnie przed świętami mi z

moj przepis na
Sernik z orzechami 117

Kolejna pyszna serowa i słodka propozycja :) Składniki na spód placka: 1 ½ szklanki mąki ½ kostki margaryny 5 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do

Tradycyjna Kuchnia
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 181

cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość.Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję(...)specjalne kamyki do pieczenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i papier.Piec w 200 st. C. kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Na spód wyłożyć masę rabarbarową.Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Wyłożyć na masę rabarbarową.Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 198

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie

moj przepis na