często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki(...)miejscach. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Potem w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Gotowy seromak warto podać z polewą. Przykładowa polewa czekoladowa: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki przesianego kakao, 2 czubate
Poezja smakutakim szyfrem, że musiałam przygotowywać ten deser kilkukrotnie, metodą prób i błędów, żeby wyszedł taki, jak trzeba. Przygotowywany był zawsze na Wielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam(...)pomocą folii zwinąć ciasto w trójkątny kształt - kształt chatki. Schłodzić porządnie. POLEWA: W rondelku umieścić margarynę i cukier puder, rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, lekko przestudzić, polać deser
Cakes By Kejtorzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe
moj przepis naKolejne wariacje tartowe na naszym blogu Dzisiaj waniliowa tarta sernikowa z pianką Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru
Kuchenne WariacjeJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaSerniki praktycznie lubią wszyscy tak jak u mnie w rodzinie dlatego często gości on na naszym stole. Kiedyś miałam okazję przeglądnąć książeczkę Margaryny Kasi gdzie właśnie znalazłam ten przepis i który trafił w moje podniebienie. Przepis jest prosty ale trochę czasochłonny. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki ( ja daję 1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki(...)ubijemy na sztywno to wyciągamy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy po nim przygotowaną pianę. Następnie dajemy z powrotem do piekarnika na ok. 20 min. Białko na wierzchu musi być lekko brązowe ale trzeba uważać żeby nie było skamieniałe. Białko na wierzchu musi być lekko brązowe ale trzeba uważać żeby nie było skamieniałe. I mamy ciasto gotowe Pod wpływem ciepła
Kuchenne WariacjeMiałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było
moj przepis naKtóregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy
Słodkie PrzyjemnościNiedawno miałam okazję spróbować nieznanego mi wcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam(...)powrotem do garnka i dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie odstawić z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masa serowo-śmietanowa: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Twaróg wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy
MyCookBook.plczęsto torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :)Składniki na tradycyjną Monę z Walencji:400 g mąki7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych(...)kajmaku).Mam nadzieję, że zachęciłem Was choć trochę do hiszpańskich specjałów i że pojawią się na Waszych wielkanocnych stołach; oczywiście jako nowy dodatek, bo jak wiadomo polskie baby, serniki i mazurki nie mają sobie równych ;).Dla niewtajemniczonych jest to wielkanocny zajączek (niezwykle precyzyjnie odwzorowany xD)Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa
Food SquareElegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki
Kulinarna (nie)codziennośćTort przygotowany z okazji naszej 3 rocznicy ślubu Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, Tort węgierski był specjalnością mojej babci i przygotowywany był wyłącznie przez nią. Przygotowywany
moj przepis nap { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś zaczyna się jedna z moich ulubionych kulinarnych akcji blogowych, mianowicie Festiwal Dyni zainicjowany przez Beę. Do zeszłego roku nie miałam
Przepysznik - BLW i nie tylkoSezon na truskawki w pełni, więc pora na słodziutki i leciutki tort truskawkowy :) Całe cudo pochłonęło 2 kg truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny
Kulinarna (nie)codzienność