Chodził za mną delikatny sernik z rosą, puszysty ale i taki, który może poleżeć i ciągle się będzie rozpływał w ustach! Składniki: Na ciasto 300 g mąki typ 500 Młyn Kopytowa 120 g masła 2 duże żółtka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody 5 łyżek cukru pudru Na ser 1 kg sera w wiaderku(...)nierówny! Po chwili ubij białka z cukrem na sztywną pianę i po tych 50 minutach wylożyć delikatnie na wierzch sera i piec około 15 minut jeszcze. Piana ma być lekko zrumieniona, po chwili pojawią się na niej krople rosy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisię da do słoiczków, kupuję na bazarku to co potrzebne do nich: owoce, warzywa (teraz np. ogórki) a o serze zapomniałam. Ale miałam w domu jabłka więc zamiast sernika zrobiłam biszkopt, który wyścieliłam płaszczem jabłek poszatkowanych niczym chipsy. Wstawiłam do piekarnika i.... wyszło pyszne ciasto. Na weekend.... i nie tylko (tortownica 26 cm) Składniki(...)tortownicy a na wierzchu rozłożyłam poszatkowane jabłka. Wierzch oprószyłam cynamonem. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Ciasto pięknie się upiekło a wierzch z cynamonem lekko się przyrumienił. Po wystudzeniu ciasto przełożyłam na paterę, wierzch upudrowałam cukrem pudrem i od razu ukroiłam kawałek, żeby spróbować Wspaniałe, puszyste, delikatne ciasto
Kuchnia u Krysikreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy ). Tym razem posłużyła jako główny składnik ciasta do tarty i świetnie się w tej roli sprawdziła. Do zrobienia farszu wykorzystałam kurczaka, cukinię, suszone pomidory i oliwki, jednak(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu (pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajka, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach blachy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez 10 minut
Zawsze głodna!Sernik ze złotą rosą Jest to ciasto, od którego zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Raz wychodziło, a raz nie. Teraz jest za każdym razem idealne. Ten sernik jest wilgotny, a nawet powiedziałabym, że mokry, po prostu rozpływa się w ustach. Myślę, że każdemu zasmakuje. C iasto: 30 dkg mąki 10 dkg cukru 1 jajko 2 żółtka(...)piana już jest sztywna po trochu dodajemy cukier nadal miksując. Wyciągamy ciasto, na gorące nakładamy pianę i wkładamy spowrotem do pieca na ok. 12-15 min do lekkiego zarumienienia (im białka mniej spieczone, tym więcej rosy wychodzi). Wyciągamy z piekarnika i odkładamy w chłodne miejsce np. na zimne kafelki na podłodze. Rosa pojawi się sama
Pelusiowa KuchniaSerniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie. Życzę smacznego :-) Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl
Wanilia i Kardamonskładniki na ciasto czekoladowe: 200 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 115 g mąki orkiszowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 3 jajka wykonanie: Czekoladę
Domowy Smak JedzeniaNa śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich
moj przepis naZnów słodkie dominuje w mojej kuchni. Mam teraz niezwykle intensywny okres w życiu. Ciągle zabiegana, wiele obowiązków i pracy. Gdy mogę coś ugotować to jestem wtedy
dom-agi.pldługo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego(...)ciasta rozkruszam na powierzchni. Całość wstawiam do piekarnika. Piekę 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na kwadrans, po czym studzę do końca w piecu, ale lekko uchylonym. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizepsuty piekarnik Składniki na spód: łyżeczka kakao 100g masła 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 150g czekolady mlecznej Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 500g sera na sernik (3 krotnie zmielonego) 3 banany 250g śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g) 110g cukru Składniki na owocowy wierzch: 500g wiśni(...)ziemniaczaną z 9 łyżkami soku. Resztę soku (czyli 250ml) zagotuj w rondelku z 2 łyżkami cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj i chwile pogotuj. Ściągnij rondelek z palnika i dodaj wiśnie. Lekko wymieszaj je z wiśniowym "kisielem". Po ostygnięciu nałóż wiśnie na wierzch ciasta i wstaw do lodówki. Blacha: tortownica 26cm Przepis znalazłam na stronie www.malacukierenka.pl
Mania WypiekaniaBakłażan faszerowany kaszą kuskus , to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć sprawnie, a smakuje po prostu idealnie! Połączenie kuskusu z
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a
moj przepis naślinka cieknie ;) Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny placek drożdżowy ze starszego przepisu (ma on około 30 lat) od mojej babci. Ciasto drożdżowe posiada o wiele mniej cukrów, niż choćby sernik. Drożdże są bogatym podkładem witamin z grupy B. Okazuje się, że w 100 g zawartych jest więcej witamin niż dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Ponadto znajdziemy w nich sporo potasu(...)mąkę i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie margarynę rozpuszczamy z mlekiem, uważamy by się nie gotowało. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia (nie może być gorące tylko letnie). Jajka rozcieramy z cukrem (nie ubijamy! cukier będzie wyczuwalny). Dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli i przez chwilę mieszamy. Dodajemy rozczyn
Wołowina od rekinapokojową. Ciasto : 200 g miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru(...)posypać ją jeżynami i na końcu kruszonką Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200*C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na spore prostokąty. przepis stąd Moje uwagi : Przepis zmodyfikowałam i zamiast rabarbaru dałam jeżyny. Te 20 dag było
Proste Potrawymojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta
moj przepis na