Delikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki
Tagebuch po polskułatwe, aromatyczne, wykorzystujące nie zawsze oczywiste połączenia smakowe i czerpiące z całego arsenału przypraw. Ja mam wersję angielską tej książki, staram się kupować bezpośrednio od wydawcy „macierzystego”, bo na końcu każdej książki jest link do rejestracji i dostajecie dostęp do wszystkich książek w wersji elektronicznej oraz do nowych, nigdzie niepublikowanych przepisów. Zuzia Nowakowska-Sikora: „Instrukcja Obsługi i Dekorowania Tortu(...)pewniaki, które ogarniałam, jeśli chodzi o pieczenie, wielkie księgi wydane przez Larousse i Culinary Instytut of America. W tym roku dołączyła do nich Zuzia z rozłożonym na czynniki pierwsze tortem. Znajdziecie tam wszystko, od tego co z utensyliów kuchennych będziecie potrzebować, po zrobienie dekoracji z izomaltu. Napisane prosto, przejrzyście i krok po kroku. Oprócz ogromnej dawki wiedzy książka jest piękna
ladykitchenkupić jakieś nowe cuda do dekoracji tortów czy fantastyczne nowe ceramiczne formy do ciast. Ktoś może zapytać, po co wydajesz na to pieniądze skoro nie pieczesz. No właśnie do tego zmierzam. Wracam! Ale nie tak na niby. Wracam z nową dawką, mam nadzieję, ciekawych przepisów, które pozostają oczywiście w klimacie prostych ale smacznych łatwych deserów i uwaga fajnych wytrawnych dań
Słodkie PrzyjemnościPolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam
W kuchni Karmel-itkiTyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych
W kuchni Karmel-itkiKolorowy koc rozłożony w cieniu drzew na bujnej zielonej trawie. Ptasi śpiew, bzyczenie owadów, ledwie słyszalny szum liści. I jej uśmiech. Patrzy na nią z miłością
W kuchni Karmel-itkidół, bez termoobiegu. Pieczemy ok. 40 minut. W tym czasie spody powinny się wysuszyć z wierzchu, w środku powinny być lekko wilgotne i ciągnące. Krem kawowo migdałowy do tortu Dacquoise (dakłas) Czas, kiedy spody są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i migdały. Podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się skarmelizuje(...)zrobić można zobaczyć na przykładzie orzechów we wpisie z przepisem na ciasto Paris-Brest . Gotowe migdały odstawiamy do przestudzenia, najlepiej na papier do pieczenia, żeby dało je się łatwo odkleić. Po przestudzeniu miksujemy migdały na drobny proszek. Do misy miksera przekładamy mascarpone, kawę, kakao, zmiksowane migdały i cukier. Miksujemy do połączenia. Dodajemy stopniowo zimną śmietanę kremówkę i dalej miksujemy
Ciastkozercyzielone ciasto ze szpinakiem. Z kilkunastu propozycji wybierz coś dla siebie. Na Święta Bożego Narodzenia, Sylwester oraz inne uroczyste okazje. Zapraszam po sprawdzone przepisy na smaczne i dość łatwe przygotowaniu ciasta. Pierniki Pyszne, proste pierniki pachnące korzennymi przyprawami i miodem. Na początek polecam Ci mój sprawdzony przepis na piernik bez miodu , który długo zachowuje świeżość. Piernik z dużą ilością powideł(...)dominującymi) przyprawami. Taki inny, świąteczny polski piernik. Możesz przełożyć je konfiturą, marmoladą. Bardzo łatwy w przygotowaniu jest także piernik bez jajek . Szybki i niezwykle prosty w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek. Tylko kilka składników. Sprawdzony przepis na ekspresowy piernik, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Piernik możesz przełożyć powidłami śliwkowymi lub marmoladą. Piernik z suszonymi śliwkami
Zasmakuj KuchniKrajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo
codojedzeniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki. Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie
Di gotujeefekt Was zaskoczy. By łatwo się smarowało dodamy prozdrowotny olej z orzecha włoskiego. Polecam na kanapki do pracy czy szkoły lub dla dzieciaków - na pewno im zasmakuje!. Na ok 450g kremu Czas przygotowania: 10 minut + schładzanie Składniki: 200 g czekolady mlecznej (Polecam Wedel bo nie jest taka słodka) 200ml śmietanki do deserów, tortów 36% tł. (Polecam Piątnica - akurat mają
Kuchnia PROzdrowotnaNajkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za
W kuchni Karmel-itkiKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko
moj przepis na