Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku ok. 6 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek przy pomocy pędzelka smarujemy rozmąconym żółtkiem
My Culinary Artbardzo dużą ilość antyoksydantów. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Obiecałam Wam „coś z zanadrza”, czyli słodki wypiek. To ciasto jest niesamowicie łatwe do zrobienia. Takie z gatunku – dodaj – zmiksuj i upiecz. Przepis dla każdego, a wypiek będzie gotowy… “zanim przyjdą goście”. Placek biszkoptowy z borówką(...)ubitej masy wraz z olejem i aromatem. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło – łączymy wszystkie składniki na najniższych obrotach miksera. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozkładamy umyte i osuszone borówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy gotowy placek i po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem
mojewypiekiinietylkoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 ŚREDNICA TORTOWNICY: 21 CM. Składniki: duży jogurt typu greckiego (330 g) - W TEMP. POKOJOWEJ , 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka - W TEMP. POKOJOWEJ , 1/2 szklanki oleju, opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka bułki tartej, 1/2 kg czereśni z kompotu (można(...)wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę. Masę posypuję bułką tartą przesianą przez sitko. Na wierzchu układam owoce. Piekę przez godzinę w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po przestygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem - jeśli go używamy
JejKuchniaNiedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały(...)łososiowa • Z łososia zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w drobną kostkę. • Biały ser wymieszać z żółtkami, dodać łososia, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. • Wylać ciasto do małej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masa z dorszem • Z dorsza zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić
To co kochamznikają jeszcze tego samego dnia (chyba, że upiekę z podwójnej ilości składników) J . W opisie wykonania piszę o podsypanej mąką stolnicy i papierze do pieczenia - w rzeczywistości rozwałkowałam ciasto na silikonowej macie, i na niej również upiekłam jedną porcję ciasteczek, ale to były moje eksperymenty z taką (świeżo nabytą) matą. Nie każdy posiada taki wynalazek, chociaż jest całkiem wygodnym(...)Dodałam miękkie masło i wyrobiłam wszystko razem palcami tak, jak na kruszonkę. Dodałam rodzynki i drobniusieńko posiekaną czekoladę oraz dobrze roztrzepane widelcem jajko. Całość wyrobiłam. Nie jest to łatwa sprawa, ponieważ ciasto niespecjalnie daje się skleić, ale dzięki temu ciasteczka są cudownie kruche J . W ostateczności można dodać odrobinkę zimnej wody, lub dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanej mąką
Kuchenne zapiski Edytybananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka(...)jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje. Gotową polewą ozdób ciasto. Kilka krówek pokrój w kostkę. Posyp
Pobite gary Barbarybardzo, tak to z drugiego było fenomenalne Powiem Wam, iż ciasto to jest warte zrobienia. Przygotowanie wraz z czasem pieczenia zajmuje mniej niż godzinę a samo wykonanie ciasta jest także łatwe. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne(...)dodać wystudzoną czekoladę z masłem (powinna mieć płynną konsystencję), nie na raz a w mniejszych ilościach. Ubijać przez chwilę po czym dodać przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Brownie czekoladowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując czekoladowe brownie. Brownie czekoladowe Forma
mecooksJeśli musimy rezygnować z mąki pszennej, a uwielbiamy piec i jeść ...ciasta to może ta propozycja wyda się Wam ciekawa:) Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2-3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu 1 dużo żółtko 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody(...)foremce o wymiarach 12 x 9 cm Nie używałam robota, a składniki mieszałam energicznie łyżką. Jeśli upieczemy z podwójnej ilości składników otrzymamy dość spore, a co ważne łatwe do upieczenia ciasto. Ciasto udaje się też bez jajka. Następnym razem wypróbuję zastąpić mąkę gryczaną - pszenną, powinno też się udać :), poinformuję Was o efekcie
Proste Potrawypowodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę. Jeśli macie ochotę na drożdżówki, to serdecznie polecam. Doskonałe zarówno
Mieszam w GarnkuWitam serdecznie Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml wrzątku ( 170 g) 1 jajko ( L) 2 łyżki oleju (około
Uwaga Babcia Gotujedodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto (fot.1) . Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na 4 blaty. Przygotować poncz. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić i dodać aromat. Odstawić(...)sztywnej konsystencji. Do czasu wykorzystania przechowywać ubitą śmietanę w lodówce. Przechodzimy do właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2) . Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około
Świat Ciastakawy i herbaty. Jeśli ktoś lubi połączenie ciast z dodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;) Składniki: 2 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 2 łyzki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 szkl cukru, 30dag(...)ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wiesz jak łatwo można pokroić ciasto? #beko podpowiada #ciastojakzobrazka
Słodki ZakątekPyszny murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :) Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi. Pyszności :) Przepis: Składniki: (tortownica średnica 23 cm) 350 g mąki (2 szklanki(...)Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do miski dodać żółtka całość wymieszać z ostudzoną polewą czekoladową. 3. Ubić białka i lekko szpatułką wymieszać z pozostałym ciastem. 4. Ciasto wylać do tortownicy 5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C. 6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, kiedy wystygnie polewamy pozostawioną
Mój pomysł nawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze - jeszcze ciepłe. Fajnie prezentuje się przy różnych okazjach i może stanowić alternatywę ciasta/tortu - tego na słodko. (Tortownica o średnicy(...)maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem i wędliną. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Ciasto piec (do tzw. suchego
Di gotujeręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach ciastek łabędzi 500 g maki pszennej 120 g cukru pudru 100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej(...)połączonych składnikach robię dołeczek , na środek wlewam żółtka i całe jajko , delikatnie łączę palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko z amoniakiem również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę
Uwaga Babcia Gotuje