Polecam przepyszny i naprawdę łatwy sernik na zimno:) SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy
Moje Słodkie Piekiełkomiód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na ~10 minut (trzeba bardzo uważać, bo łatwo się przypalają). Wyjmujemy nasze płatki, studzimy i przekładamy do słoika
Kuchenny Skrawek Niebamąki orkiszowej powoduje, iż jest on bardziej delikatny i smaczniejszy. Miąższ ma mięciutki, a skórkę bardzo chrupiącą, która fantastycznie 'trzeszczy' podczas krojenia. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Polecam przepis na domowy chleb pieniński z dodatkiem orkiszu. SKŁADNIKI: na 1 bochenek (około 750g) 300g mąki pszennej np. typ 650 150g mąki żytniej(...)temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste i dobrze wyrobione. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe
Moja Książka Kucharska4 40 min Łatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku
PysiaGotuje.plJutro Światowy Dzień Czekolady, nie mogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił
dom-agi.plDomowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie
Nerds Kitchendobrane, że ciasto jest niezwykle przyjemne w dotyku podczas wyrabiania. Ilości składników pozwalają zrobić pięć niewielkich bułek, w sam raz na lekkie, sobotnie lub niedzielne, śniadanie. Mimo że są delikatne, nie są słodkie, i świetnie komponują się z serem żóltym, jajkiem lub świeżą wędliną, ale tak samo smaczne są z miodem lub dżemem. Bułki są bardzo łatwe do zrobienia(...)przesiej mąkę. Do mąki dodaj wszystkie pozostałe składniki: mleko z drożdżami, wodę z solą i masło. Ręcznym mikserem mieszaj składniki na najmniejszych obrotach. Po 3 minutach mieszania mikserem wyjmij ciasto na blat roboczy i wyrabiaj je przez 8 minut. Uformuj kulą z ciasta i odstaw do wyrastania pod przykryciem na 90 minut w ciepłym miejscu. Można ciasto włożyć do natłuszonej
Grahamka, weka i kajzerkadodaniu kaszy delikatnie wymieszałem ciasto drewnianą kopyścia. Dzięki temu ziarenka kaszy nie rozmiksowały się, pozostały całe i są pięknie widoczne po upieczeniu chleba. Widoczne zwłaszcza, że kasza gryczna była biała. Chleb pyszny, ale nie ma aromatu typowego dla prażonej kaszy. Stosunkowo wilgotny dzięki tejże kaszy. Fajne w nim jest jeszcze to, że jest niezwykle łatwy do zrobienia. Najpierw zaczyn, następnie(...)słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą kopyścią, tak aby kasza została równomiernie rozprowadzona w cieście. Dokładnie natłuść foremkę smalcem i wysyp ją ziarnami słonecznika. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką
Grahamka, weka i kajzerkaCiepłe, pachnące i cudownie prezentujące się drożdżówki potrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu
Tagebuch po polskutylko niektóre z ich niesamowitych właściwości. Do tego są łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. A możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oto jedna z nich :) Wytrawna tarta z burakami i serem feta to ciekawa propozycja na lekki obiad lub kolację. Jest pyszna ! Polecam:) POTRZEBUJEMY: NA KRUCHE CIASTO (na formę o średnicy ok. 22-24cm) 250g mąki pszennej
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki : 1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4
Luźna KuchniaPo świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla
Smakołyki BerenikiOd jakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i zdrowy. Nie dodaję do niego żadnych konserwantów, a przydatność w lodówce to około dwóch
Niezły Młynekpierogi ruskie)Nie ładnie jest się chwalić, ale przy nich inaczej nie można! Wyszły właśnie takie jak lubimy (jeśli nas czytacie, to znacie już nasze "pierogowe wymogi"). Cienkie, delikatne ciasto, a w nim na bogato - dużo farszu, mocno doprawionego. Kolejny raz pojawił się spór: czy lepsze są na ciepło, na zimno, a może te do których na końcu dodałyśmy(...)się zdecydować. Trudno jest się określić. Podobna trudność występuje, gdy ma się zdecydować ile się chce zjeść. Bo możesz założyć drogi pierogożerco, że na 5 powiesz pass, ale tak łatwo nie będzie. Sięgniesz po następne 5, a zanim się odwrócisz, uświadomisz sobie, że to... 5 dokładka. Tak, tak, z pierogami nie ma żartów.No przyznaj się, że też nie możesz
Wypisz Wymaluj