latwe ciasta - 2515 przepisów (strona:91/168)

Drożdżówki z konfiturą 225

konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe  o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej od współczesnego rozumienia

Moje domowe kucharzenie
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 229

naczynie z wodą, przez co ciasto powinno wyjść bardziej wilgotne w smaku.      Śmietankę i resztę pokruszonej chałwy przeznaczonej na polewę mieszamy w rondelku na małym ogniu - grudki powinny się rozpuścić całkowicie, a cała masa odrobinę zgęstnieć (trwa to jakieś 5-8 minut). Cały czas mieszamy, bo przypalić to coś jest cholernie łatwo.      Lekko przestudzoną

sama złodycz
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 230

nieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się(...)dużych sklepach. Antonówki nie musieliśmy kupować, bo w piwnicy jest skrzynka ze starej babcinej jabłonki. Dokupiliśmy za to szarą renetę, koksę, moje ukochane lobo i ligola (te są stosunkowo łatwo dostępne). Moja mama z radością odnalazła kosztele (choć na jednym stoisku sprzedawca podpisał jako kosztelę Golden Delicious- zrobiliśmy w domu test i okazało się, że pan się mylił). Szarlotka wyszła

les mirabelles
Polewa czekoladowa- prosty przepis 123

Problem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu

Tradycyjna Kuchnia
Cukier Lawendowy 145

"Szykujecie się już do zimy? Tak wiem, śmiesznie brzmi w trakcie pełni sezonu letniego, ale pytam całkiem serio - ja poza wekowaniem, zaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast

Słodkie Przyjemności
Chleb z musli i cukinią 162

ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut) otrzymałam od koleżanki – tyle mówiła o tym chlebie, że nie mogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny, z dużą ilością błonnika i cukinią. Łatwo kroi się w cienkie plastry. Jednym

Szybko Tanio Smacznie
Tartinki z owocami 204

zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.  Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 3 minuty. Ważne by mieszać budyń, ponieważ łatwo się przypala.  Tężejący budyń wlewamy

Lawendowe Niebo
Najlepszy makowiec domowy 11408

wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii....Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem, do której można

Smaczna Pyza
Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową 281

produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette.Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie.A przygotowanie jej wcale nie jest trudne.Składniki:( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości )CIASTO:* 100 ml wody* 35 g masła

kolorowotorcikowo
Rogale marcińskie 275

sumie robi się je dosyć łatwo. Jedynie co, to są czasochłonne. Ale jak większość osób które je miało okazję piec i jeść to wiedzą, że warto się poświęcić. Są bardzo smaczne ale też i bardzo kaloryczne. Ale kto tam raz w roku kalorie liczy w takim dniu. Zachęcam Was do upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży

Ala piecze i gotuje
Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 138

bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasno różowa nie brązowa. Brązowienie to oznaka że beza się przypaliła i będzie sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić

KreatywnePiny
Tostowe roladki z truskawkami. 135

Tostowe roladki z truskawkami. Edyta Guhl. Witajcie w ten niedzielny ranek i zapraszam na tostowe roladki( French Toast Roll up). Są przepyszne, pachnące cynamonem i mają

dolcevitainmykitchen
Kwiaty z ananasa 241

Ozdoby ciast, nie tylko tortów, to bardzo ciekawy temat.   Kwiaty z ananasa na wczorajszym torcie wzbudziły tak duże zainteresowanie, zanim je pokazałam na blogu, że postanowiłam poświęcić im osobny wpis. Do przepisu, jak to zwykle bywa, dotarłam zupełnie przypadkiem, szukając zgoła czegoś  innego. Znalazłam go u Ani na blogu Lepszy Smak. Kwiaty tak mnie urzekły, że wielkim szczęściem(...)było łatwo zdjąć gotowy liść z czekolady. Jak przeschnie pierwsza warstwa (jest cienka, więc nie trwa to długo) nakładamy jeszcze jedną. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 15 minutach, delikatnie zdejmujemy gotowe listki czekoladowe.Gotowe ozdoby wykorzystujemy nie tylko do tortów. Z kwiatami z ananasa pięknie wyglądają serniki, muffinki… i  nie tylko. Najprostsze ciasto nabierze

mojewypiekiinietylko
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 234

wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki. i kroimy kluski. Formujemy kulki w dłoniach, odrobinę spłaszczamy i robimy wgłębienie na środku.  3. W dużym garnku z osolonym wrzątku gotujemy kluski do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Można podgotować je od tego momentu przez 2 minutki , ale trzeba na tym etapie uważać, bo łatwo można je rozgotować

wyjątkowa kucnia

Proponowane wyszukiwania