wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną masła. Tak szybko to chyba chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła go w różnych wersjach smakowych. Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach z marchewką ? Jest cudowny! Chlebek z tego przepisu wychodzi niewielki(...)pomnożonej ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe chlebki. Nie warto także piec tego chleba na zapas bo szybko traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już
Smaczna PyzaPyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 margaryny do pieczenia lub masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy je z cukrem na puszystą masę, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto
Smakowite Daniawłoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej lub z dodatkiem pomidorów, oliwek i ziół. Ja postawiałam na pomidorki koktajlowe i natkę(...)Filozofia Smaku . Składniki 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do skropienia ciasta garść pomidorków koktajlowych pietruszka sól morska Sposób przygotowania W małej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz mąki i zalać 1/2 szklanką ciepłej wody. Przykryć ściereczką o odstawić
pink envelopegarnku. Zupełnie straciłam głowę. Zaczęłam się śmiać, ale generalnie wstyd mi za siebie, ech...Uratował mnie C., który zadzwonił pół godziny później, i powiedział, jak wymienić bezpiecznik. Nie było łatwo, ale się udało, i wróciłam do cywilizowanego świata prądu i techniki. I odkurzyłam całe mieszkanie, a później zrobiłam pranie. W pralce, która też znów zaczęła działać.Na szczęście na chwile(...)miałam idealnego pocieszacza. Upiekłam go dzień wcześniej dla C., żeby poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach, oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyniowy: 1 mała dynia 100 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: Sok z połowy pomarańczy PRZEPIS: Szef Kuchni Tomasz Roszak WYKONANIE: Grupa pozytywnie zakręconych ludzi :) POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Dynię kroimy w półksiężyce, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię, przesmażamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i smażymy/dusimy około 20-30 minut, co jakiś(...)dyni zrobi się papka (nowo zasłyszane określenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby
My Culinary ArtDodatki do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie -mąką ECO pszenna od Młyn Kopytowa -oliwa z oliwek -utarty ser -łosoś wędzony, pokrojony drobno -papryka marynowana, domowo Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu(...)jest to konieczne. Pizza właściwie elegancko zsunie się z kamienia, który lepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego wychłodzenia. Czyszczenie to tylko woda, gdyż to co przywarło, łatwo odchodzi. Kamień jest higieniczny. Nie chcecie okrągłego kamienia? Jest i prostokątny. Co do wymiarów i preferowanego kształtu najlepiej skontaktować się bezpośrednio ze sklepem PODSTAWKI.PL Pizzę wyrobiłam...a następnie podałam na desce
Z Kuchni Do Kuchnirówno i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać. FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach? Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie(...)chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić ręką, ale krótko, około minuty – tylko do momentu, aż da się łatwo uformować , nie porozpada się po formowaniu, a utrzyma kształt. To już trzeba poczuć pod ręką. Mięso to nic innego jak mięśnie, a mięśnie to białko. Każde białko kurczy się w wysokiej temperaturze. Formując
Karo in the KitchenPłatki ryżowe są bardzo pożywne, łatwo dostępne i niedrogie. Można z nich przyrządzić wiele pysznych potraw. Aż dziw, że są tak mało popularne. Składniki: 35 dag płatków ryżowych, 0,25 litra wody, curry do smaku. Składniki na farsz: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 4 dag smalcu, 2 cebule, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, olej do smażenia. Wykonanie(...)Płatki zmielić i zaparzyć gorącą wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przestudzić, przyprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natka pietruszki. Z ciasta ryżowego kształtować placki, nakładać farsz, zlepiać kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaPyszne, pulchniutkie i duże ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady :) Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart, a do przygotowania użyłam domowego masła orzechowego. Zapraszam do
My Culinary Art500 ml zakwasu do żurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2
Gotowanie jest łatwejednak musi mi wystarczyć do polepszenia nastroju kubek z herbatą z cytryną i kawałek pysznego keksu. Keks królewski jest idealny na różne okazje i na zwykłe weekendowe pieczenie. Keks łatwo się przygotowuje i szybko znika. Nie można go nie lubić i nie można skończyć na jednym kawałku. Przepis znalazłam u Samanthy. Jedyną różnicą, w stosunku do oryginalnego przepisu, było dodanie(...)delikatnie połączyć z masą. 3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem
UgotujmyTo.plDzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla
moj przepis nadelikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta ale nie twarda, jeśli jest zbyt zbita dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm ( ja podzieliłam ciasto na połowę i rozwałkowywałam na 2 blaty 65x20 cm) i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek pokroić na ok.12 trójkątów. Rozsmarować na każdym nadzienie, pozostawiając z każdego boku mały(...)Brzeg trójkąta założyć na masę makową , na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód ( brzmi skomplikowanie ale robi się łatwo). Masa makowa może a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.90 minut
Smaczne ZdrowePosmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń i ciepły wylać na jabłka. Piec około 70 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ubić kremówkę. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać kakao. Odstawić do lodówki. W Listopadowym Wyzwaniu Blogerek - wariacje na temat szarlotki wzięły udział dziewczyny z blogów Paulina z bloga mojapasjasmaku Monika z bloga papryczkaa Ela z bloga(...)simple-kitchen Kasia z bloga bakeandtaste Gosia z bloga daylicooking Oliwia z bloga poziomkaikardamon Iwona z bloga izioni-smaki Justyna z bloga niepieprz Renata z bloga gotowanie-jest-latwe Eliza z bloga pasja-kulinarna Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za wspólną zabawę i miło spędzony czas ! Mam nadzieję, że spotkamy się przy kolejnej akcji za miesiąc i będziemy nadal szaleć
Magiczne Życie MartyBanalnie proste placuszki zrobione wyłącznie z jednego rodzaju mąki, a mianowicie mąki owsianej . Szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu. Migiem wypełnisz swój śniadaniowy talerz takimi pysznymi i zdrowymi placuszkami :) Są sycące, mięciutkie i puszyste. Możesz je robić każdego dnia zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu szybko Ci się nie znudzą :) Składniki: 50 g mąki owsianej (Probio) 1 jajko(...)napoju sojowego (Probio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: banan, kiwi Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan i kiwi
Zdrowie na języku :P