ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie
Kulinarny karnet Christopherapokazać ukochanej osobie, jak wielkim uczuciem ją darzymy. Najczęściej są to jednak jednorazowe starania, które w przeciętne dni zdarzają się nielicznym. Polska to kraj, w którym walentynki nie mają łatwego żywota. Święto zakochanych znajduje co prawda swoich zwolenników, ale także wielu przeciwników. Ja nie przynależę do żadnych z tych grup. Walentynki są mi obojętne, ale skoro już są to miło(...)Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Ciasto 250 g mąki tortowej 220 g drobnego cukru 130 g masła 115 ml jogurtu naturalnego 180 ml wody 2 średnie jajka 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek ciemnego kakao
Wędrówki po kuchnilatach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją.Same bułki są bardzo łatwe do wykonania, przepis nie jest skomplikowany. Skórkę robi się z pasty ryżowej, którą nakłada się pędzelkiem kuchennym w jednym z ostatnich etapów przygotowywania bułek. Pasta nie może być(...)dużej miski, dodaj sól (i ewentualnie zmielony słód). Przemieszaj składniki. Dodaj do mąki rozpuszczone w mleku drożdże. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj oliwę i zagnieć gładkie, ale dość miękkie ciasto. Uformuj z ciasta kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. W połowie wyrastania, czyli po 0,5 godziny, wyjmij ciasto z miski
Grahamka, weka i kajzerkaSylwester co prawda już za nami, ale jakby nie patrzeć, Karnawał w pełni. Co rozumiesz pod pojęciem "karnawał"? Bo
W kuchni Karmel-itkiWilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie(...)Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć
Zdrowie na języku :Pposypane cukrem pudrem i muszę przyznać, również super nasiąkają. Do tej wersji są chyba nawet lepsze, bo robią się fantastycznie mięciutkie. Nasączanie biszkoptów to prosta sztuka, w której można łatwo walnąć babola. Ciastka nie mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć
les mirabellesznalazłam to cudo! :D Dla mnie faworyt! Najlepszy z całej trójki. Zachwycił mnie zarówno składem, niższą kalorycznością jak i smakiem! Toż to smakuje jak prawdziwa szarlotka! A ja uwielbiam ciasta jabłkowe, ba, ja kocham jabłka! I cynamon! I rodzynki również :D Ten baton zawiera przepyszne połączenie naturalnych składników, które zebrane razem sprawią, że podczas pałaszowania poczujesz jakbyś jadł/jad(...)domową szarlotkę! Wyważona słodycz, idealnie dobrana porcja cynamonu i te pyszne suszone jabłka. Mniam! Nie mam żadnych zastrzeżeń! Pycha! PODSUMOWANIE: IWishBAR to świetna propozycja dla osób szukających zamienników popularnych, łatwo dostępnych, "sklepowych" batonów, przeładowanych cukrem, chemią i konserwantami. Batony IWishBAR to znakomite połączenia naturalnych składników, odznaczających się wysoką wartością odżywczą i porządną dawką energii. Są idealną przekąską dla osób trenujących
Zdrowie na języku :P"Ozdoby wybrane, zakupy zrobione. Teraz wystarczy tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna
Słodkie Przyjemności"Sezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna
Słodkie PrzyjemnościI kolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym
Ostra na Słodkozawsze musi być zdrowo! Wszyscy mamy zachcianki, w końcu są po to, żeby je realizować :) A jedną z moich są ciasteczka maślane - smaczne, tanie, a do tego banalnie łatwe w wykonaniu. Zatem zainspirowana pysznymi ciasteczkami, jakie niedawno w prezencie dostałam od mojego wybranka (i zjadłam ze smakiem!) dzisiaj przepis na kruche ciasteczka maślane - zachęcam do wypróbowania :). Składniki: szklanka mąki 120g(...)masła 3 łyżki cukru pudru odrobina aromatu waniliowego jajko szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki, wraz z wcześniej roztopionym i przestudzonym masłem mieszamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią ciasto przy użyciu łyżeczki. Nie przejmujcie się kształtem ciasteczek, ponieważ podczas pieczenia on się zmieni, ciasto "rozpłynie się", dlatego pamiętajcie by zostawiać dosyć spore
Taste Of My Daymleka Dodatkowo: 1/2 szklanki śmietany 12% 1/2 łyżki cukru pudru sezonowe owoce (u mnie żółta porzeczka) listki mięty do przybrania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do dużej miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy jajko , a następnie zsiadłe mleko. Mieszamy ostatni raz do połączenia składników(...)minut. 2. Na małej patelni rozgrzewamy olej na średnio wysokim ogniu (w skali 1-9 rozgrzałam na 7). Powinno być go tyle, żeby po wlaniu ciasta było ono prawie całe pokryte olejem. Małą chochelką wlewamy ciasto partiami na patelnię i smażymy około 1 minuty. Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury
My Culinary ArtTortille, burito, tacos - wszelkie placki w które da się zawinąć coś smacznego są wielce pożądane:) Tym razem wybór padł na kukurydziane tacos, których przygotowanie jest szybkie i łatwe. Zarówno tortille jak i tacos przygotowuję zawsze w zapasie, i niezużyte placki przygotowuję owinięte ściereczką w lodówce.SKŁADNIKI200 gram mąki kukurydzianej100 gram mąki pszennej140 ml wody 1 łyżka oleju1/2 łyżeczki soli(...)mieszam z solą w misce, dodaje olej i mi ponownie mieszam. Kiedy mąka połączy się z olejem dodaje wodę i zarabiam całość widelcem a następnie szybko wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję kule i odstawiam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielę kulę na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2 milimetrów. Wykrawam
Magiczna kuchnia DariiMuffiny z rabarbarem...Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście.Słodko-kwaśne połączenie smaków.Idealnie miękkie i wilgotne ciasto.Zapraszam!Zajadajcie ze smakiem! Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga(...)można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejska400 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka oliwy pół łyżeczki soli 1 jajko 300 ml wrzątku nadzienie; 300 ml jeżyn leśnych 200 g serka
Gotowanie jest łatwe