Chęć poznawania nowych przepisów często wymaga eksperymentowania. Jestem uzależniona od słodyczy, ale czasami staram się przyrządzać jakieś zdrowe wersje ciastek. Ten przepis, który odkryłam tutaj . Postanowiłam
dom-agi.plCzekoladowo, ja nie umiem się oprzeć czekoladzie, bitej śmietanie i mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już
dom-agi.plUwielbiam wypieki drożdżowe, moi domownicy również. Ja najchętniej zjadam jeszcze ciepłe, podobno od ciepłych może boleć brzuch, na szczęście nie mam takiego problemu nigdy Zastanawiałam się
dom-agi.plWczoraj były urodziny P. w związku z tym wydarzeniem upiekłam tort. Tort niebiesko biały, bo ulubiona drużyna ma takie barwy. Biszkopt upiekłam z przepisu na tort
dom-agi.plJuż nie raz wspominałam, że sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Do tej pory najczęściej piekłam sernik z brzoskwiniami , ale ten podbił nasze podniebienie doszczętnie
dom-agi.plJuż jeden dzień dzieli nas od Tłustego Czwartku, powiem szczerze, że lubię takie dni, bo wydaje mi się, że mogę bez wyrzutów sumienia objadać się słodkościami
dom-agi.plJak Wielkanoc, to koniecznie babka, klika dni temu przedstawiałam Wam przepis na babeczki gruszkowe , które bardzo smakowały dzieciom i nadają się zarówno do koszyczka, na prezent
dom-agi.plNie wiem jak Wy, ale ja często mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym
dom-agi.plwiadereczku. Treściwy, aromatyczny i z dodatkiem skórki pomarańczowej. Serniki to ciasta, które mogą kilka dni być przechowywane w domu i z każdym dniem są lepsze. Lubię je też bardzo do kawy. Ten sernik jest bardzo klasyczny w smaku i przypomina mi sernik mojej babci. Smakuje świetnie i jest łatwy w przygotowaniu. Przy przygotowywaniu sernika powinniśmy zawsze pamiętać(...)cytryny - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - ziarenka z laski wanilii - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - 220 do 250 g cukru pudru w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy połowę ilości cukru pudru, masa powinna zrobić się dużo bielsza. Ucieramy nadal dodając naprzemiennie żółtka z serem białym, masę ucieramy powoli i bardzo dokładnie, dodajemy
SMYKWKUCHNItarce na grubych oczkach, podlewamy wodą i zaczynamy je dusić do miękkości. 3. Składniki na ciasto, razem z ostudzoną herbatą, mieszamy/miksujemy ze sobą. Smażymy następnie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Usmażone, układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty) 4. Gotowe naleśniki napełniamy jabłkami i przed
Gotowanie...to proste !dodatku cukru i mąki lub samodzielnie wykonanej (przepis poniżej) Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, dłonią formujemy kuleczki i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 st. C. Przyprawę do piernika łatwo zrobić samodzielnie. Bardzo często kupne mieszanki zawierają cukier i/lub mąkę. Zupełnie niepotrzebnie. Wystarczą następujące mielone
Kucharzycałyżki oleju masło lub kwaśna śmietana do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy składniki na naleśniki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut. Przy pomocy ręcznika papierowego nacieramy patelnię odrobiną oleju. Z ciasta przygotowujemy 6-8 naleśników, przekładamy na talerz. 2. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy wędzony boczek
My Culinary Artpierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z MIĘSEM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego – 1 cebula – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek rosołu(...)dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło, a następnie dodaj podsmażoną cebulę. Dodaj nieco suszonego majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Ciasto
nietylkopasta.plostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić boki biszkoptu nożykiem, odpiąć formę i ułożyć biszkopt do góry nogami, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt ten idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast i tortów. Biszkopt dzielimy na blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A teraz kilka wskazówek co zrobić żeby biszkopt nie opadł i był idealny! Jajka powinny mieć temperaturę(...)najlepiej mieszać delikatnie łyżką, by masa pozostała puszysta; mikserem niestety łatwo przeoczyć odpowiedni czas mieszania i masa również może znacznie zmniejszyć swoje napowietrzenie Formę do pieczenia wyłożyć papierem tylko na dole, by biszkopt nie przykleił się do boków, a przy stygnięciu nie opadł. Od razu po wymieszaniu składników ciasto należy przelać do formy, gdyż dłuższe stanie ciasta poza piekarnikiem zmniejsza
Kulinarne Przebojegłowie dosyc długo. Efekt smakowy przeszedł moje oczekiwania! W niedługim czasie musiałam upiec drugi o takim samym smaku, gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:BISZKOPT: 6 jajek(...)cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choc ja w przypadku tego ciasta osobiście się nie trzymam tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru. Żółtka miksujemy z druga połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników
Blondynka Gotuje