składniki: makaron lasagne (na ok. cztery warstwy) ok. 600 g młodych cukinii (ja zużyłam 2 szt.) 200 g boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g żółtego sera sól, pieprz wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy aż, cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez
Domowy Smak Jedzeniaprzyprawy. Zmiksuj. Bakłażana pokrój wzdłuż, posól i odstaw na 15 minut. Następnie ręcznikiem papierowym zbierz nadmiar wody. Lekko skrop olejem i ugrilluj lub podpiecz w piekarniku. Przejdź do składania lasagne. Natłuść naczynie do zapiekania. Ułóż bakłażana, sos beszamelowy, sos pomidorowy. Tak na zmianę do wyczerpania składników. Zakryj folią i piecz w piekarniku około godziny pod przykryciem
wysmienitypotrawa to burito i lasagne w jednym. Meksykański torcik z tortilli zasmakuje wielbicielom obu tych dań. Jest prosty i szybki do zrobienia, a prezentuje się bardzo efektownie. Składniki: 4 tortille (kupujemy gotowe lub wykorzystujemy przepis poniżej) 400 g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli papryka czerwona puszka pomidorów w kawałkach garść czarnych oliwek sól, pieprz, pieprz
e-PrzepisyKulinarnesyrop klonowy i oregano. Po dwóch minutach dolej 100ml wody. Całość przerzuć do kielich blendera i zmiksuj na gładki sos. Dodaj soli według uznania. Na koniec przełóż warstwy lazanii – na dno talerza rozłóż 2 plastry cukinii, delikatnie rozsmaruj na nich nieco grzybowego farszu i powtarzaj czynność, aż uzyskasz 4 warstwy lazanii. Na wierzchu rozsmaruj hojną ilość sosu pomidorowego. Udekoruj
Roślinna - blog wegańskijakie duże masz naczynie żaroodporne. Sos: 200 ml śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masz w domu fix knorr np. do zapiekanki, czy lasagne - możesz go użyć również. Sos możesz zrobić według swojego uznania, ja za każdym razem robię inny. Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, następnie kroimy na cienkie plasterki. 2. Cebulę podsmażamy
My World by Dagmara RekLasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć, bo zwycięzcy wystąpią w programie prowadzonym
Bullioszpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam je z sosem słodkie chili. Były bardzo smaczne
kulinarne odsłony patiproduktów sojowych, wyjątkiem są dla mnie wędzone parówki sojowe Polsoji, mój HIT na śniadanie: koniecznie na ciepło, do tego jajko ugotowane na miękko, tost i świeże pomidory - dania gotowe: lasagne, spaghetti (tych 2 akurat nie próbowałam), wegetariańskie sznycle: dla mnie za słone, jeśli macie wyższą tolerancję na sól, kupujcie śmiało - "klasyka wegetariańska": kotlety sojowe, racuchy, pure ziemniaczane - mleko
Qlinarnie i QlinarnieDzisiejszy dzień nie mogę zaliczyć do udanych…. byłam u dentysty…. jejku jak ja nie lubię swoich zębów. Na obiad planowałam przygotować życzenie dzieci – luksusowa lasagne. Wizyta u wyrwizęba odebrała mi chęci na długie gotowanie. Wracając do domu, zahaczyłam o sklep i zakupiłam dwa produkty, by przygotować inne lecz szybkie danie, którym nie pogardzą dzieciaki.... Więcej
Magiczny Garneksię tym nie na je. I niestety mięsa u nas je się dosyć dużo. Tak więc u mnie propozycja dla miłośników włoskiego jedzenia i dla mięsożerców. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej 400 g pomidorów w puszce dwie łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel
Pysznie & PięknieNawiązując do drugiej grupy produktów spożywczych. Mleko jako baza sosu beszamelowego :) Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki, bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :) Składniki: 1,5 łyżki masła 2,5 łyżki mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: 1. W garnuszku roztopić masło. 2. Dodać mąkę
FITBUuKpowiedział, że cannelloni, lasagne czy sphagetti muszą być bogate w tłuszcz i kalorie? Na blogu jak zwykle alternatywa. Wystarczy do przygotowania sosu dodać parę warzyw, użyć mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, pominąć beszamel i porządnie doprawić by zachować smak. Zwykła porcja cannelloni zawiera około 550kcal natomiast moja 390kcal. Całość może wydawać się bardzo pracochłonna – szczególnie podczas nadziewania makaronu. Polecam
wysmienitysobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki, posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe ilości a następnie zawekować w słoiki. Składniki: 2 dynie piżmowe 3 łyżki oleju
wysmienityStyczeń już za nami, dlatego przygotowałam dla Was kolejny wpis z ulubieńcami miesiąca. Pierwszym ulubieńcem w tym miesiącu jest sos beszamelowy marki Valsoia. I dealnie nadaje się do lasagne, zapiekanek oraz wielu innych dań. Mi najbardziej zasmakował z naleśnikami bolognese. Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest zielona soczewica. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec
wegujemydolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym sosem pomidorowym z odrobiną bazylii, spagetti podsmażonego na patelni z czosnkiem i dobrą oliwą, nie mówiąc już o warzywnej lasagne z dużą ilością amore...Kluski są dobre na wszystko, na jesienną słotę, zły humor, a nawet
dolcevitainmykitchen