Szybki sposób na coś smacznego, na coś z rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiem Składniki: 1,5 szkl kuskusu puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy osączonego tuńczyka, dociskamy łyżką, wykładamy
Z Majeczką w kuchnizasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki: 600 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów(...)wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy solą. Podajemy z kaszą kuskus. Smacznego
Oryginalny smakZdrowe kluski? Czy to jest wogóle możliwe? TAK! Dzisiaj zapraszam Was serdecznie na kluseczki z kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i dużą ilością orzechów ziemnych. Gwarantuję Wam że tym daniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami koktajlowymi(...)posypką z orzeszków ziemnych. Obłędne połączenie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy kuskus - 1 serek Arla Apetina TAPAS - suszona lawenda - 3 łyżki mąki ryżowej - sól - 3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych + na posypkę - 1-2 łyżki masła klarowanego - pomidorki koktajlowe Wykonanie: Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wystudź. dodaj serek Arla Apetina Tapas i pozostałe składniki wszystko wymieszaj
SMYKWKUCHNIwłoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną(...)zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja z soczewicą
Moja smaczna kuchniaAlmette śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego, 50 g kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, łyżka świeżego posiekanego koperku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko(...)Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej. Do mięsa dodajemy serek i całość mieszamy, aż serek uzyska gładką kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kuskus i podgrzewamy 2 min. delikatnie obtaczając w nim polędwiczki. Całość posypujemy koperkiem. Polędwiczki podajemy z groszkiem i dodajemy kilka plasterków grillowanych pieczarek. Smacznego
Moniki Smakołykizbyt sucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia - pogotuj ją trochę dłużej. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj z kuskusem, chlebem lub frytkami ( patrz uwagi ). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam(...)brytfannie. Kurczaka możesz zastąpić jagnięciną lub wołowiną. Wbrew temu, co mi się wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem do tażinu jest chleb, którym można wycierać resztki sosu, lub frytki układane na wierzchu dania (wg maroccanfood.about.com
Chilli Czosnek i Oliwachleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie. Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym
Chilli Czosnek i Oliwaprzepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością, a na pewno w sklepach z produktami arabskimi. Zawsze możecie zastąpić ją kuskusem. Szczaw przed dodaniem do sałatki trzeba bardzo dokładnie umyć i przebrać. W moim znalazłam trochę trawy i innych niepotrzebnych roślinek, ponadto urwałam co większe i grubsze łodyżki. Następnie liście moczyłam(...)towarzystwie kawałka kurczaka czy grillowanej ryby. Możesz też posypać ją fetą. Sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy w pojemniczku. Polecam Wam też przepis na cytrusową sałatkę z kuskusem
Chilli Czosnek i Oliwapodane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem
Moja smaczna kuchniaDuszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka
Moja smaczna kuchniaSkładniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C. Fasolka po chińsku(...)woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili, dodajemy zioła chińskie, przeciśnięty ząbek czosnku, słodki ocet, miód, sos sojowy, dusimy około 10 minut. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIczosnku - pierś z kurczaka - garść rukoli - przyprawa mielona kolendra - sól, pieprz kolorowy - sok z 1/2 cytryny - 4 jaja - 200 g jogurtu greckiego - 150 ml mleka - 6 łyżek suchej kaszy kuskus WYKONANIE: - bakłażana umyj, osusz, pokrój wzdłuż na długie cienkie plastry; rozłóż na desce i posól każdy plaster - cebulę posiekaj w kostkę - czosnek przeciśnij przez praskę - kurczaka kroimy w kostkę(...)dużej misce, wymieszaj jajka z jogurtem, mlekiem, przeciśniętym czosnkiem, rukolą, kaszą kuskus, solą i pieprzem, kolendrą - formę do zapiekania wysmaruj masłem - na dno formy wysyp posiekaną cebulkę, ułóż kurczaka, układaj w kształcie koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE
SMYKWKUCHNIczerwonej, żółtej i zielonej 1 duża biała cebula 300g sera typu feta 150 ml białego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki przyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne i pestki, kroję w wąskie paski. Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam(...)czym dodaję wino, częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam go, doprawiam curry i pieprzem. Kaszkę kuskus zalewam wrzącym bulionem, pozostawiam na chwilę, aż wchłonie płyn. Podaję z gorącym curry. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMaftoul to rodzaj kaszy o sporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur. Sposób przyrządzania: 1 szklankę maftoul zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj przez około 15 minut. Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów. 57 gramów
Przepisy AleksandryMoghrabieh, zwany tez libanskim kuskusem, to uformowana w duze kulki semolina. Ten rodzaj "kaszy" jest niezmiernie popularny w Libanie i troszke mniej w Syrii. Moghrabieh znaczy "marokanski", co moze sugerowac, iz produkt pochodzi z Maroka. "Kasze" mozna kupic w dobrych arabskich sklepach na calym swiecie, w Libanie wiele osob przyrzadza ja samemu. Mograbieh smakuje podobnie, jak kuskus
Przepisy Aleksandry