zarobienie w pracy + weekendowe zajęcia + prawie codzienne ćwiczenia + przygotowywanie wałówki na następny dzień robi swoje Dziś podam wam kilka przepisów na obiady jakie robiłam ostatnio do pracy. Pełnoziarnista kasza kuskus z warzywami (około 450kcal): 50g pełnoziarnistej kaszy kuskus Skworcu jajko curry,sól pieprz wg. smaku 100g groszku z puszki garść świeżej pietruszki pół czerwonej papryki 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTabbouleh to orzeźwiająca libańska sałatka, pachnąca wiosną i świeżymi ziołami. Idealna do potraw z grilla, na upalne dni lub zdrowy lunch :) Istna bomba witaminowa! Składniki: ½ szklanki kuskusu albo bulghuru 2 pęczki natki pietruszki 1 pęczek świeżej mięty 3 pomidory 1 cebula dymka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny sól do smaku Przygotowanie: Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć
Piąty grzech głównysię nimi zajadać. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie takiej kolacji czy obiadu to maksymalnie pół godziny, pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Smacznego! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * opakowanie Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola * 2 czerwone papryki * pół szklanki czerwonej fasoli konserwowej * pół szklanki kukurydzy konserwowej * duża czerwona cebula * garść małych zielonych oliwek(...)łyżki oliwy z oliwek * sól morska * świeżo mielony czarny pieprz * listki świeżego oregano * 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika bądź
Magiczne Życie Martyzachęcam do dostosowania ilości przypraw do własnego smaku :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl. mrożonego groszku 1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny 1 duża marchewka 10 łyżek kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżki lubczyku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka szałwii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób(...)wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad). Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić garnek, ponieważ kasza i tak "dojdzie". Na koniec przyprawiamy posiekaną natką pietruszki. Potrawka jest gotowa po kilku minutach, czyli gdy kasza napęcznieje. Smacznego
Kolorowy Przepisownikśredniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej oraz olej do smażenia 1-2 jajka bułka do panierowania dodatki kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią mizeria bez koperku Z pieczarek wykroić ogonki i drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę i pierś z kurczaka również drobno pokroić. Dodać(...)nadziane pieczarki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu i na nieco głębszym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz mizeria
Monia miesza i gotujegoździki - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji - łyżeczka przypraw curry (użyłam z firmy Kotanyi) - 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy(...)minuty. Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy 3 minuty. Do miski wkładamy 2 łyżki kuskusa i zalewamy zupą
upichconaprzykryciem. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać powstałym sosem, w razie gdyby było go za mało uzupełniamy pozostałą wodą. Mięso podać ze świeżymi warzywami, granetem, ziołami i kuskusem. Smacznego
Plate of Joypapryka (ja dałam czerwoną lepsza żółta) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek- 2 ząbki, kolendra, kminek, Latin american, papryczka chilli pół opakowania kaszy kuskus Myjemy warzywa. Na początku należy pokroić cukinie i oprószyć solą- by się spociła. W tym czasie kroimy warzywa w kostkę. Cebulkę zeszklić na oliwie. Opłukać cukinię i również pokroić(...)czasie dodać cieciorkę a po chwili krojone pomidory. Przyprawić solą, przyprawą latynoską oraz kolendra, kminkiem i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min. Podawać z kaszą kuskus, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dodaję garść liści mięty. Zdrowo i smacznie
MarciochaKucharzyUwielbiam pomidory malinowe. Wczoraj kupiłam też bób i jakoś to chciałam połączyć:) Pomidor malinowy faszerowany bobem SKŁADNIKI: 4 pomidory malinowe 500g bobu kilka plasterków wędzonego boczku kasza bulgur lub kuskus koperek, mięta, sól, pieprz, chilli, oliwa, ser żółty Bób oczyścić gotować do miękkości z solą i szczyptą cukru. Boczek należy pokroić w kosteczkę i uprażyć a suchej patelni z dodatkiem(...)chilli. Umyć pomidory. Odciąć kapelusze i wydłubać miąższ. Kaszę bulgur lub kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam bulguru, gotując go 15 minut w osobnej wodzie do odparowania a następnie z miąższem pomidorów. Do kaszy dodać ugotowany bób, uprażony boczek, posiekany koperek i kilka listków mięty, wymieszać. Nafaszerować pomidory i umieścić w naczyniach żaroodpornych z dodatkiem oliwy
MarciochaKucharzykiełbasą chorizo SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy 1 cukinia 1 cebula kolorowe papryki 4-6 pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa kuskus Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie al dente. Pokrojone w plasterki(...)Następnie przyprawiamy do smaku m i dusimy pod przykryciem do momentu rozpadu pomidorów. Na sam koniec dodajemy ugotowana cieciorkę i jeszcze chwile dusimy. Taka potrawka idealnie pasuje do kaszy kuskus. Smacznego
MarciochaKucharzyTabbouleh, to rodzaj libańskiej sałatki, której głównym składnikiem jest kuskus z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki, natki pietruszki i mięty. Moja wersja tabbouleh trochę się różni- zamiast kuskusu jest fantastyczna i dużo zdrowsza komosa ryżowa (quinoa) oraz brakuje pomidora i natki pietruszki (mąż ostatnio na natkę krzywo patrzy... hmmm, czyżby gust Mu się zmienił?! ;) ) Całość bardzo orzeźwiająca, dzięki dużej ilości soku
Kraina Miodem Płynącadrobiowej 1 puszka moreli w lekkim syropie, lub 7-10 świeżych moreli 1 kubek świeżych malin 1 kubek ciemnych winogron oliwa z oliwek sól pieprz 1 kubek kaszki kuskus 2 kubki ciepłej wody kurkuma mięta Przygotowanie: wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na około 30 minut morele odcedzamy, smażymy na suchej patelni, dorzucamy umyte winogrona(...)oraz maliny, dolewamy odrobinę oliwy wstawiamy wodę, gorącą zalewamy kaszkę kuskus, doprawiamy miętą oraz kurkumą wątróbkę obsmażamy na suchej patelni, przekładamy na talerzyk, aby odpoczęła kiedy maliny się rozlecą do owoców przekładamy wątróbki, podgrzewamy, dolewamy pół kubka soku z moreli, doprawiamy solą i pieprzem podajemy gorące
Luźna KuchniaSkładniki: 100 g kuskus, 270 ml mleka, 30 g masła, truskawki, czarne jagody( co kto lubi), cukier, szczypta soli, śmietana (niekoniecznie, ale fajnie smakuje,szczególnie ubita z dodatkiem cukru) Przygotowanie: Mleko króciutko zagotować z cukrem i szczyptą soli. Zalać kuskus i odstawić na ok. 10 min. Następnie wymieszać z masłem, dodać owoce (mogą też być owoce dobrze odcedzone z kompotu
kulinarnajamka.blogspot.comOstatnio wszyscy są zafascynowani kaszą jaglaną. Ja natomiast kocham kuskus i mogłabym ją jeść do wszystkiego. Okazało się, że jak przygotowałam ciasto właśnie na bazie kaszy to wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Moje ciasto jest z nutką kwasku z czarnej porzeczki, jednak jeżeli chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną. Składniki(...)kaszy kuskus 100 ml gorącego mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła roztopionego 120 g cukru trzcinowego 2 jajka sok z 1 cytryny szczypta soli ok 250 g owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam zamrożonych) wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym mlekiem, zostawiamy
Niezły Młynek