kurki sos - 609 przepisów (strona:27/41)

CUKINIA FASZEROWANA KASZA JAGLANĄ I KURKAMI 197

rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie szalotkę (lub cebulę), smażcie, aż stanie się szklista. Dorzućcie kurki, chwilę przesmażcie i dodajcie posiekany środek cukinii. Trzymajcie tak na ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlejcie kremówkę, smażcie, aż trochę się zredukuje. Dosypcie parmezan, wymieszajcie i chwilę pogotujcie. Wyłączcie palnik. Do sosu dodajcie kaszę i posiekaną natkę pietruszki, teraz jest tez czas na dodanie chili

OliveandThyme
Makaron z kurkami w lazurowym sosie 185

mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek.  Dodac kurki i dusić do odparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować!  Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą. Ciepły makaron wymieszać

Atlas Smaków
Polędwiczki w sosie kurkowym 169

myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy

Bajeczna Kuchnia
GULASZ DROBIOWY Z KURKAMI 159

kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła , dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać pokrojoną w paski pierś drobiową, podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami

Darcia w kuchni
MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ 191

kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany

Smaczne Zdrowe
163. Makaron z sosem kurkowym 153

sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy czyste kurki, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut (można podlać wodą - ok 1/2 szklanki). Następnie dodajemy śmietanę i zaklepkę z mąki i wody. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem

Jadło i czytadło
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 172

płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie

kruche babeczki
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 214

oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty.  Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.  Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu

SzczyptaSmaQ
Makaron z kurkami i kurczakiem 203

pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Podsmażyć chwilę, około10 minut. Dodać śmietanę i tarty zółty ser. Gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą kurkumy Makaron ugotować aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do makaronu dodać sos i posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotowe:) Smacznego

MarciochaKucharzy
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1144

ludowych: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem

Kulinarne Przeboje
Bezglutenowe Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami I Chią 176

dodać w to miejsce 1 łyżkę maki grycz.) 2 łyżeczki ksylitolu do posłodzenia lub cukru pudru 1 całe jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 8-10 średnich truskawek Sos Truskawkowy: 3-4 łyżki jogurtu nat. parę truskawek ksylitol/cukier puder do osłodzenia 1. Wlewamy mleko do szklanki i dodajemy nasiona chia - odstawiamy na 15 min co jakiś czas mieszając. Jeśli(...)truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko się przypalają ! ) ps. tutaj zapominałam zrobić zdjęcie ;p - po drugich placuszkach musimy przetrzeć patelnie jeśli truskawki się nam poprzyklejały. Resztę pokrojonych truskawek  mieszamy z ciastem, rozgniatając je aby nie było za dużych kawałków. Wylewamy na patelnie i smażymy. Placuszki bez dodatków możemy podać z sosem truskawkowym: jogurt mieszamy/ciapkamy z truskawkami

Gotowanie...to proste !
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 173

garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos.  Kaszę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, na sypko. Gulasz podawać

Jemy Pijemy
Kurki po prowansalsku 194

olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kurki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Drwala 331

gałki muszkatołowej - sól - pieprz biały - chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie

SMYKWKUCHNI
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 173

przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie

AZgotuj!
Ryż pełnoziarnisty z kurkami. 156

spokój w aurze. Wprost przeciwnie do pałaszujących je robali, dla nich deszcz to raj. Ale do rzeczy....kurki i ryż to dla mnie idealny duet. 0,5 kg kurek 0,5 szklanki śmietany kremówki woreczek ryżu pełnoziarnistego  Uncle Ben`s  łyżka masła sól i czarny pieprz do smaku natka pietruszki Grzyby choć składają się prawie(...)każdego zakamarka. Czyste grzyby kładziemy na rozgrzane masło i dusimy około 4 - 5 minut. Oczywiście te duże przekrawamy na pół lub ćwiartki. Zalewamy śmietanką i chwilę zostawiamy aby się sos się zredukował. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem i oczywiście grzyby poza czarnym pieprzem lubią natkę pietruszki. A więc bez niej ani rusz. Prosto, szybko i naprawdę smacznie

Dieta moja pasja
Risotto Ze Świeżymi Kurkami 164

odparują. W czasie smażenia pieprzymy kurki. 2. Kiedy kurki się smażą, kroję pierś kurczaka w kosteczkę i również ją przesmażam (nie jest ona konieczna ale my lubimy w risotto jak jest tam choć odrobina mięsa ) 3. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż i czekam aż wchłonie resztę sosu który się wytworzył. Następnie podlewam całość 3 chochelkami bulionu

Gotowanie...to proste !
Polędwiczki w sosie kurkowym 162

sezonie letnim często kupuję kurki. Przeważnie bardzo szybko znikają w jajecznicy ale od czasu do czasu udaje mi się uchować ich trochę do obiadu. To danie chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu ale jakoś nie mogłam się zebrać. A tymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania. Sos przygotowuje

Milion Smaków
Pełnoziarniste penne rigate z pomidorami i kurkami. 230

dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem.Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane i pomidory.Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem

BaRepas