Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza
MarciochaKucharzyCo tu dużo mówić uwielbiam kurki. Niestety w lasach w swojej okolicy nie widziałam nigdy ani jednej. Za to na kurki jeździmy do mojej
Ewa w kuchniJerzy Knappe, czy ktoś coś słyszał? Czy ktoś coś wie?Ja, jako maniaczka serialowa wiem wszystko :-) Zakochany kucharz z serialu "Przepis na życie" inspiruje pewnie nie
pieprzny smaczekawokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku)Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem (Kropla Oliwy)Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver Teaspoon)Jajecznica raz, dwa...:Jajecznica z kurkami (Jemy Pijemy)Kurka i jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej (Zaklęcie na szczęście)Różowa jajecznica z malinami (Czarna wisienka)Jajecznica
bastalenażubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie(...)słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu z tą przyprawą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaViolaPassion Kolejna wspaniała odsłona kurek. Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem. Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku
Viola cooks with passionmną kolejna sesja czyszczenia kurek. Nasze okoliczne lasy upodobały sobie kurki, choć widziałam już koźlarze. Coraz więcej jest też dojrzałych jeżyn. Ostatnio większość wieczorów spędzam siedząc w kuchni w towarzystwie tacy, pędzelka i nożyka. Ale to bardzo miłe zajęcie:-) Dzisiaj makaron z sosem kurkowym. Chociaż z powodzeniem można użyć innych leśnych grzybów. Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami(...)Kurki oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Zeszklić ją na dwóch łyżkach oleju, dodać kurki i dusić przez około 15 minut. Dodać śmietanę, sól i pieprz. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym
Posadzone i zjedzoneBardzo dobry obiadek, mięsko, sos grzybowo śmietanowy i ser.To wszystko razem daje super kombinacje. Piersi kurze przekroić na pół w poprzek. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia Pokoleńznikaja błyskawicznie. Schemat zawsze jest ten sam: słodko-kwaśny sos pomidorowy, kremowy farsz z ulubionymi dodatkami (np. bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz(...)międzyczasie doprawiamy octem, cukrem (u mnie ok 4 łyżeczek), solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, z niewielkimi kawałkami pomidorów i cebuli. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Farsz: dyni hokkaido lub makaronowej (waga farszu po obraniu, bez pestek i skóry) 200 g kurek leśnych 250 g dobrej jakości ricotty duża garść orzechów włoskich 1 dyży ząbek czosnku
Zawsze głodna!niego dlatego każdemu przypadnie ono do gustu. Składniki: 200 g kurek 2 sztuki piersi z kurczaka 2 cytryny makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16 masło ząbki czosnku pomidorki koktajlowe parmezan świeża bazylia papryka pepperoni szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku 250 g mascarpone 2łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej(...)przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy , tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu
Projekty ze smakiemprzykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać
Gotowanie jest łatwepieprzem, wymieszaj z kaszą jaglaną. Nafaszeruj cukinie i zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach, aż cukinia będzie miękka. Podawaj np. z pomidorowym sosem. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Czy grzyby są zdrowe?/Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom niepieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gdy zmięknie, wrzucamy odsączony makaron. Mieszamy, aż oblepi się w sosie, a cały sos zgęstnieje. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji od razu podajemy. Post Czarny makaron z kurkami i szpinakiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusiekamy na drobniutko, orzechy kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie, aż sos będzie gęsty
psgotujemyMyjemy dokładnie kurki. 2. Szklimy cebulę na maśle. 3. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 min. 4. Do kurek dodajemy śmietanę, jogurt i gotujemy ok. 2 min aż sos zgęstnieje. 5. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos możemy podawać z makaronem ugotowanym al dente. Sos kurkowy jest bogaty w: - wapń (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwyparuje. Wierzchnie liście zwykle się nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha
KasiekGotujedużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki. 2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz i smażymy około 5-7 minut. Wlewamy śmietanę i całość gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym
My Culinary ArtPonieważ nadal nie zaopatrzyłem się w kaszę krakowską, a jeść coś trzeba, dzisiaj zrobiłem polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Nie jest to danie wymagające, zarówno jeśli
Gotuj z Misiem