źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz oliwa Wykonanie: Mięso(...)salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito
Wino Francja Kuchniamiała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i kurki, powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna kurek. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko kurki, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, siekaną rzeżuchę, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego(...)wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe
vegetanietradycyjnego mielonego, ale mnie zachwycił! Przede wszystkim czułam, że jem mięso! A nie jakąś papkę o wątpliwym kolorze. Kurczak był świeży. No, na 99 % ;) Poza tym była to kurka z dobrego źródła. Wiedziałam też, co do tych moich kotlecików włożyłam i byłam pewna, że to co jem, jest zdrowe i dobrej jakości. Dodatkowo moje danie jest na pewno lżejsze(...)pieprzem, odstawiamy na ok. 10 min. do lodówki. W tym czasie w głębokim rondlu na 1 łyżeczce oleju podsmażamy cebulkę, którą następnie zalewamy passatą pomidorową i 1 szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko
Ratunku obiaddanie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki:4 serki camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego(...)zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej z obu stron serki camembert na złoto ( ja ciut przypaliłam). Podawać faszerowany ser na gorąco udekorowany sosem śliwkowym. Smacznego
pieprzny smaczekwyluzować i uspokoić duszę. Do tego radość znalezienia jadalnego okazu grzyba jest nie do opisania. Podobno każdy grzybiarz ma swoje miejsce w lesie, a raz zobaczony borowik, rydz, czy kurka musi zostać zebrany/a.W przeciwnym wypadku już go nie odnajdziemy. Trzeba jednak wyraźnie powiedzieć, że z grzybami nie ma żartów jeżeli chodzi o jedzenie. Na tym fachu trzeba się naprawdę(...)Drodzy, jeżeli macie w pobliżu las, bór, nastawcie budziki na wczesną godzinę, ubierzcie się ciepło i ... brrrrrrr... na grzybobranie! Mamy dla Was super przepis. Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym, bez dodatku śmietany. Pałaszujcie! :) Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym Składniki: 300 g makaronu razowego penne 60 g orzechów włoskich 300 g świeżych prawdziwków (mogą być mrożone) 2 średnie
Moja Mama Gotujeosób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min. Składniki: 4 kawałki sandacza pół ząbka czosnku posiekanego sok z połowy cytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 1 łyżka mąki(...)sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 4 dużych pajd drożdżówki 2 rozbełtane jajka 1 laska wanilii (przekrojona
karmelowydzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szklanka(...)minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy
Mango Papajaplacków tyle przepisów... Może ktoś z was skorzysta z mojego;-) Od czego zacząć? Może od sosu... I tak zależy co kto lubi ,ja wybrałam mięso gulaszowe z indyka.Pokroiłam w kostkę i podsmażyłam.Drobno pokrojoną cebulę również podsmażyłam na patelni.Przełożyłam wszystko do garnka i zalałam wodą.Na małym ogniu mięso się dusiło wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim,czosnkiem(...)pieprz. Usmażyłam je na oleju na patelni Placki najlepiej smażyć przed samym podaniem, są wtedy chrupiące i ciepłe. SMACZNEGO! Zapraszam również na: placuszki ziemniaczane bez mąki. placki ziemniaczane z kurkami
potrawyregionalnejarmużu, 10 kurek, 1 cebula, 1/2 awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Pióra cebuli i kurki dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodjemy poszarpany jarmuż. Mieszankę soku z cytryny i syropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado(...)wodzie lub parze do pożądanej miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w oddzielnym garnku. Po delikatnym ostygnieciu umieszczamy wraz z płatkami i oliwą w kielich blendera. Miksujemy na ciągnący sos "serowy". Dodajemy ewentualnie trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy fasolę i posypujemy posiekany koperkiem
Jeść, by żyć w zdrowiuPanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko mi opisać jego smak), ale najlepsza była kacza pierś na rabarbarze z chutneyem śliwkowym i galaretką malinowo - balsamiczną. Chyba wszyscy żałowali, że nie zamówili tej kaczki(...)Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/zielonatawernakazimierz?fref=ts Moje placki ziemniaczane ze śmietaną na przystawkę dobre, choć jak to placki - w zasadzie nie ma się czym zachwycać. Za to tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kurka poleca się na obiad. Soczysta, aromatyczna, jednym słowem pyszna. Ale...bez kości. Użyłam do dania wyselekcjonowanych porcji z nóg kurzęcych, bez kosteczek. Jakoś pierś jest dla mnie za sucha,dzieci lubią nogi ..ale ja też jestem człowiek i chcę spokojnie zjeść ,bez słuchania mamo mamoooo kość ,to ma kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne(...)dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do KuchniKurka poleca się na obiad. Soczysta, aromatyczna, jednym słowem pyszna. Ale...bez kości. Użyłam do dania wyselekcjonowanych porcji z nóg kurzęcych, bez kosteczek. Jakoś pierś jest dla mnie za sucha,dzieci lubią nogi ..ale ja też jestem człowiek i chcę spokojnie zjeść ,bez słuchania mamo mamoooo kość ,to ma kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne(...)dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do Kuchnirybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki(...)ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony. Smacznego
Be Fit Be Strongsmakuje. Można podawać ją w wersji bezmięsnej. Ja z racji ,że miałam boczniaki - wykorzystałam je w przepisie. Można zamiast nich użyć pieczarek, bądź pominąć grzyby. Pasują też świeże kurki a zamiast ryżu - kasza kuskus lub inna ulubiona. Kombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości. Składniki na 3 porcje papryk: 3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam(...)Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam z nich gniazda nasienne. Odkroiłam górną część. Można też przekroić je na pół. Napełniłam je farszem. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu. Można też sos wymieszać z farszem. Posypałam ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch
potrawyregionalnePieczarki w sosie śmietanowym...Plasterki aromatycznych pieczarek.W towarzystwie cebuli i marchewki.Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.Pyszny dodatek do dań głównych!Składniki:400 g pieczarek;1 duża cebula;1 duża marchewka;Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżeczka mąki pszennej;50 ml zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)pieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie
Gospodyni Miejska