kurczaka - 7456 przepisów (strona:390/498)

Kruche ciasto - baza 183

owinięte folią spożywczą. Spokojnie może poleżeć nawet półtora tygodnia. Z doświadczenia wiem, że jak mam pod ręką takie ciasto, wtedy częściej robię tarty lub szybkie placki :) Zostanie Wam kawałek kurczaka, trochę gotowanych warzyw - podpiekacie starte ciasto, wykładacie "resztki" i posypujecie serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa. Tak samo, kiedy niespodziewanie wpadnie ktoś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 189

próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka gyros 186

wszystkie składniki 30 minut i pyszna sałatka gotowa. Ja przygotowałam z połowy porcji co widać na zdjęciach, ale podaje ilość składników dla 4-5 osób.Składniki:1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej)1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 cebula2-3 ogórki kiszoneśrednia kapusta pekińskamajonezketchup2 ząbki czosnku4 łyżki jogurtu naturalnegopieprz czarny świeżo mielonyjogurt naturalnyprzyprawa do gyrosa Pierś

NA MOIM TALERZU
Kwaśny kapuśniaczek 178

przygotowuję już drugiego dania.Składniki:pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej3-4 ziemniaki1 cebula2 marchewki2 ząbki czosnku200 g kiełbasy np. zwyczajnejziele angielskieliść laurowypieprz, sól, vegeta, majeranek*ewentualnie udko z kurczaka lub żeberkaNastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy

NA MOIM TALERZU
Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka 175

roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.Składniki:150 g roszponki1 fenkuł1,5 pomarańczy1 jabłkogarść orzechów włoskichgarść rodzynekbiały pieprzocet jabłkowyolej arachidowy bądź sezamowyPrzygotowanie:Fenkuł obrać, przekroić na pół i wykroić głąb. Pokroić na cieniutkie

Food Square
Pierogi z pieca 180

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy

Maminek kulinarny
Bagietka z mięsem i warzywami 228

Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 150

innym wydaniu. Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw. Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie. Potrzebne składniki: -torebka ryżu 100 g -filet z kurczaka -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki jogurtu naturalnego -odrobina sody oczyszczonej -przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz) -warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)    Ryż gotujemy

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 154

cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz    Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego  i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto: -3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek    W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.    Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek

Maminek kulinarny
Sałatka z makaronem ryżowym 454

dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji.Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok.Składniki:-szklanka makaronu ryżowego-jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka-groszek lub kukurydza konserwowa-kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 )-papryka-3 duże liście kapusty pekińskiej-kawałek pora-2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 136

Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.   Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół

Maminek kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 211

dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 201

kluseczkami.   Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe   Przygotowanie: W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Coleslaw 368

musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku. W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy ze smażonym kurczakiem i frytkami

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 492

szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku.  Potrzebne nam: - makaron z zupki chińskiej - pół puszki kukurydzy - 10 dag tartego

W poszukiwaniu inspiracji