kurczaka - 7456 przepisów (strona:385/498)

Zupa z czerwonej soczewicy 134

oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki

mojewypiekiinietylko
Gnocchi 192

łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi  z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć

mojewypiekiinietylko
Szynka drobiowa 137

Gdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to  „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce.    Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek

mojewypiekiinietylko
Chińszczyzna 466

boczek, wykładamy. Rozgrzewamy  olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. W tym samym czasie mamy też

mojewypiekiinietylko
Zupa 5 smaków 152

zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki  pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por,  2 łyżeczki

mojewypiekiinietylko
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 244

cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż  na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy,  jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 222

różnorodność gwarantuje nam, że od tego stołu, nikt głodny nie odejdzie. Kto nie przepada za krewetkami może je śmiało zastąpić tofu lub filetem drobiowym. Komu nie odpowiada tofu, czy kurczak, może go zastąpić rybą… Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Makaron chow mein z krewetkami na ostro appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 200

przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia.  Składniki na kuleczki:  - 250g mięsa mielonego z kurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek,   może być inny)  Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin

mojewypiekiinietylko
Udka faszerowane 233

Kurczak trochę już się przejadł, czas na jakieś zmiany. Okazja sama się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014. Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty, przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką.    Składniki

mojewypiekiinietylko
Sałatka bakaliowa 387

minut Składniki: Garść orzechów włoskich Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 2 połówki brzoskwini z puszki Garść rodzynek  Ser żółty ementalski 100g (Mięsożercy mogą zamiast sera dodać ugotowanego kurczaka) Jogurt grecki 3 łyżki Majonez 1,5 łyżki Sól himalajska, pieprz czarny Przygotowanie: 1/ Kroimy w kostkę kapustę do 3 cm od trzona, dodajemy rodzynki, orzechy, pokrojony w kostkę

Kuchnia PROzdrowotna
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 210

wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.  SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej

peanutbuttermonster
Mięso 166

Bakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z klopsikami, botwinką i fetą Marokańskie kefty Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane Tażin z klopsikami i jajkiem Tortilla z chorizo i fasolą Greckie klopsiki keftedakia Chorizo z papryką i cebulą Jesienny tażin wołowy Cukinie faszerowane kiełbasą Wiejska

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 262

Mediterranean fresh Joyce Goldstein na 5 szaszłyków czas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc) Składniki: 800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową 1 cebula, drobno posiekana oliwa sól, pieprz cząstki cytryny do podania na sos charmoula: sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku rozdrobnione 1 łyżeczka słodkiej papryki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 250

towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera.Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził w nas pozytywne uczucia (co prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione).Niestety, po zachęcającym początku walory

karmelowy