Idealna, rozgrzewająca zupa do picia, ale można też dodać ryż, makaron lub grzanki. Składniki:-porcja rosołowa z kurczaka-susz warzywny-bazylia-puszka pomidorów bez skórek-sól, pieprz, cukier Do garnka z wodą ( ok. 2,5 l ) wkładamy porcję rosołową.Dodajemy susz warzywny, sól, pieprz i gałązkę bazylii.Gotujemy rosół. Odcedzamy. Do rosołu dodajemy
Maminek kulinarnydrożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5 szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem
Maminek kulinarnyprostokąciki, z których każdy smarujemy majonezem. Na placuszkach układamy rukolę, nakładamy mięso i zwijamy spinając końce wykałaczkami.Podane składniki są tylko przykładowe, mięso mielone można zastąpić kawałkami kurczaka lub krewetkami, rukolę zastąpić inną ulubioną sałatą, majonez dowolnym sosem, np. imbirowym, przyprawę do tacos zamienić na przyprawę do grilla, dodać ogórka, pomidora itp.Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Smacznego
chwile dla mniedwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada (empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami). Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne do tej której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau0
Smaki Brazyliioddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje patrzy
Smaki Brazyliiprzygotowaniu, mięso jest delikatne, kruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka- mięso z 2 udek bez skóry- 10 dag startego żółtego sera- 2 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki majonezu- 3 jajka- 1 cebula- 2 kolory papryki
mojewypiekiinietylkokaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie. Co mnie w niej zachwyca? Bogactwo smaku, szybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze – ona nigdy
mojewypiekiinietylkooczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki
mojewypiekiinietylkołyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć
mojewypiekiinietylkoGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek
mojewypiekiinietylkoboczek, wykładamy. Rozgrzewamy olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. W tym samym czasie mamy też
mojewypiekiinietylkozielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki
mojewypiekiinietylkocytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą
mojewypiekiinietylkoróżnorodność gwarantuje nam, że od tego stołu, nikt głodny nie odejdzie. Kto nie przepada za krewetkami może je śmiało zastąpić tofu lub filetem drobiowym. Komu nie odpowiada tofu, czy kurczak, może go zastąpić rybą… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Makaron chow mein z krewetkami na ostro appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia. Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin
mojewypiekiinietylko