składniki* korpus z kurczaka lub skrzydełka* 2 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku* 10-15 dag grzybów kurek* 3 ziemniaki* 1 jajko* 3 czubate łyżki mąki pszennej* natka pietruszki* kostka bulionowa drobiowa* sól, pieprzSposób wykonaniaUmyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową
Mix smakuskładniki* 1 szklanka drobnego makaronu* 25 dag wędzonego fileta z kurczaka lub szynki drobiowej* 1 słoik marynowanego selera* 1 puszka kukurydzy konserwowej* 3-4 ogórki konserwowe* 4-5 łyżek majonezu* sól, pieprzSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wsypać do pojemnika przeznaczonego na sałatkę.Fileta pokroić w kostkę, selera i kukurydzę osączyć z zalewy, a ogórki pokroić
Mix smakuskładniki* ugotowane mięso z kurczaka pozostałe z rosołu (ilość taka jak z dwóch udek)* 2 jajka* 1 bułka* 4 łyżki kaszy manny* 1/2 - 1 ostra papryczka* 2 młode cebulki ze szczypiorem ewentualnie sam szczypior* 1 łyżka sosu teriyaki* 1 łyżka sosu sojowego* 2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri* 1/2 łyżeczki mielonego kminku* 1/4 łyżeczki mielonego imbiru* sól, pieprz* bułka tartaSposób
Mix smakuskładniki * 1 filet z kurczaka* 1 młoda cukinia* 2 średnie białe lub żółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski
Mix smakuDruga odsłona zupy brokułowej. Jest delikatna w smaku. Idealna na lekki lunch.Ze składników poniżej wyszło mi tak ok. 1,5 litra zupy.1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego. najlepiej domowego ale dobra kostka rosołowa też jest ok1 duży brokuł3 serki topione (trójkąciki) śmietankowesól I pieprz do smakuBrokuł rozdzielamy na różyczki a grubą łodygę kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem
Kulinarna rozmowabowla little drizzle of green pesto (pesto )cooked pasta of your choiceNa 6 porcji potrzebne będą:1 łyżka oliwy z oliwek1 cebula- posiekana4 puszki pomidorów1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka brązowego cukruserek mascarpone - po 1 łyżce na każdą miseczkęodrobina zielonego pesto (pesto )ugotowany makaronIn the large pan sweat onion on the olive
Kulinarna rozmowapysznego śniadania...a za nim drugiego śniadania, obiadu, kolacji...mmm... już nie mogę doczekać się tych wspaniałości! (Właśnie "przegryza się" moje ciasto na kokosowo-czekoladowe pancakesy, a w lodówce kurczak pławi się w marynacie...)Nie wiem, jak Wy ale ja cieszę się jak dziecko, kiedy wiem, że coś jest jednocześnie przepyszne, zdrowe i gotowe w zaledwie chwilę. Od kiedy
Gotowanie to kochanieprzepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już cukru- sos żurawinowy jest już bardzo słodki sam w sobie. Na pewno świetnie też sprawdzi
Gotowanie to kochanieIdealna, rozgrzewająca zupa do picia, ale można też dodać ryż, makaron lub grzanki. Składniki:-porcja rosołowa z kurczaka-susz warzywny-bazylia-puszka pomidorów bez skórek-sól, pieprz, cukier Do garnka z wodą ( ok. 2,5 l ) wkładamy porcję rosołową.Dodajemy susz warzywny, sól, pieprz i gałązkę bazylii.Gotujemy rosół. Odcedzamy. Do rosołu dodajemy
Maminek kulinarnydrożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5 szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem
Maminek kulinarnyprostokąciki, z których każdy smarujemy majonezem. Na placuszkach układamy rukolę, nakładamy mięso i zwijamy spinając końce wykałaczkami.Podane składniki są tylko przykładowe, mięso mielone można zastąpić kawałkami kurczaka lub krewetkami, rukolę zastąpić inną ulubioną sałatą, majonez dowolnym sosem, np. imbirowym, przyprawę do tacos zamienić na przyprawę do grilla, dodać ogórka, pomidora itp.Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Smacznego
chwile dla mniedwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada (empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami). Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne do tej której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau0
Smaki Brazyliioddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje patrzy
Smaki Brazyliiprzygotowaniu, mięso jest delikatne, kruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka- mięso z 2 udek bez skóry- 10 dag startego żółtego sera- 2 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki majonezu- 3 jajka- 1 cebula- 2 kolory papryki
mojewypiekiinietylkokaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie. Co mnie w niej zachwyca? Bogactwo smaku, szybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze – ona nigdy
mojewypiekiinietylko