kurczaka - 7456 przepisów (strona:387/498)

Udka miodowo-musztardowe 216

Miodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych. Składniki:8 udek z kurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie

Kuchnia domowa Ani
Kotlet de volaille 187

ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżka siekanej pietruszkisok z cytrynysól, pieprzPanierka:mąkabułka tartaroztrzepane jajko + odrobina mlekaSposób przygotowania:1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki.2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety.3. Na każdą porcję mięsa nałożyć wałeczek masła ziołowego, zwinąć i spiąć wykałaczkami.4. Panierować w mące, mleku wymieszanym z jajkiem i bułce tartej.5. Smażyć na dobrze

Kuchnia domowa Ani
Drobiowy Strogonow 300

Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry

Kuchnia domowa Ani
Udka pieczone w marynacie jogurtowej 181

minimum 1 godzinę.3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił.4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów.Smacznego!!!Źródło: Lepszy smak

Kuchnia domowa Ani
Udka w sosie marchewkowo-porowym 146

Składniki:4 nieduże udka2 marchewki1 porprzyprawa do kurczakawodamąkaśmietanaolej sól, pieprzziele angielskieliść laurowy siekana natka seleraSposób wykonania:1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki

Kuchnia domowa Ani
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 270

taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś z powodu braku w lodówce selera

Smaczne Zdrowe
Grillowane podudzia z boczkiem 157

sposób podudzia zachwycą waszych gości. A prosty i szybki sposób ich przygotowania sprawia, że będą one gościć często na waszych rusztach i stołach. Składniki: 8-12 podudzi z kurczaka około 250 gram boczku w paskach (najlepiej wędzonego) 1 łyżka oliwy 1 łyżka kminku mielonego 2 łyżeczki chili w proszku 2 łyżeczki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Do przygotowania

naRuszcie
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 214

cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)1 łyżki sosu rybnego1/2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki solido podania:makaron soba  lub inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior

Stare Gary
Jak przygotować ciasto na pierogi? 264

zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują wybornie! Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku

Moja smaczna kuchnia
Halibut grillowany 177

się spodobało grillowanie w nowej wersji elektrycznego grilla domowego, że tylko produkty zmieniam. Kurczak był już kilka razy, a że dziś piątek to zrobiłam rybkę.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Grecka zupa cytrynowa 193

Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce

Stare Gary
Zupa czosnkowa IV 171

pokrojone ząbki czosnku, kontynuować smażenie na niewielkim ogniu przez 2 minuty. Cebula i czosnek nie może zbrązowieć. Posypać cebulę i czosnek mąką, wymieszać i wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut .W małej patelni, rozgrzać  1 łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku

Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 147

grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu. Przepis ze strony

Stare Gary
Białe gazpacho 138

Inspiracją był przepis ze strony Eating Wellskładniki (4 porcje)300 g  ogórków 400 g  zielonych winogron1 kromka białego chleba, skórka odcięta2 szklanki bulionu z kurczaka 1  melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków  migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3  ząbki czosnku2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego

Stare Gary
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 164

przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii, zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego wina.Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna

Kraina Miodem Płynąca