Knedle ziemniaczane z mięsem Składniki na ciasto: ok. 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, sól. Składniki na farsz: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej), mąka ziemniaczana, czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem(...)sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać. UWAGA: Może być surowe mięsko, ale wtedy dusimy je razem z „duszonką”. Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę, wyjąć 1/4 ziemniaków i puste miejsce wypełnić tą ilością mąki ziemniaczanej. Dodać wyjęte ziemniaki i zagnieść elastyczne ciasto. Formować kulki, rozpłaszczać, nakładać farsz i "zamykać" formując
Tradycyjna kuchnia inaczejwarzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię. Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła mi babcia, każdy kilogram mięsa powinniśmy
Taste Of My DayMamy sezon na grzyby i dlatego przygotowałam pyszny sos z kurczakiem i kurkami. Bardzo szybki do zrobienia i świetny dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu lub makaronu. Można posypać sos koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli skorzystacie z przepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste
O kuchni z uczuciemochotę na pieczone mięso? Dzisiaj przepis na złocistego, soczystego i aromatycznego kurczaka pieczonego w folii :) Takie danie świetnie smakuje podane z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Warto dodać, że sos po upieczeniu jest rewelacyjny w smaku! Wystarczy go ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi) wagowo około
Ugotowaćmasła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Por oczyściłam i pokroiłam w krążki. Łodygi selera pokroiłam w plasterki
Kuchnia u KrysiSkładniki: ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1 sztuka, panierka do kurczaka Prymat 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, bułka tarta 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki obrane młode warzywa: marchew, kapusta, kalafior, ziemniaki, czosnek - wszystko włożyć do parowara - dodałam też połowę(...)można do smaku posolić na talerzu drugą połowę piersi rozbić delikatnie tłuczkiem przez woreczek jajko roztrzepać widelcem i włożyć pierś na 10 minut pierś z jajka obsypać panierką do kurczaka i na gorącym oleju smażyć na złocisto tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie
W Mojej Kuchni Lubięprzygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki . Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku
Ugotowaćdodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka 1 łodyga rabarbaru 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść świeżych ziół: oregano i bazylii 400 gram młodych ziemniaków łyżeczka posiekanego koperku Duszone warzywa: 5-6 zielonych szparagów 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku 1 łyżka masła(...)oliwek szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Najlepiej jeśli wybierzemy najmniejsze ziemniaki, wtedy gotowanie potrwa krócej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem. Pierś kurczaka kroję w plastry, lekko rozbijam i doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Smażę na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony. Rabarbar obieram, kroję
Mango Papajagęstej śmietany, marchewka kawałek kurczaka, ...............................................................WYKONANIE ..................... .......................... Grzyby umyj, oczyść, osusz i pokrój dowolnie,a małe zostaw w calości. Wodę zagotuj w garnku,dodaj kurczaka i gotuj przez 30minut.Wrzuć pokrojone w plasterki warzywa . Obierz i pokrój ziemniaki .Gotuj. Następnie wrzuć do garnka grzyby. Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle na patelni,dorzuc do zupy.Wszystko razem gotuj
w mojej kuchniswoich ulubionych wytrawnych ryżowych zapiekanek – nie trzeba go wtedy smażyć czy gotować, dodajemy tak, jak jest – surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu i zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania. Mogłoby się wydawać, że skoro ryż z kalafiora jest
Karo in the Kitchenumyte i podzielone na różyczki brokuły (można także użyć mrożonych). Na brokułach ułożyć kurczaka. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi kurczaka. Piec około godziny w temperaturze 180st. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 655,3 kcal Tłuszcz:26,9g Białko: 36,7g Węglowodany:14g Smacznego
Zielona KuchniaPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie
Zasmakuj Kuchnilekko oliwą, lub kładziemy kawałeczki masła. Można podlać nieco wodą. Pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Smaczna alternatywa dla codziennego kurczaka – gotowe. Smacznego Tak przygotowany drób podałem z pieczonymi ziemniakami – tu jednak pełna dowolność
MarcinChefWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: Udko z kurczaka, 2 większe marchewki, pietruszka, kawałek selera, 7 większych ziemniaków, 500 g przecieru z ogórków, duża garść posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą (około 1,5 l), gotuję 20 minut. Dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę
JejKuchniaCAJUN: Mieszanka z południa USA. Nadaje wspaniały aromat m.in. kurczakowi, rybom, wołowinie i wieprzowinie. Świetna też do pieczenia ziemniaków. Zmiel: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu, 2 łyżki pieprzu Cayenne, łyżkę granulowanego czosnku, łyżeczkę ziaren gorczycy, po 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu oraz łyżkę tymianku. CHERMOULA: Ostra marokańs ka pasta, doskonała do warzyw
JejKuchniatknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej) 100 ml śmietanki słodkiej 12 lub 18% liść laurowy, dwa ziela
Mama z miastawyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie oraz ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale nie mamy tak wielu okazji do skorzystania z przepisów drugiej strony. Pochłonięci hasłem danego tygodnia oraz realizacją potrzeb kulinarnych rodzinki, rzadko wracamy
zadanie-gotowanieSkładniki: ćwiartka z kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 0,5 selera 4 ziemniaki cebula 10 ogórków kiszonych 2 łyżki masła sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie 3 listki laurowe sok z kiszonych ogórków do smaku 20 dag śmietany 18% natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy. marchewki, pietruszki i seler obieramy
Qchnia po prostuzbrązowienia. Na koniec dodać estragon i zamieszać. Następnie na patelnię wrzucić marchewki i dokładnie obtoczyć je w maśle. Na talerzu wyłożyć sałatę, a na niej kurczaka. Obok ułożyć marchewki. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami
Bulliocytryny, cukier, sól, pieprz i olej. Mieszamy i… gotowe :) Polecam również inne dania z dynią w roli głównej: Pyszna irlandzka zupa-krem z dyni z ziemniakami i cebulką, doprawiona odrobiną curry Delikatny gulasz z kurczaka z dynią i papryką
Trzeci talerzjest naprawdę bardzo lekki... dlatego właśnie wiosenny :-) no i obowiązkowo z młodej kapusty :-) Smacznego... SKŁADNIKI 1/4 główki młodej kapusty ok. 250 g fileta z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 2 cebulki ze szczypiorem koperek 2 listki laurowe 2 - 3 ziela angielskie sól, pieprz, vegeta ok. 2 l wody Fileta kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy
Czary - gary w kuchniustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego 200 g śmietany
VioletoweKucharzeniejednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy na pyszną zupę buraczaną 35 min ok. 3,5 l składniki: 4-5 skrzydełek kurczaka 3-4 marchewki 5 średnich buraków 3 średnie ziemniaki ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz pietruszka seler por wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 l wody i wrzucamy skrzydełka. Gotujemy
Ania i Marcin gotujązbrązowienia. Na koniec dodać estragon i zamieszać. Następnie na patelnię wrzucić marchewki i dokładnie obtoczyć je w maśle. Na talerzu wyłożyć sałatę, a na niej kurczaka. Obok ułożyć marchewki. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami
Bulliokoniec serwuję coś słodkiego, póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!) Miłego dnia. Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem
More food, love and dreamsSkładniki: 2 bataty, czyli słodkie ziemniaki cebula biała mleko, ok 50 ml pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić
Karczma Honoriettyprezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie
Smaki EwyProsta , smaczna , idealna na przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa
R'n'G Kitchenwarzyw miksuję, a resztę rozdrabniam widelcem. Przyzwyczajam go do stałych pokarmów i dobrze mu idzie. Nie gotuję też mięsa osobno, tylko wszystko razem. Składniki: 1 ziemniak 1/2 marchewki 1 plaster pora kawałek piersi z kurczaka kawałek pietruszki / selera 2-3 różyczki brokułu kasza manna 1 łyżeczka masła woda Sposób wykonania: 1. Warzywa myjemy, obieramy. Kroimy dowolnie. Wszystkie warzywa poza brokułem
Kuchnia domowa Aniteż to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury lub krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach lub pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami
pieprzny smaczekszybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso i kaszę, dodajemy starty imbir oraz dla chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy
Taste Of My DayGrillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu
Smaki Edytymasło, wrzucam ugotowaną marchew, dodaję miód i chwilę podsmażam. Groszek odcedzam i dodaję do marchewki. Wymieszam i dodatek gotowy. Moja propozycja podania, to ; marchew glazurowana, ziemniaki z wody z koperkiem i kotlet z piesi kurczaka:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenmożecie zrobić takie roladki w sobotę i w niedziele tylko je podgrzać. Nie tracą smaku. Są mięciutkie i pyszne :) Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc. Składniki: Podwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek
Smakowy Rajjednym źródle energii (aspekt oszczędności) jest łatwe, szybkie i pyszne. Nie będę podawała proporcji, gdyż danie robiłam na tzw. oko. Tak więc miałam kawałki kurczaka (skrzydełka, nóżki, udka) które wcześniej zamarynowłam w przyprawach. Ziemniak obrałam i pokroiła w ćwiartki. Można też dodać pieczarki. Wszystko wrzuciłam do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknęłam i zrobiłam kilka dziurek. Piekłam około godziny
Jadło i czytadłododatek bardzo smakowała mojej mamie. :) Sposób przygotowania: 250g świeżego lub mrożonego brokułu 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera korzeniowego 1/2 laski selera naciowego 2 średnie ziemniaki pieprz susz warzywny warzywko bez soli skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Jeśli brokuł jest świeży dzielimy go na różyczki, myjemy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i myjemy. Wszystko wrzucamy
Truskawkowa Fiestastopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy przeciąć, odsłonić mięso i podpiec kilka minut, aby wierzch się przyrumienił. Gotowego kurczaka kroimy na plastry. Podajemy z dowolnymi surówkami i ziemniakami. Moje posty
Słodka StronaSMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową
Gospodyni Miejska