Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, to właśnie mam dla Was taki przepis. Bardzo szybko i smacznie przygotowane piersi z kurczaka pod pomidorową pierzynką, a całość polana kremem balsamicznym. Mięso można podać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do obiadu podałam surówkę z marchewki i rzodkwi Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. Polecam! Składniki
O kuchni z uczuciemkalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek sól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie: Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem
Smaki Edytysól, pieprz ok 300 ml śmietany 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku (ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie: Warzywa obieramy I kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy rosół I dodajemy brokuły. Gotujemy pod przykryciem
Smaki EdytySkładniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - 2 pomidory suszone (ok. 40g), - 2 plastry pomidora (ok. 40g), - ¼ papryki (ok. 50g), - 2 liście sałaty (ok. 10g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól, pieprz(...)cytryny. Sposób przygotowania 1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzygotowaniu. Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem. Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem. Polecam! 1,5-1,8 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) tymianek papryka słodka sól i pieprz Dodatkowo: około 400g sosu czosnkowego Ponadto: masło do wysmarowania formy Kurczaka
Di gotujejabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka 1 trawa cytrynowa ( lub sok z połówki cytryny) 2 łyżki natki
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi(...)PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania. Jednak zajmuje trochę czasu i oczekiwania. Podawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny. Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku
O kuchni z uczuciemsokiem z cytryny, do smaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus. Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku
Moja smaczna kuchniasobie to mięso na obiad? No właśnie… Zobaczcie, jak w prosty sposób naszykować piersi z kurczaka tak, żeby zostały zawsze soczyste. Takiego kurczaka upieczonego ‘w punkt’ ciężko zrobić, jeśli jednocześnie szykujemy do obiadu jeszcze sałatkę, sos, ziemniaki, dodatki… Zwiększamy płomień pod patelnią, szybciej, szybciej… I przy jedzeniu mięso okazuje się suche i przesmażone. Sposób w który radzę sobie
Karo in the Kitchenwykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy obrane, umyte
Truskawkowa Fiestabardzo "ciapciowate" do dajemy 1 i 1/2 ) sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku Na Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1 mała zeszklona na oleju cebulka sól , pieprz do smaku 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem. 2. Wbijamy
Gotowanie...to proste !Młode ziemniaczki z piekarnika- smakują tak dobrze, jak ziemniaki pieczone w ognisku ;) Często robię takie ziemniaczki, gdy na obiad mam coś z piekarnika- typu kurczak, żeberka czy pieczeń. Wtedy godzinę przed końcem pieczenia mięsa przygotowuję takie ziemniaczki i pieką się razem z mięsem. Składniki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych), 3 łyżki oleju, sól. Przygotowanie: Ziemniaczki im mniejsze
Aga w kuchnipierś z kurczaka 250 g filetu z indyka (lub z kurczaka jeśli ktoś woli, ale indyk jest lepszy) 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) lub świeżej, najlepiej polędwicy. Ze względów kosztowych kupujemy mrożonki, bo są trochę tańsze 250 g mrożonych krewetek Duża cytryna lub dwie średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza(...)Całość łatwo podgrzać i zjeść ze smakiem na lancz. Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Wtorek – Pieczona pierś kurczaka z ryżem a la pilaf Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze
Niedzielny kucharzsię zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. W trakcie gotowania obrać
Kulinarny karnet Christophera