coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek(...)skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona , nie musi być ugotowana . Przekładamy warzywa do miski , gorące posypujemy pomidorami suszonymi , oraz posiekanymi drobniutko oliwkami , solimy do smaku , mieszamy . Na koniec dodajemy porwaną ręką bazylię , razem z gałązkami , rozmaryn , oregano i wyciśnięty czosnek , powtórnie mieszamy . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyDługie szpilki do szaszłyków Grill z opałem Na kilka godzin przed planowanym grillowaniem, (co najmniej 4 – 5) marynujemy mięso z kurczaka, by nabrało ładnego aromatu przypraw, czyli filety z kurczaka kroimy w kawałki, a następnie suche składniki zalewy wraz z czosnkiem zalewamy olejem, mieszamy, po czym wylewamy na mięso. Całość dokładanie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Robienie szaszłyków(...)Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy. Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy zabrać się za nabijanie wszystkiego po kolei na patyczki i tak, aż zabraknie składników :) A jeśli zostanie Wam warzyw, możecie zrobić kilka sztuk wegetariańskich, a jeśli mięsa i kiełbaski to dla mięsożerców :) Gotowe szaszłyki układamy na grill lub pieczemy w piekarniku. A jeśli do grilla zostało jeszcze trochę czasu
Smakowy Rajkilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam: - 40 dag kości wołowych - 2 duże uda z kurczaka - 2 marchewki - ćwierć selera korzeniowego - pietruszka - cebula (w łupinie) - pora (białą część) - łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach - 3 ziarna ziela angielskiego - liść laurowy - 2 kostki rosołowe - przyprawa uniwersalna - pieprz -sól(...)pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy, zostawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Marchewkę zostawiamy i tniemy w plasterki, resztę wyrzucamy. Dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz, kostki rosołowe i zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy
W poszukiwaniu inspiracjiSzpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :) Składniki: 1,5 litra bulionu z włoszczyzny 500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 2 ząbki czosnku pół szklanki mleczka kokosowego garść prażonych płatków migdałowych sól, pieprz Do gotującego się bulionu wrzucamy(...)złoty kolor. Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem. szpinakowa z mleczkiem kokosowym i prażonymi migdałami
Bon Appetit MałgorzatyJak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że
Smaki Edytyćwiartki cytryny - 1 cebula - ząbek czosnku - łyżka oleju - ostra papryka (wedle upodobań) - 2 szklanki bulionu - szklanka wody - sól, pieprz - 150 g kaszy kukurydzianej (do podania) Przygotowanie : 1) Oryginalnie kurczaka marynuje się w soku z cytryny i przyprawach. Ten krok pomijamy i przechodzimy do następnego. 2) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w średniej wielkości kawałki i wrzucamy(...)reszty. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut (aż okra będzie miękka). 4) Pod koniec gotowania gulaszu, przygotowujemy kaszę kukurydzianą na bulionie. 5) Wykładamy warzywa z gulaszu, uprzednio je odsączając. Możemy polać 2-3 łyżkami sosu
Roślinożerni urlopowiczeProste do wykonania, pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą. Składniki: 6 pałek z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka oregano pieprz sól ----------------------------------- 5 większych marchewek (około 600 g) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 płaskiej łyżeczki soli ----------------------------------- 2 średnie(...)słodką, paprykę ostrą i oregano. Pałki równomiernie posypujemy mieszanką przypraw. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do miski. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, sól i całość bardzo dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy na plastry
Smak mojego domuPomysł na obiad kiedy tęsknimy na grillem a nie mamy możliwości zrobić go w tradycyjny sposób:). Szaszłyki: 500g filetów z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, cebula granulowana 4 łyżki oleju Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe 1 cebula 4 papryczki konserwowe Sos do sałatki: 2 łyżki soku(...)oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy szaszłyki
Szefowa kuchnikaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia(...)minut. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy kolejnych kilka minut. Warzywa przekładamy do mięsa (powinno być już prawie miękkie). Gulasz dusimy do miękkości mięsa, pod koniec doprawiamy mocniej do smaku, na końcu dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika
Smak mojej kuchnimnie pół na pół zwykły i razowy) 2-3 ząbki czosnku przyprawa gyros-kebab, sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo można podać do dekoracji kiełki rzodkiewki WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i posypać bardzo mocno przyprawą gyros-kebab. Wymieszać, przykryć przejrzystą folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum(...)nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, po czym wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i przelać do warzyw i sałaty. Dodać również mięso z makaronem i całość delikatnie wymieszać. W razie potrzeby przyprawić. Podawać od razu. Uwagi: Moją sałatkę podawałam udekorowaną kiełkami rzodkiewki. Można podać również kiełki
Passions hobbies lifeSkładniki: ćwiartka z kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 0,5 selera 4 ziemniaki cebula 10 ogórków kiszonych 2 łyżki masła sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie 3 listki laurowe sok z kiszonych ogórków do smaku 20 dag śmietany 18% natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy. marchewki, pietruszki i seler obieramy(...)Dodajemy całą cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól i listki laurowe. Ogórki kiszone ścieramy na dużych oczkach tarki (ze skórką), a następnie podduszamy je na patelni z dodatkiem masła. Gdy warzywa w garnku będą już miękkie dodajemy dodajemy podduszone ogórki. Wlewamy sok z kiszonych ogórków i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej
Qchnia po prostuposiłku... a aromat! Polecam Wam przygotować bakłażany w ten sposób i jestem pewna, że zrobicie to nie jeden raz :-) SKŁADNIKI 2 bakłażany (raczej mniejsze) ok. 300 g fileta z kurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam(...)wzdłuż na połówki, wybieramy miąższ z ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną
Czary - gary w kuchnibyła zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną. Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu. Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszka 20 dag mrożonej brukselki ½ pora Kilka różyczek kalafiora Garść fasolki szparagowej zielonej ½ szklanki słodkiej śmietanki(...)wkładamy do garnka , dodajemy mrożoną brukselkę oraz pozostałe jarzyny, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy. Smacznego
Wanilia i KardamonPrze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni(...)danym kraju, a po niej najczęściej można było spróbować tradycyjnych słodyczy. Będę nieskromna, ale wszystkim najbardziej smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami z innych krajów (i jak na pierwszy
breakfast of dreams