pozostał? Mam dla Was 2 proste i szybkie propozycje: 1. babeczki jajeczne z wędliną i warzywami 2. sałatkę makaronową z pieczonym mięsem 1. Babeczki jajeczne z wędliną i warzywami, 6 szt. * jajka- 4 szt. * ogórek kiszony Krakus- 1 duży * papryka czerwona i żółta- po 1/3 kawałka papryki * pieczarki- 4 szt. * wędlina- 4 spore plasterki * szczypior- 1/2 pęczka * twardy(...)piekarnika na 180 stopni i piec około 18-20 minut. Smacznego! 2. Sałatka makaronowa z pieczonym mięsem, 3-4 porcje: * makaron Kokardki Lubella- 300 g * pieczone mięso, np. kurczak * zielone winogrona bezpestkowe- spora garść * suszone pomidory w zalewie- 5-6 szt. * orzechy włoskie- 3-4 szt. * musztarda francuska- 2 łyżki * tłuszcz powstały z pieczenia mięsa lub oliwa z oliwek
Kraina Miodem PłynącaTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 800 g pałek z kurczaka (około 10 szt.) 2 łyżeczki suszonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa sól około 1 szklanki mąki pszennej do panierki 1 jajko olej do smażenia Sposób wykonania: Umyte mięso obtaczamy we wszystkich przyprawach i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jajko roztrzepujemy z niewielką ilością(...)mięsa. Tak przygotowane kawałki wkładamy do frytownicy z rozgrzanym olejem (około 180°C) i smażymy przez 20 minut. Mięso podczas smażenia powinno być całe zanurzone. Podajemy ze świeżymi warzywami
Qchnia po prostupasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek(...)błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości mięsa, doprawiamy, wrzucamy warzywa z patelni
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 300 g piersi z kurczaka 150 g świerzego szpinaku sól, pieprz do smaku 100 g twarogu typu włoskiego 1 ząbek czosnku kilka kropel oliwy(...)należy mięsa niczym podlewać ponieważ patelnia tytanowa firmy Woll idealnie rozkłada ciepło, oraz wytwarzają się naturalne soki. Piersi przekładamy na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z gotowanymi warzywami. Smacznego. ZALETY TEJ PATELNI SĄ DUŻE : nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, indukcji również stabilny materiał mimo, iż patelnia nie jest bardzo ciężka, bardzo wygodna w użyciu specjalna powierzchnia zapobiegająca
Kulinarne Fantazje Marioliwędzonym łososiem Jeszcze go nie jadłam Ale! "na mieście" mówią, że to bomba wśród kremów szparagowych! 5. I jeszcze jedna zupka.. Jak szparagi to warzywa jak warzywa to? Oczywiście Jadłonomia ! - i jej kuchnia roślinna. Krem szparagowy z kokosowym bekonem tak tak z bekonem..wejdźcie koniecznie zobaczyć jaki Jadłonomia przygotowała Bekon 6. Pyszna Krucha tarta(...)widzieliście już najnowszą książkę Marty? 9 . Ponownie MadamEdith, tym razem z sałatką bardzo wiosenną znajdziecie w niej cały Maj :) 10. Szybka, zdrowa i bajecznie pyszna zapiekanka z kurczakiem, zielonymi szparagami i oczywiście czosnkiem ! od Anny CzosnekWPomidorach Wszystkie zdjęcia pochodzą bezpośrednio z blogów wspomnianych wyżej autorów. Przepisów na szparagi jest cały milion,,,szukajcie a znajdziecie swoje
Wylizany RondelCIASTO: `~~~~~~ 2 szkl.mąki 1/2 szkl.gorącej wody 1/3 szkl.oliwy sól KEBAB: ~~~~~~~~~~~~ 2 piersi z kurczaka 2-3 ogórki konserwowe 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku przyprawa do kebabu majonez-kilka łyżek i keczupu(ja dałam śmietanę zamiast majonezu) oliwa z oliwek `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zrobić ciasto-mąkę przesiać do miski,zrobić(...)sucho,ułożyć na talerzu przykryć folią aluminiową ,aby zmiękły. Kebab-mięso pokroić w paseczki,dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,przyprawę do kebaba,Usmażyć mięsko na oliwie,Przygotować warzywa do sałatki:ogórki,paprykę,cebulę,pomidory umyć i pokroić na kawałki. wymieszać.Kapustę pekińską poszatkować i dodać do sałatki,dodać majonez i keczup(ja dodałam sos cygański dla zaostrzenia smaku)Warzywa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizawiera też gluten. Makaron ryżowy brązowy ma podobną wartość odżywczą jak pełnoziarnisty, al jego białko nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów (w odróżnieniu od sojowego), dlatego warto go łączyć z warzywami strączkowymi, rybami lub mięsem. SEMOLINA To mąka o bursztynowym kolorze z bardzo wartościowego ziarna pszenicy durum (zawiera najwięcej białka). W połączeniu z wodą tworzy słynną włoską pastę. Jeżeli(...)barwnikom. Takie kluski sprawdzają się zaraz po treningu, bo to szybka porcja węglowodanów. Żeby zadbać o ich optymalną proporcję do białek (4:1), przyrządź go z kawałkiem piersi z kurczaka. Sięgnij do moich przepisów z poniższych kategorii: http://claudittemisscooking.blogspot.com/search/label/Makarony?updated-max=2015-08-28T12:30:00%2B02:00&max-results=20&start=9&by-date=false http://claudittemisscooking.blogspot.com/search/label/MALMA http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/08/paczka-niespodzianka-od-tan-viet.html
ClauditteMissCookingminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka suchego ryżu 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 sztuki cebule 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mieszanka groszku, kukurydzy i marchewki w słoiczku Sól, pieprz, papryka słodka, odrobina pieprzu cayenne do smaku ulubiony ser u mnie(...)cebulą smażyć na oleju po czym przełożyć do ryżu. Gdy woda już prawie cała zostanie wchłonięta przez ryż, wodę z mieszanki warzywnej połączyć z koncentratem i wraz z warzywami dodać do ryżu z mięsem. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać starkowanym ulubionym serem i zapiec w piekarniku w 180stopniach do rozpuszczenia sera
W garach u GosiSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, pierś z kurczaka 1 sztuka/pojedyńcza, papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, pieczarki 10 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser żółty 15 dag/holenderski, ser żółty 15 dag/kozi, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki(...)skóry i podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac do 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 35 minut, następnie na termoobiegu
W Mojej Kuchni Lubięskóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20minut Składniki: 2 udka z kurczaka bez kości i skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry(...)piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym
Kuchnia PROzdrowotnakapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu(...)musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku. W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy ze smażonym kurczakiem i frytkami
Smakowity Blog Kulinarnybardzo. Wręcz za nią przepadam. Choć zdaję sobie sprawę, że jest to warzywo kontrowersyjne , z serii - pokochaj lub znienawidź. Nie ma drogi pośredniej. Czy to przez specyficzny zapach, czy może charakterystyczny smak, a może nietypowy wygląd...? Nie mam pojęcia. Tak czy inaczej - ja uważam, że jest pyszna. Smakuje mi bardziej niż kapusta, w dodatku wygląda naprawdę uroczo - maleńkie, zieloniutkie główki(...)tortem. Jednak kiedy zauważyłam brukselkę na półce od razy pomyślałam o tym, jaka jestem głodna. Niewiele myśląc, wrzuciłam opakowanie do koszyka, po czym sięgnęłam również po pierś z kurczaka - wydawało mi się, że to może być całkiem zgrany duet. Gdy wróciłam do domu i zaczęłam szperać w internecie okazało się, że na blogach wcale nie ma aż tak wielu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzeze mnie zmieniony) pochodzi z recenzowanej przeze mnie wcześniej na blogu książki "Łatwe makarony" . Zapraszam na trochę słońca. Źródło: Łatwe makarony, Warszawa 2012, 96 s. Składniki: pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki(...)chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. 5. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z mięsem
Pasja SmakuHiszpania to nie tylko pealla. Cały Półwysep Iberyjski jest przesiąknięty kuchnią kontynentu europejskiego, a także znacznymi wpływami kuchni arabskiej jak i szeroko pojętej śródziemnomorskiej, więc znajdziemy
zobacz ich smakroku proponowałabym jednak bulion warzywny, na który przepis także postaram się zamieścić. A zatem na specjalną prośbę mojej dobrej znajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem (bez soli(...)żeby rosół miał piękny aromat i kolor. Dodaję ją do rosołu pod koniec gotowania, razem z obraną włoszczyzną. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć zarówno mięso, jak i warzywa. Można też rosół przecedzić, żeby pozbyć się ewentualnych "farfocli" jak to się mówi w okolicach Łodzi. Na sam koniec można dorzucić zioła, w tym sławny lubczyk, który bardzo wzbogaca smak
Przepysznik - BLW i nie tylkomangan. Kiełki brokułu zawierają również koenzym Q10 i luteinę, a także cenny sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W kiełkach znajduje się 20 razy więcej sulforafanu niż w warzywie. kiełki fasoli Mung - charakteryzują się się specyficznym, lekko gorzkawym posmakiem. Zawierają witaminy A, C, K i z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6) oraz biotynę, miedź mangan(...)serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenymangan. Kiełki brokułu zawierają również koenzym Q10 i luteinę, a także cenny sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W kiełkach znajduje się 20 razy więcej sulforafanu niż w warzywie. kiełki fasoli Mung - charakteryzują się się specyficznym, lekko gorzkawym posmakiem. Zawierają witaminy A, C, K i z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6) oraz biotynę, miedź mangan(...)serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenytadaaam - wyszła sałatka z kaszą bulgur, zielonym groszkiem, pomidorami i ogórkami, pachnąca ziołami. Jest świetna jako samodzielne danie, ale można ją podać również jako dodatek np. do pieczonego kurczaka. A Was co ostatnio zainspirowało?;) Składniki: 100g kaszy bulgur 1 duży mięsisty pomidor 2 gruntowe ogórki 1 nieduża czerwona cebula pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony) 2-3 łyżki gotowanej(...)już prawie miękka) dodać groszek. Po ugotowaniu kaszę z groszkiem odcedzić (jeśli została jeszcze woda), dodać cieciorkę i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Póki kasza się gotuje, przygotować warzywa. Pomidor umyć, pokroić w dużą kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pietruszkę, szczypiorek, miętę i koperek posiekać. Warzywa i zioła wymieszać. Składniki dressingu wymieszać. Kaszę
Obiad gotowyziemniaków gotowanych mąka ziemniaczana w takiej ilości by powstało ścisłe ciasto( ilość różna zależna od rodzaju użytych ziemniaków, u mnie 3 łyżki) sól Składniki na farsz: filet z piersi kurczaka 1 cebula ok. 5 dag żółtego sera pieprz, sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut(...)farsz, posypać wiórkami sera żółtego i sklejać brzegi formując kotlety Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano Podawać z sezonowymi warzywami. Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł i wykonanie :) Mięso można zastąpić np. pieczarkami. I ja zrobiłam kotlety z takim właśnie farszem. Użyłam ok. 1/2 kg pieczarek które przesmażyłam
Proste Potrawypasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek(...)błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości mięsa, doprawiamy, wrzucamy warzywa z patelni
Zasmakuj Kuchnipapryka ¹⁄₂ papryczki chili PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przesypujemy na duży talerz. Czosnek ścieramy na tarce, cukinię kroimy w cienkie półplastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy(...)zrobi się szklista. Nie rumienimy. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy 1 minutę, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę oraz cukinię i mieszając podgrzewamy przez około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Zgarniamy warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany
cool and mintymoim stole bardzo często. Ps. Potrawka z kurczaka, może w nieco inne wersji, to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pewnie nie tylko moje J SKŁADNIKI: 1-2 udka z kurczaka dobrej jakości, najlepiej ekologiczny 3 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki(...)odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa zmiękną ( uważać
Calzonella.comtrzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie na filmie :) Poziom(...)imbiru · 3 ostre papryczki ( u mnie taotao) · 4 ząbki czosnku ü Warzywa i dodatki: · puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych
Bazując na smakuRoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKU