lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień. Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio) 4 ogórki kiszone 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano
Czerwień i błękitgąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona(...)cukier Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy seler, następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmnijeszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy. insertCookd("2f9979b446458e26fbc5bbd847880936
Kulinarne przygody Gatitycukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć(...)przyspiesza metabolizm - zatem same plusy :) II ŚNIADANIE Polecam owoce. Jabłko jest moim faworytem. OBIAD Najlepiej ok. godz. 14-15. Musi być to pełnowartościowy posiłek. Ważne aby były w nim warzywa. PODWIECZOREK Może to być jakiś owoc, lub coś w tym stylu, ważne aby nie przekraczał 100kcal. KOLACJA Najlepiej do godz. 18. (lub opcja bardziej realna ok. 2 godzin przed snem
All My Fit LifeSok pomidorowy jest nieocenionym produktem w kuchni. Można wykorzystać go do przyrządzenia wielu potraw lub też wypić wprost ze szklaneczki. Od pewnego czasu gotuję podwójne obiadki
Gotuj Sam!Na blogu jest już przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta świętami,przygotowania przygotowaniami... ale dzieci też upominają się o coś dobrego tylko dla nich. Przygotowałam więc pizzę. Pyszną, z serowym rantem. podałam ją na wspaniałej
Z Majeczką w kuchniZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA D zisiaj robilam ja poraz pierwszy :) Przepis znalazlam w ksiazce kucharskiej, ale go lekko zmodyfikowalam i musze przyznac, ze jest bardzo smaczna ....przynajmniej
PychaDaniaSezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki
Przysmaki Karolkismaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część 1 cebula 3 średniej wielkości ziemniaki(...)garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 500 g pieczarek duża gałązka świeżego lubczyku około 2,5 l wody 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy(...)Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż włoszczyzna zmięknie. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem. Podczas smażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę
Qchnia po prostuzawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ w trakcie długotrwałego gotowania łatwo się rozpadają na małe kawałeczki i później bardzo nieapetycznie zanieczyszczają nam rosół) , całe przyprawy, wlewam(...)brzegu garnka. Gotuję nadal bardzo powoli ok. 1,5 h. 3. W tym czasie przypalam (aż będzie miała czarne plamki) z każdej strony cebulę pokrojoną na połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół
Kuchnia PrezydentowejŚwieży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 szklanki wrzącej wody + na dolewki 3 ziela(...)ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie się wprawdzie troszkę za mocno rozgotowały, bo zagapiłam
Kuchenne zapiski Edytyrazem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam, że efekt jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas(...)marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy
Kuchnia po mojemupodjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/(...)głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!