minut. Przygotowałam go w nieco lżejszej wersji, a i tak wyszedł niesamowicie pyszny 😁 Danie te, choć niezamierzenie jest wegetariańskie, ale równie dobrze można do niego dodać kawałki piersi kurczaka czy indyka lub, aby nadal zachować roślinny klimat pokrojone tofu. Wszystko idealnie ze sobą współgra, a sos jogurtowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zatem pozostaje mi już tylko zachęcić Was do samodzielnego(...)olej. Podsmażaj przez ok. 10 minut posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj liście szpinaku i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut. W międzyczasie zamieszaj warzywami dwukrotnie. Po tym czasie dodaj sól i pieprz. Wodę wymieszaj z jogurtem i mąką, tak aby nie było grudek. Taką miksturę wlej do warzyw i gotuj na pełnym ogniu
Zdrowie na języku :Pkapustą pak choi. Najpierw kupiłam, potem kombinowałam. Powstała taka oto zupa, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim... Zobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka . Składniki: 2 udka z kurczaka (tylko górne części) 2 kapusty pak choi 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 mała posiekana szalotka 1 posiekany ząbek czosnku Mała garść grzybów mung 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka(...)dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również sos sojowy dla aromatu. Mięso obrać ze skóry i kości, rozdrobnić w rękach i wrzucić do zupy
Czerwień i błękitmąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego 2 jajka nadzienie: 250 g filetu z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 papryczka chili 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego ponadto(...)patelni rozgrzać olej,wrzucić mięso i podsmażyć na rumiano. Paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w małą kostkę,papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane warzywa,doprawić curry i ewentualnie odrobiną soli,dusić kilka minut aż warzywa zmiękną. Odstawić do wystudzenia. Z ciasta odrywać nieduże porcje,rozciągnąć lekko na dłoni i nałożyć porcję nadzienia. Zlepić
Kolorowa kuchnia Elkidania wegetariańskie - wegańskie. Mięso też jem, ale jak gotuję dla siebie to staram się gotować bez mięsa. Jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do mojej propozycji kurczaka, będzie równie dobre a to za sprawą robionego od podstaw sosu słodko kwaśnego ;) Składniki na dwie porcje 3/4 szklanki ciecierzycy 5 pieczarek pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała garść(...)ósemki a paprykę w słupki, podsmażyć razem z kiełkami na patelni, podlać trochę wodą aby się nie spaliły. Składniki na sos rozrobić w miseczce. Ciecierzycę odcedzić, dodać do warzyw, dodać sos i gotować całość aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię i całość wymieszać
Delusional Trineszynką Jamon Prosta i szybka sałatka jest zdrowym, chrupiącym dodatkiem o wszechstronnych zastosowaniach. Najbliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej, choć skomponuje się zarówno z czerwonym mięsem, jak i z delikatnym kurczakiem czy indykiem. Na zieleninę składa się jedynie rukola, której charakterystyczna gorycz złagodzona jest nieco jedwabistą konsystencją dojrzałego melona. A do tego chrupiąca szynka długodojrzewająca uprażona jak bekon. Mniam. U mnie(...)dodaj sok z cytryny, ocet, oliwę i sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na bok, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Umytą cukinię pokrój wzdłuż obieraczką do warzyw (nie wykrawaj nasion, zacznij obierać kolejny bok gdy do nich dojdziesz), odrzucając pierwszy plaster, czyli skórkę. Melona przekrój na pół i wyjmij pestki. Następnie obierz skórkę i pokrój na półcentymetrowe plastry
Bazując na smakumarchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, maggi, suszona natka pietruszki(...)nakryć folią aluminiową. Naczynie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się
Nie tylko w kuchnipomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy. Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie jeśli jest to grahamka) 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (może być mniej(...)wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem
Kulinarne Inspiracjegarnka i mieszając podgrzewać aż zwiędnie lub się odmrozi. Odcisnąć, posiekać na desce. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z pokrojonym w kosteczkę serem. Nadzienie włożyć w kieszonkę kurczaka lub położyć na kawałku filetu i złożyć go na pół. Nadzienie posypać czerwoną papryką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce do pieczenia położyć papier do pieczenia, na wierzchu(...)dlatego docinać nadmiar ciasta. Ciasto posmarować rozbełtanym żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Podawać od razu ze świeżą sałatą z warzywami. Upieczone ciasto francuskie po jakimś czasie mięknie i robi się gumowate, więc tego tuż dania należy spożywać tuż przygotowaniu
Calzonella.comŚwietne danie jednogarnkowe na majówkę, które przygotujesz w 30 minut. Kociołek robi się sam i błyskawicznie, krótki czas przyrządzania to nie jedyna zaleta tego dania
Wanilia i KardamonSkładniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć(...)mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły
Czerwień i błękitSałatka jarzynowa to chyba najbardziej znana sałatka. Mnie się kojarzy ze świętami, bo taka tradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie
Z Majeczką w kuchnipoczątku wiosny. Zapraszam do testowania, mam nadzieję, że i Wam posmakuje ;) A kolejnym razem kto wie? Może rosół na modłę orientalną? Potrzebne nam: - 2 tylne ćwiartki z kurczaka - skrzydło indycze - szyja indycza - włoszczyzna - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - 2 małe cebule - liść laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - łyżeczka ziaren pieprzu - pół pęczka pietruszki - pół łyżeczki kurkumy - sól i pieprz(...)dużą) zostawiamy na później. Cebule opalamy na palniku kuchenki i dorzucamy do bulionu razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie wyławiamy warzywa. Do garnka z bulionem wrzucamy groszek, pół pęczka pietruszki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka
W poszukiwaniu inspiracjiJa wykonywałam akurat ten krem z myślą o mojej półrocznej córeczce, dla której sama przygotowuję jedzenie, bo wiem wtedy dokładnie co w tym jest. na zdjęciu
dom-agi.plketchupu (ja daję łagodny,mona dać pikantny) DODATKI 2 duże ogórki pokrojone w kostkę 5 pomidorów pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w piórka 400g fileta z kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab gyros Cebulkę podsmażamy na oleju Do jogurtu dodajemy zmiażdżony czosnek,pieprz,ketchup sól i wszystko razem mieszamy. Do miski dajemy pokrojone ogórki oraz pomidory,mieszamy(...)Robimy tak całym ciastem. Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy tortille. Układamy je na sobie ,przykrywamy ściereczką. Tortilla jest elastyczna i super się zwija :-) Na tortillę dajemy warzywa z sosem na nie mięso potem cebulkę i całość możemy polać niewielką ilością ketchupu. Zwijamy i gotowe :-) Polecam-pyszne i łatwe :-) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuROKU Szybkie dania z kurczakiem: Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce (wersja łagodna i pikantna) Domowy gyros Nugettsy z bawarsą nutą Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros(...)tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą i papryką Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami
Słodkie okruszki